Selecteer een pagina

Voordat je er gaat backpacken! Backpacken in Australië is een waanzinnig avontuur. Australië is zo groot en divers dat het voor iedereen wat te bieden heeft. Of je nu wilt genieten van de prachtige natuur of wilt feesten in een bruisende stad:

Australië heeft het allemaal!

Australië is een ideaal land om te backpacken, maar je moet wel de tijd nemen om het land volledig door te reizen en alles te zien. Wil je weten hoeveel tijd je nodig hebt om Australië te zien?

Hoe jij je budget moet bepalen? Wat je moet weten voordat je op het vliegtuig stapt? Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten voordat je gaat backpacken in Australië.

1. Voorbereiding – Naar Australië zonder veel stress

Backpacken in Australië is de laatste jaren heel populair geworden onder twintigers en dertigers. Dit komt omdat het zo makkelijk is om in Australië nieuwe mensen te ontmoeten via een hostel of waar dan ook.

Overal zie je backpackers in dit land!

Maar vaak is het een hoop voorbereiding voordat je eindelijk je reis kunt gaan maken in dit beloofde land. 

1.1. Hoeveel tijd moet ik uittrekken voor een rondreis door Australië?

Australië is enorm groot, meer dan 7,6 miljoen vierkante kilometer. Het kost zeker een half jaar om alles te zien. Je kunt echter beter meer tijd rekenen dan je denkt nodig te hebben voor het reizen alleen. Je wilt immers in alle rust de verschillende facetten van het land ontdekken en je hierbij niet te hoeven haasten. Om de natuur van de outback te verkennen, kun je het best reizen per auto of camper. Wanneer je van de oostkust naar de westkust wilt gaan, bespaar je veel tijd door te kiezen voor het vliegtuig. Australië bestaat voor twee-derde uit droge woestijn.

1.2. In welk seizoen kan ik het best gaan backpacken?

Laat je niet verrassen door het weer in Australië. De zomer is van december tot en met maart en kenmerkt zich door hoge temperaturen en veel regen.
Je kunt daarom het best buiten het hoogseizoen backpacken in oktober/november of in april/mei. Australië is een enorm groot land en de temperaturen kunnen sterk verschillen:

 • Melbourne: 40 graden in de zomer, 15 graden in de nazomer en onder de 10 graden in de winter (juni t/m augustus)
 • Sidney: warme zomers met veel regen en frisse winters
 • Perth: warme zomers en behaaglijke winters van rond de 17 graden

1.3. Wat mag ik meenemen naar Australië?

Australië is streng bij de invoering van voedsel, plantaardig materiaal of dierlijke producten, omdat deze schadelijke ziektes met zich mee kunnen brengen.
Wanneer je deze producten bij je hebt, moet je dit altijd aangeven bij de douane door middel van het formulier dat je in het vliegtuig krijgt aangereikt.
De producten zullen bij aankomst gecontroleerd worden. Niet alles is verboden, veel verpakte voedingsmiddelen zal je na controle mee kunnen nemen. Vers fruit en groente zal meestal wel ingenomen worden.

Ook het invoeren van recreatieve zoetwaterapparatuur zoals hengels en zwemvesten moet je melden bij de douane. Zorg er altijd voor dat zoetwaterapparatuur schoon en droog is. De douane zal de spullen controleren en zo nodig extra reinigen voordat je het mee kunt nemen.

Geef voedsel, plantaardig materiaal of dierlijke producten altijd aan, het formulier dat je hierover invult is een juridisch document.
Als je de vragen niet naar waarheid beantwoordt, pleeg je een strafbaar feit. Wanneer je dingen niet aan wilt geven, kun je daar afstand van doen voordat je door de douane gaat.

De producten die je niet mee mag nemen, worden vaak vernietigd door de douane. Wanneer je producten niet aangeeft, maar deze bij controle toch gevonden worden, kunnen ze in beslag worden genomen. Bovendien kan je een boete krijgen voor het niet aangeven van de spullen.
Spullen die je niet mee mag nemen kunnen vaak ook worden opgeslagen op de luchthaven zodat je het op de terugweg weer mee kunt nemen naar huis.

1.4. Wat zijn de regels rondom medicijnen meenemen naar Australië?

Niet alle medicijnen mag je zomaar meenemen naar Australië. Medicijnen die niet onder de Opiumwet vallen, kan je zonder problemen meenemen.
Zorg er wel voor dat je een medicijnpaspoort hebt en dat je de medicijnen in de originele verpakking meeneemt om misverstanden te voorkomen.
Sommige medicijnen zoals slaapmiddelen, ADHD-medicijnen of sterke pijnstillers kunnen onder de Opiumwet vallen. Dan is een medicijnpaspoort niet genoeg en heb je een officiële medische verklaring nodig.

Een medische verklaring regel je via het Centraal Administratiekantoor (CAK). Op de website kun je een formulier downloaden dat je moet laten ondertekenen door je huisarts of behandelend arts.
Dit formulier stuur je naar het CAK, zij stellen vervolgens een officiële medische verklaring op. Vraag de medische verklaring tijdig aan, het duurt circa vier weken voordat je over de verklaring kunt beschikken.

2. Geldzaken – Backpacken in Australië duur? Of valt het wel mee

2.2. Hoeveel geld moet ik meenemen?

Australië is een duur land. Verblijf, eten en activiteiten kosten gemiddeld 80 tot 160 euro (122 tot 245 Australische Dollars) per dag. Er zijn een aantal manieren waarop je tijdens het backpacken geld kunt besparen.

 • Wanneer je wilt vliegen, kies dan voor een budget vliegmaatschappij als Tiger Airways of Jetstar om geld te besparen. Je kunt via Webjet.com.au eenvoudig je nationale vlucht uitzoeken en boeken.
 • Reizen met het openbaar vervoer is goedkoper wanneer je kiest voor een Greyhound hop on / hop off bus pass.
 • Een camper huren is goedkoper dan het huren van een auto. Bovendien bespaar je met een camper ook op verblijfkosten.
 • Bespaar op je verblijfkosten door te kiezen voor Airbnb of een kleine b&b.
 • Bespaar op eten door je eigen voedsel te koken. Australiërs houden van barbecueën, in veel parken staan gratis publieke barbecues waar je gebruik van kunt maken.
 • Alcohol is duur, dus je kunt beter niet drinken of slechts met mate.
 • Het is in Australië niet de gewoonte om een fooi te geven in restaurants. Betaal dus gewoon de rekening en niet meer. Het personeel verdient een zeer respectabel loon en is niet afhankelijk van fooien.
 • Het is in Australië niet overal mogelijk om met een creditcard te betalen, of er worden extra kosten gerekend voor het betalen met een creditcard. Het is daarom handig om contant geld op zak te hebben.

3. Is de zon in Australië echt zo gevaarlijk?

De zon in Australië is veel heter en schadelijker dan in Nederland. Boven Australië zit er een gat in de ozonlaag, dit zorgt voor een grote zonnekracht. Australië kent de meeste gevallen van huidkanker in de wereld.

Het is dus van levensbelang om jezelf tegen de zon te beschermen, je kunt binnen 30 minuten hevig verbranden. Zorg dus voor een goede sunblocker en bescherm jezelf met een petje of een hoed.
Neem ook altijd voldoende water mee, want de hitte zorgt er ook voor dat je eerder uitdroogt.

5. Kan ik overal gebruik maken van internet?

In Australië kun je minder gemakkelijk gebruikmaken van internet dan in Nederland. Mobiel internet is in Australië – als het al beschikbaar is – traag en duur.

Zelfs in hotels is de internetservice niet optimaal. Om tijdens het backpacken gebruik te maken van gratis wifi, kun je het best een bezoek brengen aan bibliotheken of de McDonalds.

8. Is de outback echt zo gevaarlijk?

Een roadtrip door de outback van Australië is een must wanneer je daar gaat backpacken. Een reis door de outback brengt echter wel de nodige risico’s met zich mee.
Let op in de outback: je bevindt je mijlenver van de bewoonde wereld. Je kunt je dus maar beter goed voorbereiden voordat je aan een roadtrip begint.

 • Rijd met een gekeurde auto.
  Je wilt de kans zo klein mogelijk maken dat de auto het onderweg begeeft.
 • Neem extra brandstof mee
  De kans is groot dat je tank leeg is voordat je het volgende tankstation bereikt. Zorg dus altijd voor een gevulde jerrycan
 • Rijd alleen overdag
  De wegen zijn niet overal even goed en bij daglicht kun je dat beter zien. Bovendien is ’s nachts de kans op overstekende dieren groter.
 • Weet wat je moet doen bij panne
  Het kan lang duren voordat je geholpen wordt. In de outback heb je geen internet en geen bereik, dus je bent afhankelijk van een passerende auto. Zorg dat je wat te eten bij je hebt en voldoende water: 4 liter water per persoon per dag. Blijf in de buurt van je auto.
 • Laat voor vertrek digitale broodkruimels achter. Laat het thuisfront weten wanneer je begint aan de roadtrip via social media. Vermeld hoe lang je denkt offline te zijn. Stuur ook even een berichtje wanneer je de bewoonde wereld weer bereikt hebt.

9. Hoe zijn de mensen in Australië?

Australiërs staan bekend om hun humor en sarcasme. Ze kunnen daarbij wat grofgebekt zijn, maar de intentie is meestal goed. Australiërs zijn direct en waarderen het wanneer je een mening hebt waar je voor uit durft te komen. Ze zullen dan ook graag de discussie met je aangaan.

Ze maken graag grappen over allerlei onderwerpen, maar niet over sport. Sport is bijna heilig. Je maakt een goede beurt wanneer je beschikt over een gezonde portie zelfspot. Het is de gewoonte om bij feestjes en barbecues zelf je drinken en soms ook je eten mee te nemen.
Het wordt gewaardeerd wanneer je hier bij een uitnodiging zelf naar informeert. Als toerist wordt er van je verwacht dat je respect hebt voor de natuur, de mensen en de geschiedenis van het land.

10. Wie zijn de aboriginals?

Australië kent pas 200 jaar een westerse cultuur, de 60.000 jaar daarvoor leefden er enkel aboriginals. Aboriginals leefden in en met de natuur. Het was een zeer spiritueel volk dat zich als taak had gesteld de natuur te beschermen. In de 18e eeuw werd Australië gekoloniseerd door de Britten.
De aboriginals werden verdreven en moesten zich aanpassen aan de westerse normen en waarden. Circa 1,5% van de huidige Australische bevolking, zo’n 300.000 mensen, is op dit moment aboriginal. Zij leven in stammen met name verspreid over het noorden van Australië.

Je kunt in Australië nog steeds kennismaken met de aboriginal-cultuur. Breng een bezoek aan de heilige Ayers Rock: een enorme rots van 348 meter hoog.
Gedurende de dag verandert de rots van kleur: ’s morgens is hij rood, ’s middags okergeel en tegen de avond oranjerood. Het wordt gewaardeerd wanneer je de rots niet beklimt, omdat deze als heilig wordt beschouwd.

In het Kakadu National Park kun je een rondleiding krijgen die wordt verzorgd door aboriginals. In het park dat twee keer zo groot is als België bevinden zich diverse aboriginal-dorpen.
Je vindt in het park rotstekeningen die de aboriginals 20.000 jaar geleden maakten. Breng ook een bezoek aan de rivieren met krokodillen en de watervallen.

Nog een paar leuke en handige weetjes over Australië

Nu weet je alles wat je moet weten over Australië! Er is echter nog veel meer te vertellen over dit prachtige land. We kunnen het daarom niet laten om je te trakteren op een paar leuke en handige weetjes over Australië die van pas kunnen komen bij het backpacken.

 • Er worden geen inentingen aanbevolen als je gaat backpacken in Australië
 • In Australië wordt er aan de linkerkant van de weg gereden
 • Wanneer je gaat zwemmen in een rivier, kan je krokodillen tegenkomen
 • Je vindt niet op elke straathoek kangoeroes en koala’s, maar je kunt ze spotten in het wild
 • Er leven giftige slangen en insecten in Australië, het is aan te raden je hierin te verdiepen
 • Het Australisch-Engels is anders dan het Brits-Engels en Amerikaans-Engels: het is aan te raden je van tevoren te verdiepen in de verschillen om misverstanden te voorkomen
 • Wil je gaan surfen? Verdiep je dan in de surf-etiquette!

De conclusie

Australië is een prachtig land dat zeker een rondreis waard is. Met de kennis uit dit artikel kun je de reis optimaal voorbereiden. Hoe lang blijf je weg?

Hoeveel geld neem je mee? Welke artikelen mag je meenemen? Hoe ga je je verplaatsen en waar ga je slapen? Jij komt nu niet meer voor verrassingen te staan. Bereid je dus goed voor en maak de reis van je leven!

Vond je dit waardevol? Of heb je nog een aanvulling?
Deel het in de reacties!