Selecteer een pagina

Hoe reis je de wereld rond zonder dat je de hoofdprijs hoeft te betalen? Het antwoord is: Backpacken!

Of rugzaktoerisme.

Backpacken heeft in de laatste jaren flink wat populariteit opgedaan. Waar vroeger alleen de rijke mensen gingen backpacken is het anno nu juist een ding om te doen als je niet zo veel geld hebt.

De prijzen van vliegtickets zijn lager dan ooit. Je hebt werelddelen waar alles zo goedkoop is dat je met 1000 euro 3 maanden kunt reizen! En er is veel meer gezelschap, omdat er veel meer backpackers zijn dan vroeger.

Leuk?

Maar hoe bereid ik mezelf voor op alles wat komen gaat? En hoe werkt het als ik eenmaal aan het reizen ben?

Daarvoor is deze gids ontwikkeld: Om alle beginnende backpackers een gratis zetje in de rug te geven. Zo weet je wat je te wachten staat en kom je dus niet voor onprettige verassingen te staan.

1. Wat is backpacken?

Backpacken is een manier van reizen die de afgelopen jaren veel in populariteit heeft gewonnen. Waar het bij backpackers eigenlijk om gaat is zo goedkoop mogelijk op zo veel mogelijk plekken komen.

Dus,

Dat betekend geen dure hotels of vakantiehuisjes, meestal wordt er overnacht in “dorm room” van een plaatselijk hostel. Met meerdere mensen op één kamer slapen hoort bij de charme van het backpacken, dit is ook gelijk de manier om nieuwe mensen te ontmoeten tijdens je reis.

Ook kun je niet te veel spullen van thuis meenemen.

Je kunt maximaal 1 misschien 2 tassen meenemen, en je wilt niet bij elk stukje lopen doorweekt zijn van het zweet. Ook is het tijdens een backpack reis erg makkelijk om spullen kwijt te raken, dus minder meenemen is altijd beter.

Backpacken doe je dus niet voor de luxe,

Zeker niet!

Het gaat om de ervaring, alle plekken die je gaat zien en de mensen die onderweg zult ontmoeten. En dat is allemaal mogelijk omdat je bereid bent luxe in te leveren.

2. Meest voorkomende problemen van backpackers

Problemen van backpackers

Voordat je we beginnen met de ultieme gids voor backpacken zal ik je eerst de meest hardnekkige problemen van beginnende backpackers uitleggen.

Het is niet mogelijk om alles de eerste keer perfect te doen, maar sommige beginnende backpackers hebben echt geen geluk.
Bij sommige mensen gaat letterlijk alles fout wat er fout zou kunnen gaan.

  • Je vlucht is overboekt en er wordt je gevraagd of je niet eventueel de volgende zou willen nemen alsjeblieft dankjewel. Hierdoor kom je een dag later of zelfs een paar dagen later aan op je backpack bestemming.
  • Eenmaal aangekomen pak je een taxi naar je thuis geboekte hostel. Blijkt dat die taxi minstens 4 keer een rondje gereden heeft, hierdoor wordt het natuurlijk duurder. Opgelicht door een local, omdat het eruit zag alsof je geld had.
  • In het hostel wil het ook nog niet zo. Wat is dit voor drukke plek iedereen komt uit een ander land, waarom deed ik dit ook alweer. Je verlegenheid zit je in de weg, het is je eerste keer in een hostel en het is gewoon eng! Andere mensen geven je geen aandacht en je bent te bang om een gesprek te starten met een vreemde.
  • Je eerste keer de stad in: Proberen te genieten van een geweldige omgeving aan de andere kant van de wereld. Maar helaas door alles wat er is gebeurt is je focus een beetje weg. Hierdoor wordt je bij elk kraampje, taxiritje, winkeltje en attractie opgelicht. Ze zien dat je een toerist bent en maken de prijs een stuk hoger speciaal voor jou.

Helaas maken veel backpackers nog steeds dit soort dingen mee. Zo erg als hierboven gebeurt maar zelden, maar het gebeurt wel degelijk.

Deze problemen kun je eigenlijk redelijk simpel voorkomen. Het antwoord is: Voorbereiding. Zonder een goede voorbereiding is de kans dat je eerste reis zo afloopt als hierboven een stuk groter.

Hieronder kun je alles vinden wat je moet weten over de eerste keer backpacken.

3. Waar ga je backpacken? (Backpack bestemming kiezen)

Waar ga je backpacken

Het belangrijkste element van backpacken is de bestemming of het land waar je naartoe gaat. Meestal begint het hele plan bij de drang om te reizen naar een specifiek land.

De backpack bestemming zorgt er eigenlijk voor dat mensen gaan backpacken! Kies daarom eerst je bestemming uit, en ga daarna pas verder met het plannen van je reis.

3.1. Hoe duur is jou land naar keuze?

Bij het uitkiezen van jou backpack land is het belangrijk dat je kijkt naar jou budget. Hoeveel geld zou je maximaal uit willen geven tijdens je reis?

Hiermee hebben wij Nederlanders wel geluk, want er zijn niet zo heel veel landen die duurder zijn als ons land. Ze bestaan wel en er zijn er zeker een paar die nog een stuk duurder zijn, maar dat zijn er niet veel.

Wat je eigenlijk wilt doen als je net in de twintig bent en je gaat voor de eerste keer backpacken: Dat is een goedkoop backpack land uitkiezen wat ook erg populair onder backpackers. Hier kun je alles uit jou budget halen. En als de reis niet uitpakt zoals jij het verwacht had, dan kun je zonder veel verlies terug naar huis.

3.2. Visum nodig?

In Europa hebben we de mogelijkheid om vrij te reizen van land naar land. Visumvrij en zonder controles aan de grenzen. Dit is mogelijk gemaakt door De Verdragen van Schengen.

Maar,

Helaas, dit Schengen verdrag geld alleen in het grootste deel van Europa. In de rest van de wereld zul je dus wel een visum nodig hebben.
In sommige landen zul je je reisvisum bij de grens krijgen, en in sommige landen kun je het alleen van te voren regelen via internet.

En in sommige landen heb je niet eens een visum nodig.

Lekker verwarrend dus!

Zoek dus altijd goed op in welk land welke regels gelden.

Let op, in sommige landen heb je de mogelijkheid om als backpacker te werken met een “working holiday visum”

3.3. Houd rekening met vliegtickets

Voordat je van je vrijheid als backpacker kunt genieten moet je eigenlijk maar één ding doen. En dat is natuurlijk je vliegticket boeken.

Leuk, maar ook lastig, want waar ga je in hemels naam heen!

Als je precies weet waar je heen gaat is het makkelijk, maar wat doe je als je het nog niet helemaal hebt uitgestippeld. Misschien wil je wel een Wereldreis maken wat doe je dan?

Als je het nog niet zeker weet wat je bestemming is kun je ook een wereldticket nemen.

Ook is het belangrijk om naar te kijken is hoeveel budget je hebt voor een vliegticket, want vliegen naar bepaalde gebieden in de wereld kan heel erg duur zijn.

4. Voordat je vertrekt (De voorbereiding)

Voorbereiding Backpacken

Oké, als je een land hebt gekozen om door te reizen kun je beginnen met het wat vervelendere gedeelte van het proces. Let op, want er zijn mensen die hun reis hebben afgeblazen omdat dit element zo stressvol was!

Dan heb ik het natuurlijk over de voorbereiding.

Er zijn zo veel dingen die je moet regelen als je definitief hebt besloten om te gaan backpacken!

4.1. Paspoort

Voordat je begint met vooruit plannen of voorbereiden van je reis moet je eerst een paspoort hebben. Geloof mij, dit zijn geen dingen die je op het laatste moment wilt regelen.

Het kan wel eens weken duren voordat je paspoort binnen is, en daar wil je je gewoon niet mee bezig houden als je dichter bij je reis komt.

Dus,

Als je je ID kaart volgende keer gaat verlengen neem je in plaats van diezelfde ID kaart een paspoort mee.

4.3. Bepaal je reisdoelen globaal

Voordat je gaat backpacken is het handig om eerst globaal al je reisdoelen op te schrijven. Hier kun je altijd nog in wijzigen tijdens de reis of ervoor.
Het gaat er eigenlijk om dat je ongeveer te weten komt hoelang je nodig hebt om al deze doelen te realiseren. En misschien nog wel belangrijker; hoeveel geld je nodig hebt om dit te kunnen doen.

Schrijf op een blaadje een checklist in korte woorden wat je allemaal wilt gaan doen. Zet er ook bij in welk land dit is en hoe duur je denkt dat het in totaal is.

4.4. Hoelang ga je backpacken?

Maak in je checklist een ruime schatting van de tijd die je ongeveer gaat gebruiken in je globale planning. Tel altijd nog een paar weken of zelfs een maand erbij op. Meestal krijg je tijdens je reis ineens de smaak te pakken en dan wil je eigenlijk nog niet naar huis terug.

Meestal komen er nog ander mensen op je pad die ook leuke activiteiten gepland hebben, en daar kun je gewoon mee mee gaan.

Let op dat je planning niet een vast schema is van dingen die je moet doen! Eigenlijk moet je helemaal niks het is je eigen tijd en die deel je zelf in.

Dat maak backpacken ook zo mooi.

Het is alleen wel handig om deze globale planning van te voren te maken, zodat je weet hoelang je ongeveer weg bent.

Dit kan 3 weken, 2 maanden, 5 maanden, 1 jaar of zelfs 2 jaar zijn.

4.5. Hoeveel geld heb je nodig?

Door backpacken kunnen zelfs mensen met wat minder geld de wereld rond gaan. Helaas, hoeveel je ook bespaart tijdens je reis je zult altijd geld nodig hebben om te overleven.

Er zijn zelfs landen waarbij je een bepaald banksaldo moet hebben om het land in te kunnen, zoals Australië.

Het beste wat je kunt doen is veel sparen, onnodige spullen verkopen, niet te veel nieuwe spullen kopen en het liefst bij je ouders blijven wonen tot je vertrekt.

Kijk naar je globale planning en hoeveel tijd je ongeveer gaat backpacken. Maak een realistische schatting van het geld dat je sowieso moet uitgeven om te overleven.

Weet je wat dit bedrag is?

Tel er dan nog zeker een ruime marge bij op! Laten we zeggen dat je bij elke maand dat je gaat reizen nog zoon 500 euro bij je budget optelt. Dit klinkt misschien als veel geld naast het budget wat je sowieso al nodig had, maar je kunt het beste maar voorbereid zijn op alles.

En misschien hou je wel een hoop over na je reis.

4.6. Vraag een creditcard aan

Je vraagt je misschien af waarom je in hemelsnaam een creditcard zou moeten hebben als je gaat backpacken. Eigenlijk is hier één hele simpele reden voor, en dat is voor het geval dat je normale pinpas niet wordt geaccepteerd. Op buitenlandse websites is er bijna geen mogelijkheid om te betalen met IDeal, dus in die gevallen heb je een creditcard nodig.

En als je op reis bent dan moet je vliegtickets of hostels boeken via internet.

Ook zul je soms moeten pinnen in het buitenland. Dit is mogelijk met een normale pinpas, maar de banken hebben soms de veiligheidsmaatregel om je pinpas te blokkeren als ze transacties uit een ver buitenland zien. Hiervoor moet je je bank bellen voordat je op reis gaat, maar soms blokkeren ze je alsnog.

En als je gaat pinnen met je pinpas kan het soms heel duur zijn om de euro’s op je bankrekening om te zetten naar een vreemde valuta. Met sommige creditcards kan dit wel eens wat voordeliger zijn.

Een creditcard is niet zo eng als je misschien denkt. Je kunt een echte creditcard aanvragen die op krediet gekoppeld staat met je bankrekening, maar dat wordt je inkomen gecheckt. Maar hier is een goed alternatief voor, want er zijn nu creditcards met saldo deze kun je opwaarderen.

Je hebt alle voordelen van een creditcard, en niet de nadelen.

4.7. Boek je vlucht

Je hebt je nu de belangrijkste voorbereidingen gedaan. Het land of de landen waar je naartoe gaat zijn duidelijk voor je. Je hebt je budget vast gesteld en bij elkaar gespaard.

Het is ongeveer duidelijk hoelang je gaat backpacken.

En dat betekend dat het nu tijd is om je vlucht te boeken.

4.8. De perfecte backpack voor jou

De perfecte backpack voor jou

Om te gaan backpacken heb je eigenlijk nog één cruciaal ding nodig, en dat is natuurlijk je backpack. Maar heb je wel een backpack nodig om te kunnen backpacken?

Of kun je het ook met een koffer of iets anders?

Het antwoord hierop kan ik je eigenlijk heel simpel geven: Het is allebei een goede optie. Alleen moet je er wel rekening mee houden naar welk deel van de wereld je afreist.
Als je naar Azië of Zuid-Amerika reist kan het wel eens een stuk handiger zijn om een backpack te nemen. De minder goed ontwikkelde landen zijn over het algemeen niet geschikt voor koffer met wieltjes.

Als je naar de meer ontwikkelde landen gaat in; Europa, Noord-Amerika, Australië of Nieuw-Zeeland dan kun je het prima af met een normale koffer.

Maar,

Uiteindelijk blijft het alsnog jou eigen keuze! Je kunt in de ontwikkelde landen ook gewoon prima met backpack reizen. En als je in de derde wereld landen niet vaak door ruig terrein reist is het geen probleem om een koffer te hebben.

Ik persoonlijk vindt een backpack de beste keuze. In mijn beleving is het echt backpacken als er een backpack op mijn rug zit.

Wil je ook een backpack bekijk dan mijn artikel over het vinden van de beste backpack >>

4.9. Inpakken voor de reis

Ook inpakken van je backpack kan nog wel eens een dingetje zijn, want wat moet je eigenlijk allemaal meenemen. En wat mag je eigenlijk meenemen, of beter gezegd wat mag je niet meenemen?

Het inpakken van een backpack is moeilijk uit te leggen, maar ik kan je zeggen dat het het beste is om je backpack zo ligt mogelijk te houden.

Neem een backpack van iets van 50 liter (afhankelijk van het klimaat van je land naar keuze natuurlijk) en stop deze niet helemaal tot de top vol zodat er niks meer bij kan.
Je wilt eigenlijk altijd zorgen voor een beetje extra ruimte zodat je nog iets mee kan nemen naar huis.

Hier een handige video over ultra ligt backpacken:

4.10. Haal de juist vaccinaties

Het enigste wat ik je kan zeggen over vaccinaties is dat je dit het beste met je huisarts kunt overleggen. Deze mensen zijn hierin gespecialiseerd en kunnen je er alles over vertellen.

Zorg alleen wel dat je een aantal maanden voor je reis al deze afspraak maakt, want sommige vaccins moeten verspreid worden over meerdere weken.

5. Tijdens de reis (Het echte backpacken)

Tijdens het backpacken

Nu begint het echt! Je bent aangekomen op je bestemming. Het maakt eigenlijk niet uit in wel backpack land je bent aangekomen. Nu gaat het er om dat je zo veel mogelijk plezier uit je tijd in dit land haalt.

Hier is wat je het beste kunt doen als je net uit het vliegtuig stapt om je backpack bestemming te ontdekken.

5.1. Reis relaxt

Backpacken is een geweldige ervaring, maar veel mensen proberen veel te snel van plek naar plek te gaan. Sommige gaan zo snel dat niet eens alles kunnen zien wat ze willen zien op een bepaalde plek.

Het lijkt alsof ze meer gefocust zijn op zo veel mogelijk landen of gebieden afstrepen van een lijstje.

En ik hoef je niet te vertellen dat dat een slechte manier is om de wereld rond te reizen. Ja, je ziet heel veel plekken en je kunt zeggen tegen iedereen dat je meer 20 landen hebt bezocht. Maar je hebt het gedaan in een periode van 5 maanden, dat is waanzin.

Het is onmogelijk om die landen dan ook echt goed mee te maken.

Wil je backpacken op de juiste manier? Dan is het belangrijk dat je zo rustig mogelijk beweegt! Gebruik alle tijd die je hebt om je reisbestemming zo goed mogelijk te ervaren.

5.2. Wees alert op je omgeving

Eigenlijk moet je ten alle tijden alert zijn op je omgeving. Maar als je in je eentje in een vreemd en ver land bent, dan moet op elk moment op je hoede zijn.

En ik probeer je niet paranoïde te maken, maar dit moet vertelt worden aan beginnende backpackers.

Want alleen aan de andere kant van de wereld betekend ook echt helemaal alleen. Er is geen familie die je op elk moment kan komen helpen.
En natuurlijk kun je nieuwe vrienden maken in de hostels, maar je weet nooit 100% wie je kunt vertrouwen.

  • Weet altijd waar je je belangrijke spullen laat
  • Hou je omgeving in de gaten; buiten en binnen in dorm rooms
  • Gebruik kluisjes voor je waardevolle spullen
  • Drink nooit te veel alcohol tijdens het uitgaan
  • Gebruik absoluut geen drugs

Je hoeft niet extreem wantrouwig te worden naar nieuwe mensen, maar het kan geen kwaad om een beetje meer op te letten.

5.3. Een lokale simkaart is wel handig

Het beste is om gelijk op het moment dat je het vliegtuig uit stapt een lokale simkaart te kopen. Als je dan een keer moet bellen met je familie of vrienden thuis dan kan dat ook echt.

Ook bellen met mensen of bedrijven in dat land is dan mogelijk.

Je weet nooit wanneer het van pas komt!