Selecteer een pagina

Australië is tot de jaren zeventig niet echt populair geweest onder de toeristen. Vanaf de jaren zeventig werd het land voor reizigers echter steeds populairder door de mooie natuur, steden en dorpen.

Ook voor backpackers is het land een erg goede reisbestemming. Dit komt onder andere door de mooie bossen, prachtige stranden en adembenemende heuvels.

Wanneer je naar dit land op vakantie gaat kan het wellicht lastig zijn om te bedenken wat je wilt doen, er zijn immers zoveel opties. Je kunt er bijvoorbeeld surfen, prachtige bergwandelingen maken, heerlijk eten, leuke steden bezoeken en zeldzame dieren bewonderen. Om de opties iets overzichtelijker te maken heb ik een paar mogelijkheden op een rijtje gezet. Dit zijn twaalf redenen waarom Australië als geen ander land geschikt is voor backpackers.

Het is erg westers

Australië is een erg westers land. Dit is erg handig omdat er door de westerse cultuur goed Engels wordt gesproken. Dit is voor een backpacker ideaal omdat je zo veel makkelijker kunt communiceren. Wanneer je alleen op een backpack-vakantie bent en er geen tolk beschikbaar is, kan het erg lastig zijn wanneer er een vreemde taal wordt gesproken.
Doordat de nationale taal Engels is, zal het veel makkelijker zijn om bijvoorbeeld een hotelovernachting te regelen. Ook het bestellen van eten zal makkelijker zijn. Een ander voordeel van de westerse cultuur is de vrijheid van meningsuiting, dit geldt ook voor dit land. Het is wanneer je op reis gaat erg belangrijk om te weten wat je wel en niet kunt zeggen. Het is natuurlijk wel zo vriendelijk om een beetje beleefd te blijven, maar je kunt in principe door het recht van vrijheid van meningsuiting niet opgepakt worden door iets wat je zegt.

Openbaar vervoer is goed geregeld

Het openbaar vervoer in het land is over het algemeen erg goed geregeld. Dit is natuurlijk erg belangrijk wanneer je verschillende dingen wilt zien, die niet al te dicht bij elkaar liggen. Op het gebied van openbaar vervoer zijn er in dit land veel opties: je hebt treinen, metro’s en bussen. Vooral de laatste optie is erg populair. De meeste bussen in Australië zijn in goede staat en zijn een comfortabel vervoersmiddel. Veel bussen zijn voorzien van een airco en toiletten. Dit zorgt ervoor dat het reizen met de bus ondanks het warme weer erg comfortabel is.

Naast de bus is ook de metro behoorlijk populair. Het enige nadeel is dat de metrosporen vooral rondom grote steden liggen, dit maakt je als metroreiziger minder mobiel. Naast het openbare vervoer is ook de rest van het vervoer goed geregeld. Zo kun bijvoorbeeld een auto of een camper huren. Hiervoor hoef je ook niet meteen veel geld over de balk te smijten, je kunt al een auto huren vanaf ongeveer vijftien euro. Wanneer de echte Nederlander, ondanks dat je in het buitenland bent, opeens in je naar boven komt, kun je er ook voor kiezen om een fiets te huren. Zowel een auto of een fiets geven je veel vrijheid om op je eigen gemak een stad of de natuur te verkennen.

Leuke ho(s)tels

Wanneer je langer dan één dag in Australië verblijft, wat ik wel aanneem, wil je natuurlijk ergens overnachten. Als echte backpacker kun je er voor kiezen om in een tent te gaan slapen, maar er zijn ook hele leuke hostels en hotels beschikbaar. In dit land is op het gebied van hostels en hotels bijna alles te vinden.

Goedkope hostels zijn er meestal al vanaf ongeveer dertig euro. Voor deze prijs heb je echter wel echt een heel basic hostel. De kans is groot dat je in een kleine kamer komt, maar wat verwacht je voor dat geld? Er zijn ook erg luxe en dure hotels te vinden, deze liggen meestal meer in de stad. De prijs hiervan kan erg variëren, maar voor een luxe hotel moet je in dit land een ongeveer een paar honderd euro per nacht rekenen. Dit zijn echt de twee uitersten op het gebied van een overnachting, voor rond de honderd euro zou je een erg mooie hotelkamer moeten kunnen boeken.

De mogelijkheid nieuwe mensen te ontmoeten

Zoals ik al eerder heb benoemd, is Australië een populaire bestemming voor reizigers. Daarom heb je hier ook de kans om nieuwe mensen te ontmoeten. Je hebt ook een grote kans om reizigers tegen te komen in hotel waarin je zit. Wanneer je ze niet zelf tegenkomt, kun je ook in populaire toeristische gebieden reizigers tegenkomen. Het is altijd leuk om met een paar andere toeristen af te spreken, om Australië te verkennen. Het is ook een goede optie om een paar mensen uit de Australische bevolking te leren kennen. Het Australische volk is over het algemeen erg vriendelijk en relaxed. Daarnaast kennen ze natuurlijk de beste en mooiste plekken om te bezoeken, en ze weten je de beste bars aan te wijzen.

Erg mooie bossen

Wanneer je er meer behoefte aan hebt om iets voor je zelf te doen, kun je de natuur opzoeken. Australië heeft erg mooie en ook erg grote bossen. Een groot deel van het land bestaat ook uit bos, zo’n twintig procent. Daarom kun je veel verschillende bossen bezoeken en elke keer weer andere dingen ontdekken. Daarnaast kan een boswandeling natuurlijk ook zorgen voor de ultieme rust en ontspanning. Je moet wel goed uitkijken in welk bos je gaat wandelen, er kunnen namelijk gevaarlijke dieren in het bos zitten. Wanneer je zeker wilt weten dat je tijdens je wandeling veilig bent, kun je altijd een gids meenemen.

Hele mooie stranden

Naast de mooie bossen, zijn er ook de mooie stranden. Australië heeft een kustlijn van bijna veertig duizend kilometer, erg veel verschillende stranden dus. De stranden in Australië staan er om bekend dat ze buitengewoon mooi zijn. Het water in de zee is meestal ook mooi groenblauw, dit geeft nog net even het extra vakantiegevoel. Je kunt veel leuke dingen doen door de zee. Je kunt bijvoorbeeld gaan surfen, de hoge golven geven hiervoor alle gelegenheid. Het surfen is erg populair in het land. Wanneer je er nog niet zo ervaren in bent, maar wel geïnteresseerd, kun je er voor kiezen om lessen te nemen. Er zijn veel verschillendqe plekken waar je lessen kunt nemen, je kunt voor een strand kiezen dat dicht bij de stad ligt, maar je kunt ook voor een wat meer afgezonderd strand kiezen. Naast ‘gewoon surfen’ kun je er ook voor kiezen om te gaan windsurfen of kitesurfen. Hierbij maak je gebruik van een zeil of vlieger. Het surfen zal echter populairder zijn door de hoge golven die te vinden zijn in het land.

Indrukwekkende bergen

Naast de bossen en de stranden zijn er in Australië ook bergen. Veel bergen tikken de twee kilometer hoogte aan en zijn daarom erg geschikt voor uitdagende bergwandelingen. Wanneer je op de top van zo’n berg staat ervaar je het prachtige uitzicht over de Australische natuur. Er zijn erg veel verschillende bergen, maar de bekendste is toch wel de Uluru. Deze berg ligt ongeveer in het midden van Australië en is ongeveer 350 meter hoog. Dit hangt er wel vanaf hoe je het bekijkt, als je rekent vanaf zeeniveau is de berg nog een stuk hoger, namelijk zo’n 860 meter. De Uluru berg valt erg op omdat de omgeving om de berg bijna compleet vlak is. Het landschap om de berg is een soort savanne, dit geeft een enorm bijzonder gezicht. Wanneer je bovenop de berg staat kun je dan ook enorm ver kijken.

Goed weer

Wanneer je alleen gaat backpacken door Australië, heb je natuurlijk geen vast huis. Daarom komt het goed van pas dat het in het land bijna altijd goed weer is. Het is wel maar net waar je van houdt, het is over het algemeen erg warm in het land. Het grappige is dat het in het land juist rond januari erg warm is, hier zul je als je voor een lange tijd gaat backpacken wel aan wennen. Het is in juli echter niet heel koud, in deze tijd van het jaar zal het ongeveer tussen de acht en zeventien graden zijn, prima weer om te backpacken dus.

Leuke steden

Wanneer je gaat reizen is het wellicht ook leuk om een keer een stad te bezoeken, dit is de beste manier om een beetje cultuur van het land op te pikken. Drie bekende steden zijn: Sydney, Melbourne en Brisbane. Sydney is een grote, bekende wereldstad. De stad ligt in het zuid-oosten, aan de kust. Hier ligt ook het erg bekende Opera House. Wanneer je geïnteresseerd bent in een grote wereldstad, moet je dus zeker Sydney bezoeken. Brisbane ligt een stuk noordelijker dan Sydney, en is erg geschikt om alleen te backpacken door Australië. Ook Brisbane is een erg grote stad met veel gebouwen. Ten slotte is er ook nog Melbourne, deze stad ligt onder Brisbane en Sydney. Ook deze stad is erg geschikt wanneer je alleen gaat backpacken door Australië. Net als Brisbane en Sydney is Melbourne een grote stad die erg bebouwd is.

Zeldzame dieren

Even terug naar de natuur. Zoals ik heb verteld moet je soms opletten wanneer je een boswandeling gaat maken, er zijn namelijk veel zeldzame dieren in het land. Deze dieren kunnen gevaarlijk zijn, maar zijn bovenal heel bijzonder en meestal ook erg mooi. Het land staat bekend om zijn brede flora en fauna. Vooral in de regenwouden komen erg veel verschillende dieren voor. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: de Helmkasuaris, de Tasmaanse Duivel en de Australische Kraaghagedis. De Helmkauaris is een vogel die tot wel 180 cm groot kan worden. Het beest weegt ongeveer zestig kilo en leeft voornamelijk in de regenwouden. Het dier is door zijn schuwe karakter niet makkelijk te vinden, maar als je je best doet, heb je een goede kans om er één tegen te komen. De Tasmaanse Duivel komt, zoals de naam al doet vermoeden, alleen voor op het Australische eiland Tasmanië. Ze zijn met uitsterven bedreigd en zijn dus ook erg zeldzaam. De Australische Kraaghagedis lijkt op een kleine draak, maar zal geen mens kwaad doen. Deze hagedis heeft een grote kraag om zijn nek en komt voor in de noordoostelijke kuststrook. Soms is hij ook te zien in midden van het land.

Eten en drinken

Wanneer je alleen gaat backpacken door Australië zijn eten en drinken één van de belangrijkste dingen. In het land zijn erg veel verschillende cafés en restaurants. Dit komt omdat de bevolking er van houdt om in restaurants te eten, meestal zo’n twee tot drie keer per week. Als iemand die gaat backpacken vind je het misschien leuk om verschillende restaurants en cafés te bezoeken, dit is namelijk erg geschikt om de Australische cultuur op te pikken. Voor het bezoeken van verschillende cafés en restaurants is Australië dus een erg geschikt land.

Australië is veilig

De laatste reden waarom Australië het beste land is voor alleen backpacken is dat het een erg veilig land is. Wanneer je alleen gaat backpacken is er waarschijnlijk niet iemand die je in de gaten houdt, daarom is de veiligheid in een land erg belangrijk. Deze uitspraak is natuurlijk een beetje raar aangezien ik je net heb verteld dat er gevaarlijke dieren in het land leven. Het gaat hier echter niet om veiligheid op het gebied van dieren maar op het gebied van mensen. De mensen zijn zoals eerder genoemd erg vriendelijk. Daarnaast is er relatief weinig criminaliteit in het land. Daarom hoef je je niet onveilig te voelen wanneer je gaat backpacken in Australië.