Selecteer een pagina

De eerste keer backpacken is best wel lastig iedereen kan wel wat goede backpack tips gebruiken voordat ze de eerste reis gaan maken. Of het nou alleen backpacken is of met meerdere mensen de eerste keer is sowieso spannend.

Maar,

Door jezelf goed voor te bereiden op het backpacken met tips of ervaringen van anderen kun je een stuk zelfverzekerder op reis gaan. Je zult bij de eerste keer backpacken natuurlijk nooit zonder een beetje angst of zenuwen weg gaan, maar dat kun je minimaliseren.

En, daarom ga ik je op deze pagina de 40 beste tips voor de eerste keer backpacken geven.

Voorbereiding

1. De juiste backpack

Een backpacker is geen backpacker zonder backpack, ja je backpack is één van de belangrijkste dingen die je bij je hebt op je reis.
En als je hem heel vaak gebruikt en vaak draagt tijdens je reis is het wel handig dat hij van goede kwaliteit is en bij jou past.

Dus wat is de beste backpack voor jou?

Het belangrijkste is dat je een backpack neemt die niet te groot is en ook niet niet te klein, 40 tot 55 liter zou goed moeten zijn (ga niet groter).
Of je nou 1 maandje of 3 jaar gaat backpacken, 40 tot 55 liter zou in allebei de gevallen goed moeten zijn.

2. Reis licht

Mensen die voor het eerst gaan backpacken brengen meestal veel te veel spullen mee in hun backpack. Het is ook makkelijk om de beginners te herkennen met hun 70 liter backpack helemaal gevuld.

Dat wil je zeker niet doen als je je eerste verre reis maakt, want al die spullen en al dat gewicht moet jij mee tillen op je rug. En er zitten nog meer nadelen aan het brengen van veel spullen, je kunt namelijk elke keer dat je gaat vliegen je backpack in gaan checken. En bij elke busrit moet jou rugzak in de ruimte onderin de bus.

Neem alleen de primaire spullen mee die je heel hard nodig hebt, zoals kleding voor 3 tot 5 dagen, je paspoort en andere documenten en natuurlijk je telefoon en een laptop.

Als je later nog iets nodig hebt kun je het gewoon kopen op je bestemming.

3. Rol je kleding op

Het is overigens niet alleen een kwestie van zo weinig mogelijk in pakken, maar ook van de wijze waarop je inpakt. Door slim in te pakken, kun je veel meer kwijt in een backpack.
Denk daarbij bijvoorbeeld aan het maken van rolletjes van je kleren. Door voor elke dag een kledingrollertje te maken, bespaar je veel ruimte en hoef je ook niet iedere keer heel je tas ondersteboven te gooien om de juiste kleding te vinden. Op internet en met name YouTube vind je tal van instructiefilmpjes voor het oprollen van je kleding.

4. Verdiep je in je bestemming(en)

Zorg dat je vooraf alles te weten komt over de bestemming waar je heen gaat. Alleen backpacken zal een stuk soepeler verlopen als je op de hoogte bent van de plaatsen waar andere backpackers samen komen en als je weet waar je bijvoorbeeld goedkoop kan overnachten.

Ook is het natuurlijk verstandig om op de hoogte te zijn van de risico’s die je op deze bestemming kunt lopen. Je kunt alles over de bestemming te weten komen via internet.
Ga daarbij niet alleen op verhalen van reisorganisaties af, maar zoek ook naar beoordelingen van andere reizigers, het liefst backpackers die ook alleen zijn gegaan.

5. Planning of toch niet

Een hele planning maken van alle plekken waar zeker naartoe wilt is erg handig, maar maak er geen strikt tijdschema bij waar je je aan moet houden.
Als je wilt backpacken moet je flexibel zijn er kunnen zo veel dingen gebeuren waardoor jij langer wilt blijven op die plek of juist niet.

Ook kan het zijn dat je een leuke groep mensen ontmoet en dat je met hun wilt meereizen voor een tijdje.

Plan daarom alleen globaal, boek niet maanden van te voren al je accommodatie.

6. Weet wat er in je backpack zit

Als je precies weet wat er in je backpack zit voordat je vertrekt kan dat later tijdens je reis erg handig zijn. Backpackers zijn normaal gesproken erg aardige mensen die niemand kwaad willend doen, maar over zitten rotte appels tussen.
Dus als er wat gestolen wordt uit jou backpack moet je bewijs kunnen leveren dat het van jou is, ook aan de verzekeringsmaatschappij.

Maak gewoon een foto van al je spullen voordat je ze voor het eerst inpakt, en maak ook een checklist.

Dit kan een hoop ellende voorkomen.

7. Doe research over je bestemming

reizen

Een plek is niet bijzonder als je er geen verhaal bij hebt, als je niets weet van het land waar je naartoe gaat dan is het niet zo bijzonder.
Doe research op internet ga een geschiedenis boek lezen en zoek alles op, dan weet je beter waar je rond gaat reizen en waarom de mensen daar zijn zoals ze zijn.

Een plek is niet bijzonder als je er geen verhaal bij hebt,

Bijvoorbeeld: De Aboriginals in Australië, die kunnen soms vijandig zijn tegen andere mensen. Dat komt niet omdat het verschrikkelijke mensen zijn, maar omdat hun land lang geleden van hun is afgenomen door westerse mensen (rond 1800).

Die dingen moet je weten!

Maar ook dingen als het klimaat, hoe het weer is in welke jaargetijden, of er weleens aardbevingen zijn, hoe duur het land is vergeleken bij jouw land en nog veel meer dingen.

8. Spaar veel geld

Spaar veel geld

Het doel van backpacken is vaak dat je zo licht en goedkoop mogelijk rond trekt door een ver land. Behalve als je heel rijk bent natuurlijk, maar als je zo als de meeste mensen bent zul je moeten besparen!  Goedkoop backpacken is het belangrijkste streven als je voor een lange tijd weg gaat.

Belangrijkste?

Maar het is ook belangrijk om genoeg geld te sparen voor je backpack avonturen, want een ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje. En als je door een ongelukje iets duurs moet kopen dan heb je in ieder geval genoeg geld om dat te kunnen doen.

En dat is niet alles,

Het hangt natuurlijk ook af van hoelang je wilt gaan backpacken, de meeste mensen hebben een vaste periode in gedachte. Maar als ze eenmaal door hebben hoe leuk het reizen is, dan wordt die periode vaak wat langer dan van te voren gedacht.

9. Ken je budget

Daar sluit natuurlijk wel bij aan dat je kennis hebt van de kosten in het land waar je naar toe gaat. Spaar dus niet lukraak een bepaald bedrag om vervolgens maar te zien hoe ver je er mee komt.
Maak een gedegen plan met hoeveel geld je nodig hebt en hoeveel je in dat geval per week kunt uitgeven.

Door iedere week(of dag!) een bepaald budget vast te stellen op basis van de gemiddelde kosten in het land, ben je in ieder geval goed voorbereid. Zorg daarnaast altijd voor wat extra geld achter de hand voor onverwachte uitgaven.

10. Zorg voor alle documenten

  • Paspoort
  • Rijbewijs (internationaal rijbewijs)
  • Visum
  • Pinpas (met instellingen op internationaal)
  • Prepaid creditcard (als back-up gebruiken)

Dit is natuurlijk logisch dat je deze dingen gewoon regelt voordat je weg gaat, maar voor de volledigheid van deze lijst staat hij er tussen.

11. Zorg dat je weet hoe je in contact blijft

Wanneer je aan het backpacken bent, is het natuurlijk wel zo fijn dat je continu in contact kunt blijven met familie en vrienden. Ook is het fijn om de contacten die je ter plekke opdoet te onderhouden. Zorg daarom dat je vooraf weet hoe het precies zit met het telefoonnetwerk in het land van bestemming.
Verdiep je ook vooraf in de kosten van bellen en berichten sturen en sluit daar eventueel een speciale bundel voor af. Zorg in ieder geval dat je zoveel mogelijk bereikbaar bent

12. Kopieer al je documenten

Kopieer je documenten

Deze is belangrijk om te doen, want dit kan echt je leven redden als je belangrijke documenten gestolen worden.

Maak een kopietje van elk document wat je bij je hebt en neem deze mee in je backpack, maar stop ze niet op de zelfde plek als de rest van de documenten. Ook kun je nog extra kopietjes maken en thuis laten voor de zekerheid, en ook inscannen op de computer en mailen naar je eigen email adres.

Doe het!

Want als je spullen gestolen worden kun jij nog steeds aan de Nederlandse ambassade uitleggen dat jij wel die persoon bent. Zo kun je makkelijker een nood paspoort krijgen.

13. Stel de thuisblijvers op de hoogte

Hoewel je misschien niet precies vooraf weet hoe de reis gaat verlopen die je alleen gaat ondernemen, is het wel belangrijk om het thuisfront vooraf zoveel mogelijk te informeren. Op die wijze zijn ze in ieder geval globaal op de hoogte van je plannen en waar je jezelf op een bepaald moment zou moeten bevinden.

Dat is alleen al belangrijk om het thuisfront gerust te laten zijn. Laat het daarom ook altijd weten als er tussendoor plannen veranderen, want voor je het weet wordt er een onnodige zoekactie gestart door ongeruste thuisblijvers.

14. Sluit een reisverzekering af!

Dit is een lastig punt je krijgt van bijna elke backpackers blog te horen dat je sowieso een globetrotters of backpackers verzekering moet nemen. Ik weet dat deze verzekeringen best duur zijn en ik weet ook dat een hoop mensen gewoon geen verzekering nemen.

Dit is jouw keus!

Je moet de voordelen en de nadelen even bekijken. Met een goede verzekering kun je geld terug vragen als iets kapot gaat of gestolen wordt. Maar zonder verzekering heb je veel extra geld om uit te geven.

Denk daar over na

Iets wat je sowieso moet hebben is een goede zorgverzekering. Je wilt niet het risico lopen dat je een ziekenhuisbezoek uit eigen zak moet betalen.

15. Inentingen

Deze is ook redelijk logisch je gaat naar een ver land, dus je hebt de juiste inentingen nodig om veilig te zijn voor ziektes.

Kijk even op de website van de GGD welke inentingen je nodig hebt, en maak een afspraak.

16. Regel je elektronica goed

Elektronica

Tegenwoordig kunnen wij niet meer zonder onze elektronica, we zijn zelf onafhankelijk geworden. En daarom krijg je er ook mee te maken als je gaat backpacken, wat soms best lastig kan zijn.

ja,

Zo heb je je laptop of telefoon nodig om accommodatie en vliegtickets te boeken, en om alles te regelen wat met je visum te maken heeft. Je moet natuurlijk ook contact kunnen houden met je familie en vrienden thuis, en dat doe je niet via de telefoonverbinding maar met Skype.

Zorg dat je sowieso een laptop meeneemt op elke backpack reis. Er zijn in een hoop hostels computers die je kunt gebruiken, maar niet altijd en bijna elk hostel heeft WIFI.

Iedereen neemt automatisch een mobiel mee dat is het handigste, maar zorg wel dat dit toestel “unlocked” is voor elke simkaart.
En als je toevallig nog een oude telefoon thuis hebt liggen neem die ook mee (ook unlocked natuurlijk), want je telefoon kan altijd stuk gaan als je een lange periode aan het reizen bent.

17. Boek vooraf je eerste verblijf

Sommige backpackers gaan het liefst helemaal zonder plan richting hun bestemming. Andere stippelen liever alles uit en boeken daarbij vooraf ook al de accommodaties waar ze tijdens hun avontuur verblijven.

Voor beiden valt wat te zeggen. Wanner je alleen gaat, is het echter aan te raden om in ieder geval voor de eerste paar dagen of week te zorgen voor een verblijf. Wanneer je alleen op zoek moet naar een accommodatie en het lukt niet, kan dat vanzelfsprekend voor problemen zorgen. Neem daarin geen risico.
Je kunt overigens online specifiek zoeken naar ho(s)tels waar veel andere reizigers overnachten die alleen zijn.

Na aankomst

18. Neem je tijd

Zodra je op je bestemming bent aangekomen, wil je natuurlijk het liefst meteen van alles zien en beleven. Je zit immers helemaal vol plannen waar je misschien al jaren over gedroomd hebt.

Toch is het verstandig om de tijd te nemen om even te wennen. Ontspan de eerste dag even en leer je de stad en de omgeving kennen. Knoop een gesprek aan met wat mensen en vraag ze waar de hotspots zijn voor backpackers en of er plaatsen zijn waar veel reizigers samenkomen.

Natuurlijk weet je dat al door je goede voorbereiding, maar het is fijn om daarin bevestigd te worden én je maakt op die manier contacten.

19. Stel jezelf proactief op

Wellicht een overbodige tip maar wel ontzettend belangrijk. Als je niet zeker bent van bepaalde dingen: vraag het gewoon! Hulpeloos rond staan kijken zal je niet verder helpen en wellicht zelfs de verkeerde mensen aantrekken. Vraag daarom de mensen gewoon om hulp.

Dat kan natuurlijk bij lokale mensen, maar ook andere backpackers kunnen je in veel gevallen helpen. Alleen backpacken is niet alleen voor jou weggelegd dus wellicht doe je zo ook nog contacten op met mensen die op dezelfde manier als jij in het leven én dit avontuur staan!

20. Zorg voor herkenningspunten

In het begin heb je natuurlijk nog geen idee als het gaat om de stad en/of gebied waar je bent. Stippel daarom zorgvuldig een route uit die je gaat lopen en zorg dat je tijdens de route op de kaart zoekt naar herkenningspunten. Wanneer je deze vervolgens onderweg tegenkomt, ben je er in ieder geval zeker van dat je op de juiste weg zit. Dat helpt je bovendien om op een overzichtelijke en veilige manier een stad te leren kennen.

21. Draag geen zichtbaar dure spullen

Toeristen zijn altijd doelwit nummer één van zakkenrollers en criminelen. Juist op bestemmingen waar veel mensen alleen reizen, zijn ook veel zakkenrollers aanwezig. Zorg er vooral voor dat je geen zichtbaar dure spullen draagt. Daarmee maak je jezelf namelijk wel heel erg aantrekkelijk voor criminelen.

Trek niet de aandacht met dure en overdreven juwelen en hetzelfde geldt eigenlijk voor elektronica zoals een duur fototoestel of een smartphone.
Natuurlijk kun je deze wel meenemen, maar zorg gewoon dat je een beetje onder de radar blijft.

22. Zorg dat je overdag arriveert

Veel mensen denken niet na over hun aankomsttijd en kijken daar pas naar zodra alles geboekt is. Dan kun je natuurlijk niet meer terug.
Wanneer je alleen reist, is het erg vervelend om in de avond of in de nacht aan te komen op je bestemming. Je moet dan namelijk vanaf het vliegveld nog op zoek naar je accommodatie en in een vreemd land en een vreemde stad is dat alles behalve fijn. Probeer het daarom zo te plannen dat je overdag aankomt op je bestemming.

Veel fijner én veiliger!

Veiligheid

23 Hou belangrijke spullen gescheiden

Het is heel erg aan te raden om je belangrijke documenten en andere dure spullen niet allemaal bij elkaar te leggen in backpack.

Maar,

Als je eenmaal een hostel hebt moet je zorgen dat je (als je weg gaat) altijd de belangrijkste dingen in je hostel laat. Meestal zijn er kluisjes in een hostel, waar je een eigen slotje aan moet zetten (neem een goed slotje mee!).

Laat gewoon de kopietjes, de meeste elektronica en wat extra cash achter in dat kluisje. Als je dan toevallig bestolen wordt heb je nog een soort back-up in je hostel liggen.

24. Bescherm je identiteit

Gedurende je reis kun je te maken krijgen met een openbare Wi-Fi verbinding waar je gebruik van maakt. Het is dan echter wel de vraag hoe het zit met de veiligheid van deze verbinding.
Om je identiteit te beschermen is het daarom wellicht aan te raden om gebruik te maken van VPN. In principe kun je dat vooraf thuis al in stellen.
Dat is vooral belangrijk als je bijvoorbeeld gebruik maakt van online betalen of een creditcard.

25. Let op!

Alles wat je meemaakt tijdens het backpacken is een nieuwe ervaring. En daardoor kan het zijn dat je wel eens heel erg afgeleid bent van je omgeving en wat er gebeurt.

Niet handig,

Want zeker in landen in Azië en andere ontwikkelingslanden wordt je heel makkelijk bestolen of overvallen. Zorg dat je altijd je tas op je rug houd of in je hand, maar zet hem nooit neer.

Als je als vrouw alleen gaat backpacken dan is het handig om een vrouwvriendelijk backpack land uit te kiezen!

26. Gebruik je gezonde verstand

Je gezonde verstand gebruiken dit moet je eigenlijk altijd doen in elke situatie in je leven. Het verschil is alleen dat de domme dingen die je doet harder worden afgestraft als je alleen op reis bent, want niemand komt het oplossen voor jou.

Dus

Denk altijd even na voordat je iets impulsief doet, als door een buitenwijk lopen in je eentje of teveel goedkope drank drinken in Thailand.

27. Maak jezelf geen doelwit

Dit heeft ook een beetje met gezond verstand te maken, want als jij constant met je dure Iphone in je handen loopt dan wordt je sowieso bestolen.

Doe dit niet op straat,

  • Je telefoon constant uit je zak halen
  • Geld uit je zak halen
  • Dure horloges en of sieraden dragen
  • Te veel lijken op een toerist

Gebruik altijd je gezonde verstand!

28. Drink niet te veel alcohol

Hier hadden we het net ook al even over, dat je niet te veel alcohol moet drinken als je aan het backpack bent. Ja dat is zeker geen goed idee, want je kunt in principe niemand vertrouwen als je dronken bent.

Maar,

Soms is het zo verleidelijk om veel te drinken als het bijvoorbeeld super goedkoop is net als in Thailand, of dat je door een heel land gratis rum kunt krijgen. Dat is in veel landen in Centraal Amerika.

Toch zul je voor je eigen bestwil de verleiding moeten weerstaan.

29. Weet welke dieren in het gebied leven

krokodil

Het is erg belangrijk om te weten welke diersoorten in het land leven waar jij gaat backpacken. Toch wordt dit nog weleens vergeten tijdens het doen van research.

Ja,

En ik heb het niet over de normale dieren, maar de roofdieren en gevaarlijke dieren die jou leven kunnen bedreigen. Vaak staat er bij elk natuurgebied wel een waarschuwingsbordje als er gevaarlijke dieren leven.

Maar door research te doen over de dieren kun je jezelf voorbereiden, door te weten waar ze zitten en wat je moet doen als je ze tegenkomt.

Onderschat dit niet als je je backpack landen gaat onderzoeken.

30. Let op met couchsurfing

couchsurfing

Tijdens het backpack reizen kan couchsurfing soms voor een uitkomst zorgen als je even niet zo veel geld hebt. Of om meer mensen te ontmoeten in een vreemd land.

Maar couchsurfing is niet alleen positief!

Er worden veel horror verhalen vertelt over mensen die gingen couchsurfen bij onbekenden, en niet helemaal legaal zijn behandelt.

Dat is natuurlijk nooit leuk om te horen, en je kunt er ook best bang van worden als je alle verhalen over couchsurfing hoort.
Toch zijn de meeste mensen op dit platform wel aardig en willen met goede bedoelingen hun extra slaapplek aanbieden.

Check altijd de reviews van een persoon en kijk gewoon goed of je het wel vertrouwt, meestal is jou eerste gevoel correct.

Eten en drinken

31. Kook in je hostel

Alle hostels hebben sowieso een keuken, en in de meeste hostels mag je gebruik maken van de keuken. Als je een strikt budget hebt dan is dit de beste optie die je hebt.

Je kunt namelijk goedkoop eten halen op de markt of gewoon in de supermarkt, en even zelf iets simpels maken in de hostel keuken.
Dat is vele malen goedkoper dan elke avond uit eten gaan. Uit eten gaan moet je zeker een keer doen als je in een nieuw land bent, maar doe het niet te vaak als je je budget wilt behouden.

32. Eet wat de locals eten

En als je dan een keer uit eten gaat, dan moet je het natuurlijk wel op een goede manier doen. En dat is eten op de plekken waar minder toeristen komen.

Op die plekken wordt eten geserveerd wat de locals eten, dus dat is niet aangepast aan de smaak van de toeristen. Cultuur moet je proeven en dit is de perfecte manier om dat te doen.

Dit geld alleen voor de echt toeristische landen, als je in een minder populair land bent maakt het niet zoveel uit.

33. Streetfood is het beste

Koop je eten op de markt

Cultuur moet je proeven zeggen ze altijd, en dichter bij de cultuur van een land kom je niet denk ik. Streetfood is vaak het lekkerste eten wat je kunt vinden in een land.

Maar,

Mensen die veel backpacken komen vaak in aanraking met streetfood, en daardoor is er ook veel discussie ontstaan over of het veilig is of niet.
Het maakt eigenlijk niet uit waar je bent, maar de meeste streetfood tentjes hebben gewoon goed bereid voedsel waar je niet zo snel ziek van zult worden.

Volg ook hier gewoon je gevoel.

34. Vergeet niet te drinken!

De eerste keer backpacken kan best wel overweldigend zijn als je helemaal alleen bent en ver van huis. Hierdoor zijn er wel eens mensen die simpelweg vergeten om te eten en drinken.

Backpacken is leuk en leerzaam, maar je gezondheid is veel belangrijker. En als je niet genoeg vocht binnen krijgt dan is dat heel slecht voor je gezondheid. Zeker als je in een warme tropische temperaturen verblijft.

Vervoer

35. Gebruik het openbaar vervoer

In de meeste grote steden is het heel makkelijk om toegang te krijgen tot het openbaar vervoer als je gewoon een dagkaart of zoiets koopt.
Door de toeristische bussen en reisorganisaties te vermijden kun je in het echte leven van de locals terecht komen. Dat is vaak een leukere ervaring als met een tourbus vol backpackers te zitten, en je vindt natuurlijk ook backpackers in het openbaar vervoer.

Maar,

Als je echt een streng budget hebt waar je jezelf aan moet houden, dan is het misschien toch beter om te lopen zo vaak als het kan.

36. Backpacken, wees flexibel

Als je gaat backpacken moet je flexibel zijn! Dat heb je vast wel eens vaker gehoord op ander reisblogs, en daar is geen woord van gelogen.

Als je gaat backpacken moet je flexibel zijn!

Flexibel zijn wordt het meest beloond als je rondreist op een klein budget. Als jij bereid bent om op de minder populaire dagen, dagdelen en seizoenen te reizen dan kun heel veel zuur verdient geld besparen.

Bijvoorbeeld:

Als je je vlucht boekt voor in de nacht dan kun je een hoop geld besparen. En als je dan ook nog eens vliegt naar een groot vliegveld een stukje verder van je bestemming, dan wordt het helemaal goedkoop.

Ook kun je (als je veel tijd hebt) een ticket boeken voor een vlucht die bijna vol zit, en jezelf bij het inchecken als vrijwilliger opgeven als het vliegtuig overboekt is.
Dan kun je met een vergoeden van de vliegmaatschappij (gratis overnachting, geld terug en extra geld) wachten op de volgende vlucht, dus dan vlieg je in principe gratis.

Een lange busrit van 15 uur of een vlucht van 2 uur? Natuurlijk kies je dan voor de busrit, want die is meestal goedkoper en je hoeft één nacht minder te betalen aan accommodatie.

En nu kun je zelf vast ook nog wel wat verzinnen.

37. Ga in de nacht

Als je naar een andere stad of plek gaat verplaatsen is het handig om de die reis in de nacht te maken. In de nacht is het namelijk makkelijker om te slapen tijdens de reis, omdat het buiten donker is en omdat iedereen wil slapen tijdens die reis.

Er zijn nog meer voordelen,

Je hoeft bijvoorbeeld één nacht minder accommodatie te betalen. In de nacht zijn busreizen en sowieso elke reisdienst goedkoper, dus ook beter voor je budget.
En als je aankomt op je bestemming heb je nog de hele dag om een ander hostel te vinden, en ook nog alles over die plaats op te zoeken.

Backpackers, reis sowieso in de nacht!

38. Taxi’s? Let op scam

Het beste is om taxi’s zoveel mogelijk te vermijden in elk deel van de wereld. Ze zijn vaak super duur, zijn meestal niet gezellig en je wordt snel opgelicht in een taxi. Helaas is er op sommige momenten geen andere optie beschikbaar.

Let hier op!

Als een taxi chauffeur zegt dat de meter stuk is maak dan duidelijke afspraken over de prijs, zodat je niet opgelicht wordt.

En als de meter wel aan gaat, dan moet je hem de hele tijd in de gaten proberen te houden.

39. Koop of huur een busje

In de westerse landen als: Canada, Verenigde Staten, Australië en Nieuw Zeeland is het erg handig als je een auto of een soort camper tot je beschikking hebt.
Deze backpack landen zijn goed ontwikkelde landen met alle voorzieningen die je nodig hebt, en je kunt eigenlijk overal wel komen met een auto.

Camper of auto?

Het beste is om te zoeken naar een soort omgebouwd busje met een dubbele cabine en een bed achterin. Deze zijn het meest praktisch als je de weg op gaat. Je hebt geen extreem grote camper maar je kunt er wel spullen in kwijt.

Maar het gaat er meer om wat jij prettiger vindt.

Huren of kopen?

Als je een voertuig nodig hebt voor een maandje of minder, dan is het handiger om een auto te huren. In dit geval is huren gewoon een stuk goedkoper dan kopen, en ook een stuk makkelijker.
Let wel op met huren als je onder de 21 bent zul je vaak geeneens een auto mee krijgen, en in veel landen moet je onder de 25 nog extra risico geld betalen.

Maar als je denkt aan maanden tot jaren rondreizen, dan is het veel beter om één keer een busje te kopen. Voor backpackers is dit ideaal, want onderweg zul je veel vrienden maken en samen kun je de kosten van benzine delen. Als je gaat backpacken in populaire gebieden zijn er heel veel backpackers die hun busje proberen te verkopen als ze bijvoorbeeld naar huis willen.

Meestal zijn ze niet heel duur, maar ook niet echt onderhouden. Let daar dus wel op voordat je er één gaat kopen!

40. Stap niet zomaar bij iedereen in

Het is misschien een overbodige waarschuwing, maar het is niet verstandig om zomaar bij iedereen in te stappen. Voor je het weet kom je de verkeerde tegen met alle gevolgen van dien.

Hoe vriendelijk iemand het ook kan bedoelen met het aanbieden van een lift: neem geen enkel risico. Hetzelfde geldt overigens voor taxi’s.
Zorg dat je op de hoogte bent van wat de officiële taxibedrijven van de regio zijn en maak alleen van hun taxi’s gebruik.

41. Informeer bij je ho(s)tel

Hoewel je op internet vrijwel altijd accurate informatie vindt, kan het natuurlijk altijd gebeuren dat er ter plaatsen het één en ander verandert.

Het openbaar vervoer netwerk kan in een jaar tijd bijvoorbeeld enorm vooruit gaan of er wordt een treinrails aangelegd.
Daarom is het altijd verstandig om qua vervoer informatie in te winnen bij het ho(s)tel waar je verblijft. Zij weten als geen ander welk vervoer je het beste kunt kiezen, of dat nu om stadsvervoer gaat of verplaatsing van de ene naar de andere bestemming. Ook kunnen ze eenvoudig informatie voor je inwinnen of je doorverwijzen.

Accommodatie

42. Hostels

Als je backpacken zegt zeg je automatische ook hostels, deze twee dingen zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Ze passen ook perfect bij elkaar, want veel backpackers hebben een klein budget. En een hostel bed is vaak best goedkoop.

Maar er zijn nog meer voordelen van hostels!

Meestal zitten er alleen maar mensen met precies de zelfde interesses als jij hebt. Bijna alle mensen in hostels zijn backpackers en willen zo veel mogelijk van de wereld zien.
Daarom is het ook niet zo erg als je alleen naar een hostel gaat. Je vindt er eigenlijk gelijk nieuwe vrienden.

43. Boek voor de zekerheid

Als je voor het eerst aankomt in een nieuw land of nieuwe stad, dan is het handig om vooraf je accommodatie te boeken. Dit kan een hoop stres wegnemen.

Let op!

Ik zeg niet dat je alles van te voren moet gaan boeken, dat zou niet goed zijn. Boek alleen je accommodatie een dag of een paar dagen voordat je vertrekt. Op deze manier ben je een stuk flexibeler en kun je op elk moment van richting veranderen.

Je kunt ook zonder te boeken een hostel in lopen en het zo regelen. Maar als je voor de eerste keer gaat backpacken is dat niet zoon goed idee.
En op de “booking sites” kun ook meer informatie vinden over het hostel. Informatie over de prijs, kamer en alle andere dingen.

44. Backpacken of kamperen

In plaats van je accommodatie per nacht kopen kun je ook je accommodatie voor de hele reis in één keer regelen. Als je een tweedehands busje of camper koopt.

Als je een jaar of langer in een land blijft, dan is dit misschien wel de goedkoopste oplossing. Je hoeft geen geld te betalen voor vervoer behalve de benzine. En voor accommodatie betaal je alleen de staplekken op campings.

Ook kun je het nog goedkoper maken door met een aantal andere backpackers rond te reizen.

Doe dit alleen in westerse landen, want in ontwikkelingslanden zijn hostels vaak het goedkoopste!

Hier nog een video over twee mensen die succesvol een wereldreis gemaakt hebben met een aantal busjes in verschillende landen en continenten.

45. Vergelijk prijzen

Tijdens het backpacken moet je constant alle prijzen vergelijken. Als je ergens goedkoper uit bent kun je weer langer rondreizen.
Bij accommodatie is dat misschien wel het belangrijkste, want je wilt niet al je geld kwijt zijn aan hostels.

ja,

Je moet hiervoor wel wat moeilijke vergelijkingen maken, want ga je voor luxe of betaalbaarheid. Luxe is sowieso niet de reden dat je aan het backpacken bent, dus je gaat niet in een hotel liggen.

Hostels zijn vaak goedkoop, maar hebben heel veel verschil in prijs. Je kunt hostels het best vergelijken door apps als Hostelworld te gebruiken.

46. Airbnb, Couchsurfing en guesthouses

Naast de accommodatie mogelijkheden die ik hierboven genoemd heb zijn er ook nog wat alternatieve mogelijkheden.

Airbnb

Bij Airbnb krijg je de mogelijkheid om iemand anders huis te huren voor een bepaalde tijd. Vaak is het wel een stuk duurder dan hostels. En daarom kan dit erg handig zijn als je met een groep mensen bent.

Couchsufing

Het idee van Couchsurfing is dat je gratis een nacht bij iemand kunt slapen. Dit is ideaal als je alleen bent en je kunt geen hostel vinden (of betalen).
Kijk wel uit bij wie je gaat slapen kies alleen mensen met veel reviews.

Guesthouses

Dit is één van de leukste alternatieven, want je slaapt echt bij een local thuis. Deze Guesthouses zie je vooral veel in ontwikkelingslanden.
Vaak kost het niet heel veel, en je kunt er een hoop leren over het land waar je bent.

47. Neem soms een privé kamer

Het leven van een backpacker kan soms erg druk zijn, als je vaak met meer dan tien mensen op een kamer slaapt. Als je dit een lange tijd hebt gedaan kan het erg vermoeiend worden. Zeker als je een beetje een introvert persoon bent.

Boek af en toe een privé kamer in een hostel. Voor een klein beetje meer geld dan als je een normale kamer boekt.

Dan kun je je even alles verwerken wat je hebt meegemaakt, en jezelf opladen voor wat er nog aan gaat komen.

Tips voor Alleen backpacken

48. Schrijf je in voor een workshop

Ben je voor langere tijd in een bepaalde plaats?

Dan is het aan te raden om je in te schrijven voor een bepaalde workshop. Volg bijvoorbeeld een kookworkshop of een cursus waarbij je de taal beter leert spreken.
Niet alleen erg handig voor jezelf, maar je komt ook nog eens in contact met andere mensen. Vaak zijn dit ook backpackers en omdat jullie een bepaalde interesse delen, zal het niet lang duren voordat er een band ontstaat die veel verder gaat dan de workshop!

49. Ga met georganiseerde excursies mee

Nog een eenvoudige manier om in contact met andere mensen te komen. De meeste backpackbestemmingen hebben ongelooflijk vele bezienswaardigheden. Of je nu van cultuur houdt of juist heel erg in de natuur geïnteresseerd bent, er is altijd wel iets te zien. Je wilt natuurlijk wel de mooiste plekjes bezoeken tijdens je reis.

Dat kun je op eigen houtje doen, maar je kunt ook met een georganiseerde excursie mee. Dan weet je ten eerste zeker dat je niets mist en alles te weten komt over de bezienswaardigheid. Ten tweede maak je zo ook eenvoudig contact met andere backpackers die hetzelfde idee hadden.
Veel backpackers die alleen op reis zijn, maken namelijk gebruik van deze excursies.

50. Bezoek georganiseerde evenementen van hostels

Heel veel hostels organiseren evenementen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan speciale diners met een thema of feestjes die tot diep in de nacht doorgaan.
Of wat dacht je van leuke spellen die met alle gasten gespeeld worden? Het is hoe dan ook de ideale manier om op een laagdrempelige wijze plezier te hebben én andere mensen te leren kennen die net als jij op reis zijn.

Houd dan ook goed in de gaten wat de hostels allemaal organiseren en bezoek met regelmaat zo’n evenement!

51. Gebruik non-verbale communicatie

Hoewel we soms denken van wel, is lang niet iedereen op de wereld in staat om Engels te spreken. Overal wordt weer een andere taal gesproken en dat maakt communiceren soms best lastig.

Er is echter een universele taal die men overal op de wereld spreekt: non-verbale communicatie. Lachen is bijvoorbeeld overal een teken van vriendelijkheid en openheid.
Niet zelden zal een gesprek starten met een vriendelijke glimlach en een gulle lach kan echt uitgroeien tot een diepe vriendschap die alle grenzen en taalbarrières overschrijdt. Wat er dus ook gebeurt:

altijd vriendelijk blijven lachen!

52. Leer een paar woorden van de lokale taal

Als je een heel klein beetje de taal kent, opent dat direct deuren.
Mensen zien dan namelijk dat je moeite hebt gedaan en zullen dat vervolgens ook voor jou doen. Het is maar een hele kleine moeite maar het kan je dag maken!

53. Overnacht met gelijkgestemden

Natuurlijk kun je kiezen voor een enorm en luxe hotel. Zeker als je geld genoeg hebt is dat geen enkel probleem. Je zult daar echter weinig gelijkgestemden tegenkomen.

Het liefst kom je immers in contact met mensen die ook alleen op reis zijn. Daarvoor is het verstandig om te kiezen voor een bed and breakfast of een hostel.
Deze accommodaties staan er immers om bekend dat ze veel backpackers aantrekken. Dat is allereerst natuurlijk een heel goed idee omdat je op die manier snel een eenvoudig andere mensen leert kennen. Daarnaast kun je ook nog eens inspiratie en ideeën opdoen voor je reis.

54. Bezoek eens een coffeeshop

Alleen backpacken maar ben je in een bepaalde stad of dorp op zoek naar contacten? De coffeeshop is by far je beste kans. En dan hebben we het uiteraard niet over de coffeeshop zoals wij die hier in Nederland kennen.

Overal in het buitenland vind je shops waar je koffie kunt drinken en in de meeste gevallen zijn die uitgegroeid tot een soort dorpshuis waar ook toeristen graag komen.

Het is een fantastische mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen. Wanneer je de keuze hebt uit meerdere coffeeshops kun je het beste kiezen voor één met ruime tafels of een brede bar, zodat je gegarandeerd naast iemand zit.

55. Lees Engelstalige boeken(en laat dat zien)

Stap je zelf niet zomaar op iemand af maar wil je het liefst wel dat iemand tegen jou begin te praten? Zorg dan allereerst dat je een open houding hebt. Daarnaast kan het helpen om een Engelstalig boek te lezen in een openbare ruimte of buiten.

Laat duidelijk zien dat het om een Engelstalig boek gaat en het is daarnaast ook niet vreemd om te laten merken dat je het een prachtig boek vindt. Lach af en toe bijvoorbeeld om iets wat je leest. Voor veel andere reizigers is dat een signaal om een gesprek aan te knopen.

56. Zorg voor routine

Blijf je voor een langere periode in dezelfde omgeving en wil je in die omgeving mensen leren kennen? Dan is het verstandig om een bepaalde routine te ontwikkelen.

Ga bijvoorbeeld altijd naar dezelfde winkel en drink in hetzelfde café of dezelfde coffeeshop een bakje koffie. Na verloop van tijd gaan mensen je herkennen en is de drempel om een praatje aan te knopen een stuk lager geworden. Dat werkt andersom overigens precies hetzelfde wanneer jij iedere keer dezelfde persoon zit die óók alleen is.

57. Ga met een wandeltocht mee

Alleen backpacken doe je meestal in een land of omgeving waar heel veel andere mensen ook backpacken. Daar wordt dan ook van alles voor georganiseerd. Wandeltochten is daar een goed voorbeeld van. Er zijn prachtige routes beschikbaar die langs de mooiste plaatsjes van een bepaald gebied leiden.

Met een grote groep ga je op pad en ben je soms wel een hele dag weg. Eigenlijk sla je zo twee vliegen in één klap. Allereerst hoef je zelf niet een route uit te stippelen en hoef je slechts de gids te volgen.
Daarnaast kom je heel eenvoudig in contact met andere mensen die waarschijnlijk naar hetzelfde op zoek zijn als jij!

58. Ga van de gebaande wegen af

Natuurlijk zijn er in bepaald gebied tal van bezienswaardigheden. De meest bekende en grote bezienswaardigheden trekken ontzettend veel toeristen. Je komt hier ook andere reisgezelschappen tegen of toeristen met heel andere voorkeuren.

Waag het daarom eens om van de gebaande wegen af te gaan, letterlijk en figuurlijk. Ga bijvoorbeeld naar een bezienswaardigheid die veel minder bekend is maar jou wel ontzettend interesseert.
Of bezoek een klein museum waar je veel mee hebt. Je komt dan wellicht minder mensen tegen, maar de kans dat het mensen zijn waar je iets mee gemeen hebt, is vele malen groter!

Inspiratie

59. Ga gewoon!

Veel mensen lopen al jaren met het plan rond om te gaan backpacken. Maar door verschillende dingen gaat het telkens niet door.
Vaak spreken ze met een vriend(in) af om samen te reizen, maar op het laatste moment zegt die af. Of ze denken dat ze het toch niet durven en daarom maar niet gaan.

En zo zijn er nog veel meer excuses om niet te gaan reizen!

De beste tip van dit hele artikel is misschien wel dit: Ga het gewoon doen! Je hoeft niet alles perfect voor te bereiden en je kunt elk moment terug komen.

60. Bang zijn is niet nodig

Iedereen die voor het eerst een backpack reis gaat maken is bang of zenuwachtig. Vaak is dit het ergste bij mensen die alleen gaan reizen.
Het gevoel van angst voor het onbekende is bij de meeste backpackers groter dan de voorpret.

Het is alleen niet nodig om bang te zijn, want je gaat alleen leuke dingen doen. Je gaat andere culturen bekijken, andere reizigers ontmoeten en de vrijheid ervaren.

Bedenk heel goed voor jezelf waarom je gaat reizen. Als je dat voor jezelf duidelijk hebt, dan is het moeilijk om terug te krabbelen.

61. Reis langzaam

Een grote fout die beginnende backpackers maken is dat ze alles gelijk willen doen. Een strakke planning hebben ze van te voren al gemaakt, want er is geen tijd te verliezen.
Ze denken dan dat ze heel veel gaan zien, maar eigenlijk zien ze alles maar voor de helft.

Voorkom dit!

Als je gaat backpacken betekend dat dat je volledig vrij bent, dus je kunt alles zelf beslissen. Dan moet je jezelf geen dingen opleggen, maar gewoon kijken van dag tot dag wat je gaat doen.

Voor het ultieme gevoel van vrijheid is dat het beste.

62. Ontwikkel de drang naar avontuur

Je kunt altijd de dingen doen die iedereen al doet, en daardoor niet uit je comfort-zone komen. Veel mensen doen dat als ze gaan backpacken ze zijn op een vreemde plek dus ze zijn bang om iets geks te doen.

Maar het is juist leuker als je iets gaat doen wat nog nooit eerder gedaan is. In plaats van hiken met een gids kun je ook alleen gaan hiken met een groep, en zelf de weg zoeken.

Je kunt een busreis maken met een reis organisatie, maar je kunt ook een eigen auto kopen en eigen routes rijden.

Je snapt hem wel,

Doe gewoon dingen die niet door iedereen gedaan worden. Op die manier wordt je een veel interessanter persoon voor andere reizigers.

63. Wees “openminded”

Backpackers zijn hele bijzondere mensen met veel uiteenlopende karakters en gebruiken. En deze mensen ga je gegarandeerd ontmoeten als je een backpack reis gaat maken.

Dus als iemand een beetje anders is dan jou moet je die persoon niet te snel beoordelen. Het kan immers iemand zijn uit een andere cultuur.
En het laatste wat je wilt is andere backpackers per ongeluk beledigen.

Als je niets van iemand zijn cultuur weet stel er vragen over en maak duidelijk dat jij normaal hele andere gebruiken hebt.

Dit is misschien ook wel een goede tip voor in het dagelijkse leven!

Wees openminded als je gaat backpacken!

64. Stop wanneer je wilt

Waarschijnlijk heb je tegen heel veel mensen gezegd dat je minimaal één jaar weg gaat (of een periode naar keuze). Dat is doen veel reizigers voordat ze weg gaan, omdat ze er naar uit kijken denk ik.

Herkenbaar?

Dit zorgt meestal wel voor een soort druk, want wat zullen ze wel niet denken als je eerder terug komt. De waarheid is dat de meeste mensen dit niet eens onthouden.

Dus als jij om een of andere reden niet meer verder wilt reizen, omdat je thuis mist of wat dan ook dan stop je er gewoon mee.
Dat is het mooie van backpacken: Je bent vrij om te doen wat je wilt wanneer je wilt, en niemand houd je tegen.

Succes met backpacken!

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan de tips in dit artikel.
Veel succes met de eerste keer backpacken.