Selecteer een pagina

Wat is de beste tijd om te backpacken in Australië? of kort gezegd: Wat is de beste reistijd voor Australië?

Deze vraag is meestal erg moeilijk te beantwoorden, want in Down Under zijn de jaargetijden anders.
En omdat het land zo enorm groot is licht het er ook nog aan waar je in Australië op reis gaat!

Erg lastig om te berekenen wat de beste tijd is,

Maar zeker niet onmogelijk.

En daarom heb ik voor jou het moeilijke werk gedaan, en heb ik precies uitgerekend wat de beste reistijd is in elk populair gebied in Australië.

Zo heb je altijd de beste tijd om te backpacken in Australië.

Bekijk ook: Alles wat je moet weten over Australië voordat je er heen gaat>>

Inhoud.
Beste tijd om te backpacken in Australië

Beste reistijd Australië

1. Omgekeerde seizoenen in Australië


Om de beste reistijd voor Australië uit te kunnen rekenen moet je eerst weten hoe het precies werkt met de seizoenen daar. Je hebt vast wel eens gehoord van landen die vlak bij de evenaar liggen, en daardoor het hele jaar door een tropisch klimaat hebben.
Voor die landen maakt het niet uit of het zomer, herfst, winter of lente is het is altijd ongeveer de zelfde temperatuur.

Het Noorden van Australië heeft precies die situatie; het ligt dicht bij de evenaar en is dus bijna altijd warm en tropisch.

Als je op de wereldkaart kijkt zie je dat Australië ligt op het zuidelijk halfrond, en dat betekend dat de seizoenen precies omgedraaid zijn. Als wij hier zomer hebben is het daar winter, en als het daar herfst is is het hier lente.

Natuurlijk merk je daar in de tropische gebieden erg weinig van, maar als je iets zuidelijker gaat zul je merken dat er wel degelijk omgedraaide seizoenen zijn in dit enorme land.

Dus!

Wat is nou de beste tijd om te backpacken in Australië? Als je er vanuit gaat dat de zomer de beste tijd is om in Down Under te reizen, dan moet je gaan als het hier wintertijd is. De maanden: november, december, januari en februari zouden dan op papier de beste reistijd voor Australië zijn.

Maar klopt dat wel helemaal?

2. Australië is enorm groot


De echte grootte van Australië

Voordat je de beste reistijd voor Australië kunt uitrekenen moet je wel begrijpen dat dit land echt enorm groot is. Het land is bijna even groot als je hele Verenigde Staten.

En dat betekend eigenlijk heel simpel, dat Australië meerdere klimaten heeft.

  • Noord is tropisch
  • Oost is sub-tropisch
  • Zuid is zeeklimaat
  • Midden en West is woestijnklimaat
  • Tasmanië is een stuk kouder als de rest van OZ

Je ziet dat er dus niet precies een beste tijd is om te gaan backpacken in Australië. Het licht er meer aan welke temperatuur jij het lekkerste vindt om in te reizen.
En dan moet je met plannen ook nog rekening houden met de plaats waar je heen gaat.

3. Beste reistijd Australië veranderd


Vroeger kon je naar Australië en precies het weer hebben wat maanden van tevoren was op gegeven. Natuurrampen waren er wel maar niet zo vaak. Australië was altijd al grillig als het om moedertje natuur ging, maar sinds de aardopwarming harder gaat is Down Under onvoorspelbaar geworden.

Zo kwam in Maart 2017 de Orkaan Debbie aan land bij de kust van Queensland. En dit zou één van de zwaarste stormen in tientallen jaren worden.

Gelukkig is Australië een modern land met goede waarschuwingssystemen en hulpverlening, waardoor de klap nooit zo hard aankomt als in een derde wereld land.

Check altijd het nieuws en de locals voordat je ergens naartoe gaat!

4. Wat is de beste tijd om te backpacken in Australië?


Dus wat is nou echt de beste tijd om te backpacken in Australië? De seizoenen zijn misleidend, Het Australische weer is grillig, Er zijn veel verschillende klimaten en het land is enorm groot.

Wat moet je nou uitkiezen?

Hieronder heb ik van alle populaire gebieden de beste reistijd uitgerekend, misschien geeft dit meer duidelijkheid.

4.1. Sydney (Nieuw-Zuid-Wales)

Beste reistijd Sidney

Sydney is de grootste stad in Australië en ligt in het zuid-oosten. Het is de hoofdstad van de deelstaat Nieuw-Zuid-Wales.

In deze staat liggen de gemiddelde temperaturen in de warmste maanden (oktober tot en met maart) tussen de 24 en 27 graden. Dat betekend dat Sydney en Nieuw-Zuid-Wales een erg milde winter hebben voor Australische begrippen.

Voor de liefhebbers van iets lagere temperaturen, in de koude maanden (april tot en met september) liggen de temperaturen tussen de 20 en 9 graden.

Dit is het ideale gebied voor mensen die niet houden van extreme hitte.

4.2. Melbourne (Victoria)

Beste reistijd Melbourne

Melbourne is de tweede grootste stad van Australië, en ligt in het zuidelijkste puntje van het Australische vaste land. Deze enorme stad ligt in de deelstaat Victoria, en heeft ongeveer het zelfde klimaat als Sydney.

November tot en met maart zijn de warmste maanden met 20 tot 27 graden gemiddeld. De koude maanden zijn mild met temperaturen tussen 7 en 15 graden, maar het kan hier ook wel eens vriezen.

Als je warmte boven kou verkiest dan is november tot en met maart de beste reistijd voor Melbourne.

4.3. Perth (West-Australië)

Beste reistijd Perth

De stad Perth ligt heel erg ver van alle andere grote Australische steden in een uithoek in het westen van OZ. Perth is de hoofstad van de deelstaat West-Australië wat de grootste staat van het land is, en dat komt grotendeels omdat het eigenlijk alleen maar zand en woestijn is.

De stad Perth is gelegen in het enigste deel van West-Australië wat wel een beetje groen heeft. Perth ligt aan de zee, maar wel heel erg dicht bij het zand van de Outback.

De warme maanden (november tot en met april) zijn heel erg warm, gemiddeld 23 tot 31. misschien denk je dat deze cijfers wel mee vallen, maar bedenk wel dat er in die maanden bijna geen druppel regen valt.

In de koude maanden kan het wel flink regenen, en de temperaturen zijn dan ook een stuk koeler met 8 tot 18 graden Celsius.

4.4. Brisbane / Gold Coast (Queensland)

Beste reistijd Brisbane

De twee steden Brisbane en Gold Coast heel dicht bij elkaar in het meest oostelijke deel van het Australische vaste land.

Dit deel van Queensland heeft een Sub tropisch klimaat en is dus warm en vochtig, en dat is bijna het hele jaar door. Het is niet voor niks dat dit gebied zo populair is in de surfers community.

Ondanks dat elke maand in Brisbane een soort warme maand is is er wel degelijk verschil tussen de zomer en de winter. De koude maanden juli tot en met augustus hebben gemiddeld een temperatuur van 22 graden Celsius, terwijl de andere maanden tegen de dertig aan komen.

Dit is een perfect gebied voor mensen die houden van warmte en surfen. De beste maanden om hier heen te gaan zijn: maart, april en mei.

4.5. Cairns (Queensland)

Beste reistijd Cairns

De stad Cairns ligt bijna 2000 kilometer hoger in de deelstaat Queensland, en dat heeft zijn gevolgen voor het klimaat en het weer.

In dit Noordelijke gedeelte van Australië heerst een tropisch klimaat, wat betekend dat het hier nooit echt koud wordt. Er is hier ook niet zoiets als “koude maanden”. De gemiddelde temperaturen zullen niet snel onder de 27 graden Celsius komen.

Het is hier het hele jaar door erg warm, maar dat betekend niet dat het niet uit te houden is. Er is door door het tropische klimaat namelijk erg veel vocht in de lucht, en hierdoor is het een stuk aangenamer. 

4.6. Darwin (Noordelijk-Territorium)

Beste reistijd Darwin

Darwin is een van de weinige echt grote noordelijke steden in OZ. Het is gelegen in het Noordelijk-Territorium, en heeft nog een warmer klimaat als Cairns.

Hier heerst ook het tropische klimaat, maar omdat deze stad nog dichter bij de evenaar ligt is het ook nog een stukje warmer hier.
De temperatuur is bijna altijd rond de 30 graden, en de zon is heel het jaar door aanwezig.

Dit is de ideale plek voor mensen die houden van extreme hitte en tropische omgevingen. Let op Darwin is niet goedkoop vergeleken bij de rest van Australië.

4.7. Alice Springs (Noordelijk-Territorium)

Beste reistijd Alice Springs

Alice Springs is een stad midden in Australië, en dat betekend ook midden in de woestijn (outback / red center). Deze stad is een echte toeristische attractie omdat het zo dicht bij de heilige rots Uluru ligt.

Natuurlijk is het klimaat hier heel anders als dat van de andere populaire plekken in het land. Droog, warm, verlaten en duizenden kilometers van de dichtstbijzijnde grote steden.

In de zomermaanden gaat de temperatuur tegen de 40 graden op het warmste moment van de dag. En in de wintermaanden kan het zelfs vriezen.

Dat is precies een woestijnklimaat.

4.8. Hobart (Tasmanië)

Beste reistijd Hobart

Deze stad ligt op het grootste eiland van Australië, en is gelegen ten zuiden van het vaste land recht onder de staat Victoria.
Op dit eiland is het klimaat helemaal anders als op het vaste land, dat komt omdat het een stuk dichter bij de poolcirkel ligt.

Het klimaat is hier dus erg mild. In de zomermaanden (december tot en met februari) kan de maximale temperatuur boven de 20 graden komen, maar niet veel warmer.

Tijdens de wintermaanden kan het vriezen, maar ook niet veel meer dan dat. Eigenlijk is het het zelfde klimaat als wij in Nederland hebben, Maar dan precies aan de andere kant van de wereld met een hoop andere diersoorten en plantensoorten.

[amp-cta id=’2003′]

5. Conclusie. Wat is de beste tijd om te backpacken in Australië?


Maar wat is nou de beste tijd om te backpacken in Australië? Je hebt waarschijnlijk wel gemerkt dat er niet één antwoord is op die vraag.
Het is eigenlijk helemaal afhankelijk van waar je naartoe wilt in Australië, en in welke tijd van het jaar je op backpack reis kunt gaan.

Heb je nog vragen? Is er iets onduidelijk?
Let me know in de reacties!