Selecteer een pagina

Wat is de beste reistijd voor Azië? Sta je op het punt om Azië te verkennen? Dan is belangrijk om na te gaan welke bestemming het meest geschikt is voor de periode waarin je gaat backpacken in Azië.

Dit kan namelijk per bestemming en tijd erg verschillen. Maar wat is de beste reistijd voor Azië?

Het antwoord is; dat hangt er vanaf!

Hieronder ontdek je welke bestemmingen en tijden voor jouw het meest gunstig zijn. Zo weet je zeker dat je alles uit je reis kunt halen en weet je waar je ook op welk moment misschien beter niet kunt zijn!

Wat is de beste reistijd voor Azië. Het grootste continent!

Azië is het grootste werelddeel op aarde, niet zo gek dus dat je dit graag wilt ontdekken. Juist omdat het zo ontzettend groot is, heeft de tijd waarin je reist veel invloed op de omgeving waar je naartoe gaat.

Het klimaat in Azië verschilt enorm per bestemming.
Zo kunnen temperaturen in het Noorden van Azië wel tot min vijftig dalen, terwijl je je in het Zuiden in de schaduw nog kunt verbranden. In dit artikel ontdek je wat voor jou de beste reistijd voor Azië is.

Winterzon; december, januari en februari

Wil je de koude wintermaanden in Nederland verruilen met een zonnige reis naar Azië? Begin dan met het kiezen van een geschikte bestemming.
Het klimaat verschilt van Noord naar Zuid Azië sterk, daarom is het verstandig om de volgende landen even onder de loep te nemen.

Voor wie op zoek zijn naar echte warme bestemmingen zijn India, de Filipijnen, Sri Lanka, Myanmar, Thailand en de Malediven de beste keuze.
De temperaturen liggen bij deze bestemmingen gemiddeld rond de 30 graden, maar het kan ook flink oplopen tot soms wel 36 graden.
Er is in de wintermaanden minder regenval en de zee is over het algemeen wat rustiger, wat ideaal is voor duikers en zwemmers. Vergeet niet je zonnebrand mee te nemen!

In Laos geniet je overdag ook van temperaturen rond de 29 graden, maar is het s’nachts nog relatief fris. Bestemmingen als Vietnam, Taiwan en Bangladesh zijn voor de hitte liefhebbers minder geschikt, het is daar van januari tot en met maart gemiddeld rond de 20/25 graden.

Het voordeel van deze bestemmingen is wel dat januari een droge maand is, je zal dus niet veel last van regen of stormen hebben.

Koele zomers; juni, juli, augustus en september

Wil je graag in de zomer weg, maar wil je de strenge hitte mijden? Bestemmingen zoals Bhutan, Japan, Noord-Korea en Zuid-Korea bieden een aangename warmte van rond de 25 graden gedurende de zomermaanden.

In Mongolië kun je in juni, juli en augustus nog terecht voor een aangename temperatuur van rond de 25 graden, maar in september zal de temperatuur al sterk dalen.
Ook in Zuidelijke delen van Rusland kun je in de eerste zomermaanden voor aangename temperaturen rond de 20-25 graden terecht, maar tegen het eind van augustus mag je je jas weer aantrekken.

Bruinbakken in het voorjaar; maart, april en mei

Wil je de heetste bestemming voor de zomer al meepakken? Dan zijn Nepal, de Filipijnen, Sri Lanka, Myanmar, Thailand en de Malediven helemaal jouw ding.
De temperaturen lopen dan wel op tot ver boven de 30 graden en kunnen oplopen tot zo’n 42 graden!

Houdt er rekening mee dat je in de meeste landen geen kraanwater kunt drinken, dus zorg ervoor dat je een bestemming uitkiest waar je aan voldoende drinkwater kunt komen.

Wintersport in de winter; november, december, januari en februari
Sta je liever op de skies of ben je gewoon een echte sneeuw fan? Dan zijn bestemmingen zoals Rusland, Japan, Mongolië, China en Zuid-Korea sneeuw-zekere bestemmingen.

Echter zijn China en Zuid-Korea enkel geschikt voor de ervaren wintersporters, gezien de barre omstandigheden en stijle hellingen. Dit is dus echt een uitstekende bestemming voor de echte dare-devils onder ons!

Je hoeft trouwens niet ver te reizen om de sneeuw in Azië in de wintermaanden te vinden. Naast de hiervoor genoemde bestemmingen zijn ook Israël, Libanon en Iran in West-Azië zeer geschikt om op wintersport te gaan.

Beste bestemmingen in Azië per maand

Wil je het beste uit je bestemming per maand halen? Dan is het raadzaam om per land en per maand te kijken naar wat het te bieden heeft.
Hieronder vind je een klein overzicht van bestemmingen die je kunt bezoeken en waarom, het hele jaar rond.

Januari

In januari is Myanmar de meest geschikte bestemming om te bezoeken. De temperatuur lopen op tot boven de dertig graden en er valt nauwelijks regen.

In de daarop volgende maanden lopen de temperaturen zelfs nog een stuk hoger op. Dit is voor de echte hitte liefhebber natuurlijk een hele goede optie, maar bedenk wel dat je in te strenge hitte niet veel activiteiten kunt ondernemen. Naast Myanmar is het ook Cambodja een zeer geschikte bestemming in januari.

Februari

In februari is het bezoeken van de Thaise eilanden het allerleukst. In Thailand valt er het hele jaar door veel regen, maar in februari heb je daar het minst last van. Daarna zijn december en januari de meest geschikte tijd wat betreft de regen, maar in maart komen de eerste echte regenbuien al tevoorschijn. Naast de Thaise eilanden kun je op de Fileppeinse bounty eilanden heerlijk vertoeven. Hier kun je zowel in februari als in maart genieten van een zo goed als droge periode.

Maart

Als je Sri Lanka wil bezoeken kun je het beste in maart gaan. Het land beschikt over verschillende regio’s met verschillende klimaten en maart is dan de beste periode om van regio naar regio te reizen met het meest gunstige klimaat.

April

Ontdek Japan’s mooiste periode in april. Dan staan namelijk de sakura (kersenbloesems) in volle bloei, waardoor je je in een spookjes achtige wereld begeeft.
De temperatuur overdag is dan al lekker, maar ’s nachts kan het nog wat fris zijn. Naast Japan is ook Nepal een geschikte bestemming om in april te bezoeken.

Je ontwijkt in deze periode veel regen terwijl je van de bloeiende natuur kunt genieten.

Mei

Wat betreft China is het moeilijk te bepalen waar je het beste naartoe kunt gaan in welke periode. Maar als we dan een meest geschikte periode moeten uitkiezen is het de lente maand mei.

In deze periode ligt de temperatuur gemiddeld iets boven de 20 graden en valt er maar weinig regen. Ook heb in deze periode nog niet zoveel last van de smog die je in de zomer tegemoet gaat.

Juni

Je zal misschien denken, het begin van de zomer, we gaan naar op vakantie! Helaas is Juni de minst gunstige maand om Azië te bezoeken, aangezien het in veel landen dan regenseizoen is.

Als je dan moet kiezen is Indonesië wel prima te doen. Ook in het noorden en in het oosten van Sri Lanka kun je aardig vertoeven.
Doordat de temperaturen dan aangenaam zijn, maar niet te heet, is het ook een goede periode om Tibet te bezoeken.

Juli

Als je naar Maleisië wilt kun je uitgaan van altijd warme temperaturen (gemiddeld 30 graden het hele jaar door) en er valt altijd wel een beetje regen. In de maand juli valt daar de minste regen, dus wat het klimaat betreft is dit de meest geschikte maand om naar Maleisië te vertrekken.

Houdt er desondanks wel rekening mee dat er ook in deze maand flinke buien kunnen vallen. Daarnaast is Singapore ondanks de regelmatige regenval ook een geschikte bestemming in juli. Een van de redenen daarvan is het Singapore Food Festival, wat dus in juli plaatsvind, waar je heerlijk kunt genieten van de lokale gerechten.

Augustus

Wil je in de zomervakantie graag op reis naar Azie? Dan is Indonesië de meest geschikte bestemming voor de maand augustus.
Tijdens deze zomermaand liggen de temperaturen in principe even hoog als in elke andere maand van het jaar, echter is augustus de maand waarin de minste regen valt.

September

September is bij uitstek de meest geschikte maand om naar Zuid-Korea te gaan. Het is dan wel het einde van de zomer vakantie in Nederland, maar met een heerlijke gemiddelde temperatuur van 26 graden is het in Zuid-Korea goed vertoeven.
Als je niet van regen houdt is het wel even afwegen wanneer je precies gaat, want in het begin van de maand valt er wat meer regen. Als je dan later in de maand de regen probeert te vermijden wordt het wel al een stukje kouder.

Oktober

Wil je in oktober lekker na zomeren? Dan is Laos de mooiste bestemming om te bezoeken. Het klimaat is in de daaropvolgende maanden dan wel even lekker, maar de natuur is in oktober op haar mooist. In de maanden die erop volgen zijn de uitgestrekte rijstvelden minder goed te zien, aangezien zij na het oogsten in november een dikke mist achterlaten. Wil je liever de stad ingaan?
Dan is Hong Kong ook een heel geschikte bestemming om te verblijven in de maand oktober.

November

November is ook een hele leuke maand om in Azië te zijn. Het klimaat in Azië is in deze maand gemiddeld genomen overal gelijk.
Als we dan echt zouden moeten kiezen is het noorden van Thailand in november het leukst. Dit vanwege het klimaat en vanwege het festival Loi Krathong.

December

Wil je het jaar afsluiten in Azië? Dan is december misschien wel de beste maand om naar Vietnam af te reizen. Je hebt tijdens deze maand het minst last van de te hoge temperatuur en luchtvochtigheid, wat voor Vietnam erg aangenaam is.
Naast Vietnam is ook India zeer geschikt om naartoe te gaan in de laatste maand van het jaar. Wat betreft India kun je er in principe van december tot februari goed terecht, al verschilt het wel sterk per regio waar je dan het beste heen kunt gaan. De beste reistijd voor Zuid Azië is dus december.

De beste bestemmingen in Azië per maand (lijst)

Januari

 • Bangladesh
 • Birma
 • Cambodja
 • Filippijnen
 • India
 • Laos
 • Malediven
 • Zuid Pakistan
 • Thailand
 • Vietnam

Februari

 • Bangladesh
 • Birma
 • Brunei
 • Cambodja
 • Filippijnen
 • India
 • Laos
 • Malediven
 • Zuid Pakistan
 • Singapore
 • Sri Lanka
 • Thailand
 • Vietnam

Maart

 • Bangladesh
 • Brunei
 • Filippijnen
 • Singapore
 • Sri Lanka
 • Tadzjikistan
 • Turkmenistan

April

 • Bangladesh
 • China
 • Filippijnen
 • Japan
 • Kirgizië
 • Noord Korea
 • Noord Pakistan
 • Singapore
 • Tadzjikistan
 • Turkmenistan

Mei

 • Afghanistan
 • Bhutan
 • China
 • Filippijnen
 • Indonesië
 • Japan
 • Kazachstan
 • Kirgizië
 • Noord Korea
 • Rusland
 • Singapore
 • Tadzjikistan
 • Turkmenistan

Juni

 • Afghanistan
 • Indonesië
 • Kazachstan
 • Noord Korea
 • Rusland
 • Singapore

Juli

 • Afghanistan
 • Indonesië
 • Rusland
 • Singapore

Augustus

 • Afghanistan
 • Indonesië
 • Rusland
 • Singapore

September

 • Afghanistan
 • Bhutan
 • China
 • Indonesië
 • Japan
 • Kazachstan
 • Kirgizië
 • Noord Korea
 • Zuid Korea
 • Noord Pakistan
 • Singapore
 • Tadzjikistan
 • Turkmenistan

Oktober

 • Bhutan
 • China
 • Hong Kong
 • Japan
 • Kazachstan
 • Kirgizië
 • Noord Korea
 • Zuid Korea
 • Noord Pakistan
 • Singapore
 • Tadzjikistan
 • Taiwan
 • Turkmenistan

November

 • Birma
 • Cambodja
 • Hong Kong
 • Laos
 • Zuid Pakistan
 • Taiwan
 • Thailand

December

 • Bangladesh
 • Birma
 • Cambodja
 • Filippijnen
 • Hong Kong
 • India
 • Laos
 • Malediven
 • Zuid Pakistan
 • Thailand
 • Vietnam