Selecteer een pagina

De full moon party in Thailand op Koh Phangan is een wereldberoemd fenomeen. Bij elke party zorgen de 12 krachtige soundsystems voor een prachtig feestje op het strand met een breedte van 800 meter.

Voor veel backpackers staat het bijwonen van een full moon party in Thailand op de bucketlist. In 2018 kun je deze party bijwonen op 2 januari, 31 januari, 2 maart, 31 maart, 29 april, 30 mei, 27 juni, 29 juli, 26 augustus, 24 september, 25 oktober, 22 november, 22 december, 25 december en 31 december.

Maar voor je deze party bezoekt, wil je vast meer weten.
We vertellen je onder andere meer over de geschiedenis van de full moon party, waar het evenement plaatsvindt, over het regelen van je accommodatie, over alcohol en over of het veilig is om deze full moon party in Thailand te bezoeken.

Geschiedenis van de full moon party in Thailand

Het eilandje Koh Phangan ligt in het zuid-oosten van Thailand. Het eilandje bevat veel stranden, waarvan Haad Rin het bekendste strand is. Dit heeft te maken met de full moon party.
De eerste full moon party werd gehouden in 1985. Dit feest werd gehouden voor 30 mensen. Dit stelt qua aantal niets meer voor als je ziet wat voor aantallen mensen er nu komen.

Het gaat nu maar liefst om 30.000 mensen per feest. Deze mensen kozen voor het strand van Haad Rin, omdat je op dit strand de maan het beste kon zien.
De populariteit van de full moon party wordt enorm uitgebuit, omdat het zo rendabel is voor de horeca-ondernemers. Er zijn nu ook al half moon party’s en quarter moon party’s.

Waar is de full moon party?

De plaats van de full moon party is al eerder genoemd, namelijk het mooie eilandje Koh Phangan in het zuidoosten van Thailand. Koh Phangan wordt door veel toeristen ook gezien als dé plek voor de full moon party.
Dit is voor de meeste mensen de reden om dit eiland te bezoeken, maar wanneer het feestje is geweest, kun je gerust nog even blijven, want Koh Phangan heeft meer. Het is handig om dit met elkaar te combineren.

Je kunt bijvoorbeeld genieten van de prachtige stranden Bottle Beach en Malibu Beach. De night market van Thong Sala is een echte aanrader en het bezoeken van de enorme Phaeng Waterfall is zeker de moeite waard.
Het strand waar de full moon party plaatsvindt heet Haad Rin.
Dit is niet per se het mooiste strand van Thailand, maar bekend vanwege de full moon party’s. Voor de full moon party is dat prima, maar als je mooie stranden wilt zien, kijk dan even verder.

Wanneer is de full moon party?

Zoals eerder gezegd zien de horeca-ondernemers dat deze party’s rendabel zijn, waardoor er steeds meer varianten op de full moon party ontstaan.

De echte full moon party’s worden eens per maand gehouden. De party wordt gehouden tijdens volle maan. De naam van de party zegt dat niet voor niets.
Oudejaarsavond wordt er een extra full moon party gehouden. Op dat moment hoeft er geen volle maan te zijn. De data voor de party’s het komende jaar staan aan het begin van dit artikel al genoemd.

Overnachten in Koh Phangen

Wanneer je flink gaat feesten, wil je ook in de buurt slapen. Je kunt overnachten in Koh Phangen in de buurt van het strand, maar ook elders op Koh Phangan.
Het is het meest fijn om in de buurt van de partyscene te slapen, omdat je dan sneller thuis bent. Wanneer je dit wilt, moet je wel van te voren plannen, omdat de prijzen van hostels en hotels op Koh Phangan enorm omhoog gaan rond de tijd van de full moon party.

Daarnaast kan het zijn dat er niet eens meer plek is. Dit kun je vermijden door vier dagen voor de full moon party te komen en dan een accomodatie te boeken tegen een reële prijs.
De meeste accomodaties in de buurt van de party scene eisen ook dat je minimaal 4 nachten blijft. Dit is niet erg, want Koh Phangan heeft meer te bieden dan alleen een full moon party.
Het is ook een optie om niet te overnachten op Koh Phangan. Je kunt met een ferry of een speedboot naar nabijgelegen eilandjes.

Alcohol tijdens de full moon party

Je kunt geld besparen door alcohol te drinken uit buckets. Let er op dat deze buckets aan het strand duurder zijn dan aan de hoofdweg.
Wat je wel moet weten voor je deze buckets drinkt, is dat deze een hoog percentage alcohol bevatten. Er zijn verhalen dat door de meeste mensen deze buckets als heftiger worder ervaren dan een reguliere bucket in Nederland. Let hier mee op!

Is het veilig tijdens dit feest?

De sfeer is super relaxed en daarom komen er nauwelijks vechtpartijen voor en is er geen agressie te bekennen. Waar je om moet denken is dat er wel veel diefstal voor komt, maar vaak gebeurt dit wanneer mensen erg dronken zijn en ze niets door hebben.

Dit gebeurt vooral bij mannelijke toeristen. Pas daarom op elkaar en laat een dronken vriend niet alleen achter op het strand.
Je kunt aan drugs komen op het strand. Dit wordt je regelmatig aangeboden. Dit wordt afgeraden. De kwaliteit van deze drugs is erg slecht, maar het kan ook zijn dat je in een val tuint, omdat de undercover agenten de drugs verkopen.

Wanneer je opgepakt wordt doordat je drugs koopt, kun je in Thailand wel een jaar in de gevangenis zitten. Dit wil je niet riskeren. Het bezitten van drugs kan leiden tot zware straffen. Let er op dat er in Thailand geen onderscheid wordt gemaakt tussen soft- en harddrugs.
Hoe veilig het is, hangt ook af van je voorbereiding.

Onderstaande tips helpen je hierbij:

1. Geen haast om naar het feest te gaan

Onthoud dat er geen haast is om naar het feest te gaan om te beginnen met feesten. Wanneer je hier vroeg bent, is de kans groot dat je een groot gedeelte van de rest mist, omdat je door drank half bewusteloos op het strand ligt. Het is het meest verstandig om pas na 11 uur ’s avonds richting het strand te gaan.

Je kunt van te voren op Koh Phangan op verschillende plekken genieten van de zonsondergang onder het genot van een drankje. De drankjes zijn hier een stuk goedkoper en je hebt de hele avond nog voor je.

Do not hurry!

2. Regel je outfit zelf

Rondom de party zijn er genoeg kraampjes waar je spullen kunt kopen voor je outfit. Deze kraampjes vragen de volle pond en daarom is het verstandiger en misschien ook wel leuker om zelf verf te kopen bij een lokale supermarkt.
Je betaalt dan heel weinig en je kunt ervoor zorgen dat je origineel bent. Voorpret is in veel gevallen al heel leuk, toch?

3. Koop drankjes niet op het strand

Koop je drankjes niet op het strand en het liefst ook niet dichtbij het strand. De prijzen voor deze drankjes zijn veel hoger dan de prijzen buiten het terrein van de full moon party.

Je kunt ook drankjes kopen bij de supermarkt. Het is wel zo dat de supermarkten rondom de full moon party’s de prijzen verhogen van de drankjes.
Het is daarom verstandig om je drankjes tijdig en verder van het feest af in te slaan.

4. Ga niet dansen met vuur

Tijdens een full moon party is er sprake van ‘fire rope skipping’. Er worden veel vuurshows gegeven op het strand. Gasten van de full moon party kunnen dan ook door vuurringen springen of gaan limbodansen.

Het is verstandig om hier niet aan mee te doen. Het lijkt allemaal onschuldig, maar het is vrij zeker dat je hier pijnlijke brandwonden aan overhoudt. Misschien voel je dat niet direct, maar zeker wel de volgende dag.

5. Houd er rekening mee dat de wc geld kost

Wanneer je nodig naar de wc moet, is het verstandig om geld over te houden. Mannen kunnen hun behoefte in de zee doen, maar voor vrouwen is dit iets lastiger.
Wanneer je privacy wilt en een normale wc, moet je geld betalen. Houd hier rekening mee. Je kunt ook naar de wc’s van de bars en restaurants in de buurt van het strand. Ook hier wordt wat contant geld gevraagd.

6. Drink water

Het is erg belangrijk om tijdens het feest veel water te drinken. Wanneer je veel alcohol drinkt, droogt je lichaam uit en heb je de volgende dag last van een kater.

Wanneer je water drinkt, is dit effect kleiner. Het is verstandig om vooraf ook water te kopen en dit mee te nemen naar het feest.
De kans is ook groter dat je met water het gehele feest volhoudt. Daarnaast heb je de volgende dag meer energie om de rest van Koh Phangan te verkennen.

7. Deel de buckets

Wanneer je een bucket koopt, is dit goedkoper dan de andere drankjes. Dit is voor veel mensen aantrekkelijk. Let hier wel mee op.
De buckets bevatten een mix van alcohol, energy drinks en soda. Doordat het zo goedkoop is, is het aantrekkelijk om allemaal een bucket te nemen, maar zorg ervoor dat je dit genoeg deelt.
Twee buckets kan een persoon niet verdragen, dus deel deze buckets en drink er water bij om de gehele avond plezier te hebben.

8. Draag schoeisel

Na het feest is het een rotzooi. Je kunt je vast wel voorstellen dat het strand bezaaid ligt met troep, zoals bijvoorbeeld glas of peuken.
Het is belangrijk dat je je schoenen aan houdt. Wanneer je op blote voeten op het strand in een glasscherf stapt, kan het zelfs zo zijn dat je slagader wordt geraakt.
Door het alcohol stroomt je bloed sneller en dan is dat extra gevaarlijk. Dit kun je voorkomen door goed schoeisel te dragen.

9. Berg je waardevolle spullen op

Tijdens de full moon party’s wordt er veel gestolen. Het is daarom belangrijk dat je alleen de dingen mee neemt die echt nodig zijn, zoals je kamersleutel, je telefoon en je geld.

Misschien is het logisch, maar je kunt het beste je camera en bijvoorbeeld je designer handtas thuis laten. Je hoeft er dan tijdens het feest ook niet op te letten en kunt daardoor meer genieten.

10. Neem een kaartje van je hotel mee

Wanneer je na een lange nacht feesten weer naar huis wilt en je wilt aan de taxichauffeur uitleggen waar je naartoe moet, is het het meest handig een kaartje van je hotel in z’n handen te kunnen drukken.

Misschien kom je niet uit je woorden of je uitspraak is niet goed. Zo’n kaartje kan dan je redding zijn. Zo kom je in ieder geval thuis.

11. Neem een kopie van je paspoort mee

Let op, het is verplicht om je te kunnen identificeren in Thailand.
Het is daarom handig om een kopie van je paspoort mee te nemen. Het is totaal niet verstandig om je echte paspoort mee te nemen, omdat je deze snel kwijt kunt raken.

12. Spreek een ontmoetingsplek af

Wanneer je met een groepje bent, is het handig om vooraf een ontmoetingsplek af te spreken, omdat je elkaar in een menigte van 30.000 mensen snel kwijt kunt raken.
Wanneer iedereen weet wat de ontmoetingsplek is, vind je elkaar sneller weer.

13. Eet en drink niet van vreemden

Dit klinkt logisch, maar het is belangrijk dat je je hier aan houdt tijdens de full moon party. Wanneer je iets krijgt, weet je niet wat het is.
Mensen kunnen goede bedoelingen hebben, maar ook verkeerde. Voorkom dat de full moon party eindigt in een nachtmerrie.

14. Neem de speedboot

Deze tip is voor mensen die terug gaan naar Koh Samui. Je kunt het beste de speedboot nemen. Dit scheelt wachten.

15. Geniet

Misschien wel de belangrijkste tip, geniet! Het is een once-in-a-lifetime-experience die je voor 100 procent moet meemaken.