Selecteer een pagina

Kun je alleen reizen als vrouw in deze tijd? Is het nog wel veilig om alleen te gaan backpacken als vrouw? Wat zou het zonde zijn als jij het grote avontuur niet tegemoet kunt gaan omdat jij – en waarschijnlijk ook je omgeving – je zorgen maakt over je veiligheid!

Wanneer jij jezelf goed voorbereid staat niets jou in de weg om solo te gaan backpacken. Veel vrouwen zijn jou voorgegaan en hebben het gewaagd om als vrouw alleen te gaan reizen. Er zijn op internet dan ook veel tips te vinden die jouw veiligheid tijdens het backpacken kunnen vergroten.

In dit artikel hebben ik de beste tips voor het veilig backpacken als vrouw alleen op een rijtje gezet. Twintig tips voor alleen reizen als vrouw!

De twintig tips voor alleen reizen als vrouw zijn onderverdeeld in tien tips voorafgaand aan de reis en tien tips voor alleen reizen als vrouw tijdens de reis zelf. Met een goede voorbereiding kan ook jij prima onbezorgd en veilig backpacken als vrouw alleen!

Tips voor tijdens de voorbereiding

Wanneer je als vrouw alleen gaat backpacken en je jouw veiligheid belangrijk vindt (natuurlijk!) dan moet je van tevoren een aantal voorbereidingen treffen.
Er zijn een aantal producten die je beter thuis kunt kopen en acties die je alvast thuis kunt ondernemen.

Hieronder vind je 10 tips in de voorbereiding van jouw reis waar je jouw persoonlijke veiligheid tijdens de reis mee kunt vergroten.

1. Lees je van tevoren in over de omgeving

Onderzoek welke gebieden wel en niet veilig zijn. Niet om jezelf bang te maken, maar om goed voorbereid te zijn en de reis zo veilig mogelijk te maken.
Ter plaatse kun je contact maken met vrouwelijke hotelmedewerkers of locals om erachter te komen welke gebieden veilig zijn en welke je beter kunt vermijden.De eerste keer alleen backpacken als vrouw is al spannend genoeg. Kies daarom bij voorkeur één van de vrouwvriendelijke backpack landen die de wereld rijk is.

Vrouwvriendelijke backpack landen zijn landen waar de vrouw een volwaardige status heeft en waar het relatief vredig is. Je kunt als vrouw alleen het best afreizen naar Scandinavië, Australië, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten of Canada.
Wil je graag naar Azië? Kies dan voor de Filipijnen. In Afrika zijn Zuid Afrika, Swaziland en Zimbabwe vrouwvriendelijke backpack landen.

2. Zorg voor een papieren én een digitale back-up

Zorg altijd dat je je reisplannen op papier bij je hebt, inclusief de adressen van de hostels/hotels waar je wilt verblijven en belangrijke telefoonnummers.
Maak daarnaast van al je reisdocumenten, je paspoort, je tickets en andere belangrijke documenten een kopie en sla deze op in de cloud. Op deze manier kun je altijd bij je belangrijke documenten, ook als je bagage en/of je smartphone wordt gestolen.

3. Schaf een klein flesje haarlak aan

Draag een klein flesje haarlak bij je om jezelf te kunnen beschermen. Pepperspray is in veel landen verboden, maar wanneer je iemand met haarlak in de ogen spuit is dat net zo effectief.
Bovendien is een klein flesje makkelijk mee te dragen in je broekzak zodat je hem altijd bij de hand hebt om jezelf te kunnen beschermen in onveilige situaties.

4. Koop een persoonlijk alarm

Draag een persoonlijk alarm zodat je snel en eenvoudig veel lawaai kunt maken wanneer je je in een onveilige situatie bevindt. Dit kan een elektronisch alarm zijn, maar een fluitje aan een touwtje om je nek werkt net zo goed.

5. Neem een alarm mee voor op je deur

Neem een deur- en/of raamalarm mee om jezelf te beschermen tijdens de nacht. Het alarm zal afgaan wanneer er iemand je kamerdeur of raam opent.
De herrie zal de dief in de nacht snel verjagen. Met een alarm kun je rustig gaan slapen zonder dat je bang hoeft te zijn om beroofd of belaagd te worden.
En dan kan je de volgende dag weer goed uitgerust het avontuur tegemoet gaan.

6. Investeer in goede anti-diefstal reistassen

Draag nooit van die heuptasjes tijdens het reizen, deze zijn makkelijk te stelen. Je kunt het best kiezen voor één speciale reistas die is ontworpen om diefstal en/of beschadiging zo moeilijk mogelijk te maken én waar je alle bagage in kwijt kunt.
De stof van deze tassen is versterkt waardoor ze niet eenvoudig opengesneden kunnen worden. Bovendien zijn ze vaak afsluitbaar met een slot. Op deze manier maak je het zakkenrollers zo moeilijk mogelijk.

Neem ook een fietsketting mee waarmee je de bagage ergens aan kunt bevestigen als er geen kluisjes aanwezig zijn in jouw hotel of hostel.

7. Draag een trouwring

Vooral vrouwen die naar Oosterse landen afreizen wordt het aangeraden een trouwring te dragen. Kies niet voor een te opzichtige ring, want dat lokt alleen maar diefstal uit.
Kijk ook van tevoren aan welke hand en vinger de trouwring gedragen wordt, dit verschilt per cultuur. Met een trouwring dwing je in sommige landen respect af en houd je opdringerige mannen op afstand.

Alleen backpacken als vrouw neem anticonceptie mee

8. Neem anticonceptie mee

Je kunt natuurlijk ook een man tegenkomen die je niet op afstand wilt houden. Het is echter niet in elk land even eenvoudig om aan veilige anticonceptie te komen.

Je kunt natuurlijk nooit van tevoren weten of je iemand tegenkomt die je wel heel erg leuk vindt.

Mocht de situatie zich voordoen, dan wil je jezelf natuurlijk wel kunnen beschermen. Neem daarom altijd zelf anticonceptie mee.

9. Bespaar niet op je veiligheid

Besparen op je veiligheid is geen goed idee. Ga dus niet in het donker over straat lopen om geld te besparen op vervoer en slaap ook niet in een omgeving waar je je onveilig voelt omdat het zo lekker goedkoop is.

Houd hierbij rekening met het budget dat je van tevoren vaststelt. Zorg dat je genoeg geld tot je beschikking hebt om af te wijken van slaapplaats of vervoer wanneer dat nodig is. 

10. Kleed je niet als een toerist

Kleed je als een local en volgens de geldende normen in een land. Wanneer je eruitziet als een toerist, ben je een makkelijke prooi voor zakkenrollers. Als jij je kleedt als een local, val je niet alleen minder op, maar word je ook minder lastiggevallen.

In sommige culturen zien mannen een schaars geklede vrouw als een open uitnodiging om haar lastig te vallen. Dat soort situaties wil je liever voorkomen.
Draag dus als vrouw geen shorts, korte rok en/of een shirtje met korte mouwen of spaghettibandjes – oftewel kledingstukken die de armen en/of benen bloot laten – wanneer dit in een cultuur niet algemeen geaccepteerd is.

Tips voor tijdens de reis

Veilig reizen als vrouw alleen

Ook tijdens de reis zelf zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om jouw veiligheid te vergroten.

Met onderstaande tips maak je het mensen met kwaad in de zin zo moeilijk mogelijk, of voorkom je dat je in nare situaties terechtkomt. Hieronder volgen tien tips voor een veilige reis als vrouw alleen!

11. Verstop waardevolle bezittingen

Bewaar je geld op meerdere plaatsen op je lichaam, in je schoen en in je bagage. Je kunt geld ook verbergen onderin een doosje tampons, of nog beter in een ongebruikte applicator.
Niemand steelt tampons van een vrouw. Waardevolle zaken kun je ook met een veiligheidsspeldje vastzetten aan de binnenkant van je bh.

12. Vertrouw op je instinct

Als het ergens niet pluis voelt, ga dan niet af zitten wachten of je instinct het bij het rechte eind heeft. Vertrek en ga naar een plaats waar jij je wel veilig voelt.
Je kunt het beste vertrouwen op je gevoel, dat heeft meestal gelijk. En zo niet: neem geen risico, maar kies voor de zekerheid van een veilige(re) omgeving. Maak je daarbij geen zorgen of je onbeleefd overkomt, je veiligheid is altijd belangrijker.

13. Houd je bagage bij je wanneer je reist

In het openbaar vervoer bevestig je de bagage zo veel mogelijk aan je lichaam en in de taxi houd je de bagage bij je op de achterbank.
Je wilt altijd en overal direct kunnen vertrekken mét al je bagage. Maak in hotels gebruik van de kluisjes of leg je bagage zelf vast met een fietsslot.

Hang de do not disturb-kaart aan de deur wanneer je de kamer verlaat. 

14. Maak jezelf traceerbaar

Geef iemand thuis een overzicht van je reisschema en laat het diegene weten als je plannen wijzigen. Laat digitale broodkruimels achter via social media zodat je altijd te traceren bent.
Of het nu Facebook, Twitter of Instagram is, het is voor jouw achterban fijn om ongeveer te weten waar je bent en hoe het gaat. Bovendien ben jij zelf makkelijker te traceren als dat nodig mocht zijn. 

Alleen backpacken als vrouw

15. Neem een zekere houding aan

Neem een zelfverzekerde houding aan: strek je rug en kijk recht vooruit. Kijk mensen recht in de ogen wanneer je met ze praat.
Wek de indruk dat je een zelfstandige, zelfverzekerde vrouw bent die weet wat ze doet en die weet waar ze naartoe gaat.

Juist als je even niet meer zo zeker bent van je zaak of verdwaald bent. Er zijn mensen met kwaad in de zin die zich met name richten op ‘de verdwaalde en hulpeloze toerist’. Deze mensen wil je liever niet aantrekken. 

16. Maak gebruik van Uber in plaats van lokale taxibedrijven

Niet overal zijn de taxichauffeurs nette mensen die je van a naar b vervoeren. Het komt vaak voor dat toeristen in taxi’s worden beroofd of dat ze veel te veel geld moeten betalen voor een taxirit na het afleggen van ‘de toeristische route’ van a naar b.

Je kunt beter reizen met Uber. Reizen met Uber heeft twee voordelen: 
1. De reis wordt digitaal vastgelegd waardoor je altijd te traceren bent.
2. Je betaalt niet met contant geld. 
Als er geen Uber beschikbaar is, houd dan in ieder geval je bagage bij je op de achterbank zodat je direct kunt vertrekken als de situatie onveilig wordt (zie ook tip 13).

17. Wek nooit de indruk dat je alleen reist

Sterker nog, wek júist de indruk dat je met iemand samen reist. Wanneer je gebruikmaakt van roomservice, doe dan net alsof je reisgenoot even op het toilet zit.
Acteer een telefoongesprek wanneer je in de taxi zit zodat de chauffeur denkt dat je naar een afspraak onderweg bent. Op deze manier verklein je de kans dat je als vrouw alleen als een makkelijke prooi wordt gezien. 

18. Luister niet naar muziek met (beide) oordopjes in

Je kunt beter geen muziek luisteren terwijl je over straat gaat. Ten eerste ben je minder alert op de omgeving wanneer je in beide oren muziek hebt klinken.

Laat dus op z’n minst 1 oor vrij. Ten tweede doet het dragen van oordopjes zakkenrollers vermoeden dat je een smartphone in je zak hebt zitten.
Je lokt dus niet alleen zakkenrollers, je hoort ze ook nog eens niet aankomen. Dat is een nare combinatie.

19. Drink liever geen of niet te veel alcohol

Niets kan je zo kwetsbaar maken als alcohol. Verdoofd door de drank ben je een makkelijke prooi voor diefstal. Je kunt ook in nare situaties terechtkomen waarin je gewond of verdwaald kunt raken. Je kunt de drank daarom beter links laten liggen houd ook altijd je glas goed in de gaten en geef een ander niet de gelegenheid om je te drogeren.

Neem ook geen drankjes van anderen aan die niet rechtstreeks van de bar komen. Maak je ook hierbij niet druk over het beledigen van een ander. Je veiligheid staat altijd voorop. Better safe than sorry!

20. Toon je waardevolle bezittingen niet en plein public

Laat waardevolle bezittingen zoals sieraden en dure accessoires thuis. Je hebt geen dure ringen en kettinkjes nodig als je op reis bent.

Dit maakt je alleen maar een aantrekkelijke prooi voor zakkenrollers. Maak ook geen gebruik van je smartphone terwijl je je op straat bevindt.
Wil je even iets opzoeken of nakijken? Doet dit dan even in een cafeetje of restaurant, maar niet midden op straat.

Alleen reizen als vrouw? Vergeet niet te genieten!

Na al die tips over het vergroten van jouw veiligheid krijg je misschien een nare kriebel in je buik: is het nu echt wel zo verstandig om als vrouw alleen te gaan backpacken?

De mening van andere solo reizende vrouwen is hier heel duidelijk over: gewoon doen!Wanneer je jezelf goed voorbereidt is het gewoon een kwestie van doen.
De tips zorgen ervoor dat je weet hoe je jezelf moet beschermen tegen mensen met kwade zin en hoe je kunt voorkomen dat je in nare situaties terechtkomt. Zodra je onderweg bent, sta je echt niet continu stil bij naderend onheil.

Dus ga gewoon dat grote avontuur tegemoet. Onbezorgd en veilig. Niet ondanks het feit dat je een vrouw alleen bent, maar juist als vrouw alleen. En vergeet vooral niet te genieten!