Selecteer een pagina

Hoe duur is backpacken in Azië? Dat is een goede vraag, en hij is ook niet zomaar te beantwoorden! Dat komt natuurlijk omdat er zo veel verschillende landen in Zuidoost-Azië liggen met verschillende valuta en verschillende waarden van geld.

Best lastig dus!

Het kost namelijk best veel tijd om precies uit te zoeken hoe duur Azië nou werkelijk is voor backpackers.

Maar niet onmogelijk,

Dus ik heb voor je uit gezocht hoe duur het is om te backpacken in Azië. Alle informatie kun je vinden op deze pagina.

Hier staat alles wat je moet weten over Azië voordat je gaat backpacken!

Inhoud

 1. Hoe duur is reizen in Azië?
 2. Azië: kosten per dag en per maand
 3. Hoe duur is backpacken in Azië per maand?
 4. Kosten voor de vlucht naar Zuidoost-Azië
 5. Geld besparen met “Het reisplan”
 6. Goede voorbereiding: de visum en de inentingen (goedkoper reizen in Azië)
 7. De landen in Azië die je wilt bezoeken tijdens je reis (+ gemiddelde kosten per land)

1. Hoe duur is backpacken in Azië?


Kosten voor backpacken in Azië

Azië is ontzettend groot en dat maakt het gebied ook zo interessant voor de meeste reizigers. Met name Zuidoost-Azië is in trek bij de meer avontuurlijk ingestelde reiziger. Die keuze is, gezien de vele variaties in cultuur en omgeving, begrijpelijk.

Zo heeft Bali bijvoorbeeld veel tempels die het extra interessant maken en kent Vietnam een meer dan interessante cultuur. Zo heeft elk land zijn eigen charme en is er in elk land wel iets te vinden wat voor elk type reiziger aantrekkelijk is. Wil je bijvoorbeeld wat minder cultuur en meer strand zien dan is een bezoek aan de Filipijnen een logische keuze.

Wil je gewoon lekker relaxen, maar stel je een gevarieerde keuken wel op prijs dan is Bali een goede optie. Wat betreft de vraag ‘hoe duur is backpacken in Azië’, kunnen we je gerust stellen.
Op reis gaan in Azië is net zo duur en net zo goedkoop als je zelf wil. De meeste kosten zijn variabel, je bepaalt immers zelf waar je wilt overnachten en wat je wilt uitgeven aan je verblijf ter plaatse.

Zo kan je ervoor kiezen om regelmatig de betere restaurants te bezoeken, je kan echter ook genoegen nemen met de eenvoudige (en net zo lekkere) maaltijd die je kan kopen bij een van de vele streetfood verkopers.

2. Azië: De kosten per dag en per maand


Afgezien van de kosten voor je vliegreis en je reisverzekering, heb je te maken met voornamelijk variabele kosten. Hier kan je dus op besparen, denk bijvoorbeeld aan de volgende kosten:

 • vervoerskosten
 • kosten voor diverse activiteiten
 • inentingen
 • (zwem)kleding en aanvullende materialen
 • visum kosten
 • Kosten voor de vlucht naar Azië
 • Kosten voor je uitrusting

2.2. Hoe duur is backpacken in Azië per dag

Wil je het zo goedkoop mogelijk houden, kies dan voor goedkope overnachtingsmogelijkheden. Door te kiezen voor een hostel of voor couchsurfing kun je een behoorlijke besparing realiseren.

Houdt dus rekening met een prijsniveau van circa € 10,- per nacht. Als je van plan bent om lang op dezelfde plek te blijven dan kan je trachten te onderhandelen over de prijs, zeker in het geval van couchsurfing is dat niet ongebruikelijk.

2.3. Kosten voor eten en drinken in azie

Ook op je voeding kan je besparen. Kies je voor een goede maaltijd in een restaurant of kies je voor streetfood. Kies je voor het laatste, reken dan op € 1,- tot € 2,- per maaltijd in de meeste gevallen.

Het grote voordeel van streetfood is dat het vers en supergezond is!

3. Hoe duur is backpacken in Azië per maand


Afgezien van de kosten voor attracties (een bezoek aan Ankgor Wat kost € 36,-), zal je rekening moeten houden met een gemiddeld budget per dag van ongeveer € 25,-.

Bezoek je de echt toeristische attracties en kan je genieten van een rustig moment aan het strand, dan zal je minder uitgeven. Om het even overzichtelijk te maken zie je hieronder:

Hoe duur is backpacken in Azië 

 • Persoonlijk budget (30 dagen): € 750,-
 • Vliegticket (gemiddelde prijs): € 500,-
 • Visum kosten (op basis van 4 landen á € 50,-) € 200,-
 • Inentingen (de meest noodzakelijke vaccinaties): € 150,-
 • (Reis)verzekering zonder eigen risico: € 115,-

Totale kosten: € 1715,-. Per dag komt dit neer op € 57.17

Uiteraard ben ik uitgegaan voor een vrij basic pakket, wil je meer comfort tijdens je reis, dan zullen je kosten ook toenemen.
Twijfel je of dit in jouw situatie toereikend zal zijn, houdt dan rekening met een hoger budget, uiteindelijk ben jij degene die het budget bepaald.

4. Kosten voor de vlucht naar Zuidoost-Azië


Kosten voor de vlucht naar Zuidoost-Azië

Als je eenmaal hebt besloten om op reis te gaan en landen als Laos, Maleisië, Myanmar, Filipijnen, en Singapore te bezoeken, is een goede voorbereiding zeker vereist.

Zo zijn er drie zaken die essentieel zijn tijdens de voorbereiding:

 • vliegticket
 • reisplan
 • overnachtingsmogelijkheden

4.1. Je vliegticket naar Azië zoeken

Een beetje avontuurlijk ingestelde reiziger zal meer behoefte hebben aan een interessant verblijf ter plaatse, een duur vliegticket zal over het algemeen niet in het belang zijn van de reiziger.

Om de goedkoopste vliegtickets te vinden zal je even wat tijd moeten nemen, gelukkig biedt het internet voldoende mogelijkheden om effectief te gaan zoeken. In principe zijn er 2 websites die je helpen met je zoektocht:

 • skyscanner.net
 • flights.google.com

4.2. Goedkoop vliegen

Via skyscanner kan je ontdekken wat de goedkoopste periode is om te vliegen, heb je nog geen startpunt voor je reis bepaald dan is het verstandig om alle mogelijkheden goed in kaart te brengen.
Ook de luchthaven waar je vanaf vertrekt is van invloed op de prijs. Een retourticket naar Singapore vanaf Zaventem (Brussel) kost nog geen € 400,-.

Diezelfde bestemming zal bij vertrek vanaf Schiphol ruim € 75,- duurder zijn. Flexibiliteit wat betreft de luchthaven kan dus een behoorlijke besparing opleveren.
Heb je jouw ideale reis gevonden, check dan via flights.google.com of er geen goedkopere alternatieve zijn. Het voordeel van je zoektocht op Google is dat je een heel goed beeld kan krijgen van de prijzen per datum.

Tip voor goedkoop naar Azië vliegen:

Als je echt supergoedkoop wilt vliegen, kies dan voor Londen als vertrekpunt. Een vliegticket naar Manila kost dan iets meer dan € 350,-

5. Geld besparen met “Het reisplan”


Om geld te besparen kan je ook besluiten om het aantal locaties te beperken tot slechts één land, veel spannender is ahet natuurlijk om meerdere landen te bezoeken.

Dan kun je er ook voor kiezen om per vliegtuig de verschillende landen in Azië te bezoeken, het grote voordeel is dan tweeledig:

 • Je reist comfortabel
 • Je voorkomt problemen met de verschillende immigratiediensten

5.1. Reis je per boot of per vliegtuig

Ben je echter wat avontuurlijker aangelegd, dan is het de overweging waard om je per boot te verplaatsen. Zo kun je per boot vanaf Tawau (Maleisië) naar Tarakan reizen.

Indien je voor vervoer per boot kiest, houdt er dan wel rekening mee dat je niet overal ter plekke een visum kunt aanvragen. Als het even mogelijk is, regel je jouw visum voor de verschillende landen voordat je vertrekt.

5.2. Overnachten tijdens je backpack avontuur

Als je weet welke plaatsen en landen je wilt bezoeken, is de volgende stap het zoeken naar overnachtingsmogelijkheden. Ook wat betreft de overnachtingsmogelijkheden kan je het zo gek maken als je zelf wilt.

Een hotelkamer kan wellicht het meeste comfort bieden, dit is wellicht minder handig als je liever meer geld wilt besteden aan het bezichtigen van het land. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om je overnachting relatief goedkoop te houden. De echte reiziger is natuurlijk wars van elke vorm van luxe.

Als jij ook in die categorie valt, check dan de volgende opties:

 • Couchsurfing
 • Airbnb

5.3. Een eigen vakantieappartement, een eigen kamer of een slaapzaal

Beide opties geven je de mogelijkheid om relatief goed en goedkoop te overnachten, bovendien kom je op deze manier sneller in contact met de lokale bevolking en is de kans groot dat je tips en ideeën krijgt aangereikt die je reis des te gedenkwaardiger maken.

Via Airbnb kan je kiezen uit verschillende mogelijkheden, van een luxe ingericht appartement tot een gedeelde kamer. Als je het een beetje handig aanpakt ben je in staat om in Jakarta (Indonesië) een kamer te bemachtigen voor circa € 10,- per nacht.

Andere steden in landen als Myanmar en Philippijnen kennen een vergelijkbaar prijsniveau.

5.4. Kosten voor overnachtingen in Azië

Wil je het nog goedkoper hebben, kies dan voor een hostel of voor de couchsurfing optie. Hiermee zoek je op basis van je verblijfsdata naar een geschikte ‘host’ die je een slaapplek kan aanbieden. Vaak is dat een zeer basic accommodatie zoals een bank in de woonkamer.

Als je prijs stelt op een grote mate van privacy dan is dit wellicht niet echt jouw ding, ben je redelijk open minded en ontmoet je graag nieuwe mensen dan is dit de meest ideale manier van reizen.
De kosten zijn variabel, houdt rekening met bedragen vanaf € 5,- per nacht. Het feit dat je bij deze optie ‘logeert’ bij locals betekent dat je sneller wordt betrokken bij alles wat er in hun stad gebeurt.

Zo kan het zijn dat je spontaan aanwezig bent op een verjaardagsfeest of een rondleiding door de stad krijgt. Ook de kosten voor vervoer in Azië zijn extreem laag, met name indien je gebruik maakt van het openbaar vervoer.

6. Goede voorbereiding: de visum en de inentingen (goedkoper reizen in Azië)


Een tweetal zaken zijn belangrijk bij je voorbereiding, ook al worden ze snel over het hoofd gezien. Deze dingen kunnen je een hoop geld besparen tijdens de reis als je ze ten minste goed regelt!

Dit zijn ze:

 • Visum
 • Inentingen

6.1. Vraag op tijd je visum aan

Als je al van te voren weet welke landen je gaat bezoeken en je weet de aankomst- en vertrekdata, wees dan verstandig en regel tijdig je visum.
In de meeste gevallen kan je een visum online aanvragen, je kan natuurlijk ook de ambassade van het betreffende land bezoeken om persoonlijk een visum aan te vragen.

In sommige gevallen is het mogelijk om bij aankomst op de luchthaven een visum te kopen, ga er echter vanuit dat dit niet overal het geval is.

6.2. Backpacken in Azië en de inentingen

Als je op vakantie gaat naar een ver weg gelegen regio dan is een goede voorbereiding essentieel. Ook al denk je er in de eerste instantie niet aan, inentingen zijn onmisbaar, zeker omdat de kans op een besmetting redelijk groot is.

In de regio komen een aantal ziektes voor waar we niet aan gewend zijn en die eenvoudig te voorkomen zijn. Naast malaria zijn er drie ziektes die veelvuldig voor komen:

 • Buiktyfus
 • DTP
 • Hepatitus A

Japanse encefalitis

Naast deze drie ziektes is het aan te raden om een vaccinatie tegen Japanse encefalitis te overwegen. Deze vaccinatie is niet verplicht, maar biedt wel een goede bescherming tegen het flavivirus.
Dit virus is verantwoordelijk voor het ontstaan van een ontsteking van de hersenen, ook wel bekend onder de naam encefalitis.

In principe wordt deze vaccinatie enkel aangeraden indien je langer dan er drie maanden of langer zou verblijven. gezien de ernst van de besmetting is het zeker geen overbodige luxe om je toch te laten vaccineren, ook als je slechts een mand gaat backpacken in Azië.

Malaria

Ook al is de kans relatief klein dat je besmet raakt met het malariavirus, een besmetting is zeker geen prettige ervaring. Omdat Malaria hier niet voorkomt heeft ons lichaam geen natuurlijke weerstand tegen dit virus. De complicerende factor is het ontbreken van een effectief medicijn, vaccinatie is dus niet mogelijk.

Het innemen van malariapillen is dus zeer wenselijk. Zorg daarnaast voor voldoende DEET, dit middel biedt een goede bescherming tegen de malariamug.
Als aanvullende maatregel kun je ook onder een muskietennet slapen, vaak is er echter een muskietennet beschikbaar op de locaties waar je zult overnachten.

7. Landen in Azië die je sowieso wilt bezoeken tijdens je reis (+ gemiddelde kosten per land)


Als je alles hebt geregeld is het tijd om te genieten van je eigen backpack avontuur. Wees open minded en laat alle ervaringen heerlijk op je inwerken, het is immers de tijd van je leven.

7.1. Thailand

Hoe duur is backpacken in Thailand

Thailand is voor veel reizigers het startpunt van hun Aziatische backpack avontuur. Gezien de goede infrastructuur, het feit dat veel inwoners ook de Engelse taal machtig zijn is dit een goede manier om te wennen aan de temperatuur en het verschil in cultuur.

Door de populariteit als vakantieland dreigt het authentieke karakter van het land wel steeds meer in de verdrukking te komen, gelukkig is er nog genoeg te zien om je backpack avontuur een geweldige start te geven.

Ben je nog nooit in dit werelddeel op vakantie geweest dan is het land zeker ideaal als beginpunt. Uiteraard zal je talloze monniken tegen komen die zeer toegewijd bezig zijn met hun geloof. Het advies is dan ook om hier respectvol mee om te gaan. Bijzondere steden zijn behalve Bangkok en Pattaya. Met name Pattaya is in trek bij de mannelijke single reiziger.

Ben je niet zo’n liefhebber van het uitdagende nachtleven dan zijn plaatsen als Chiang Mai, Chiang Rai en Udon Thani zeker de moeite waard. Vanuit Udon Thani kun je per bus de grens oversteken richting.
Ook als je geen visum voor hebt geregeld voor je vertrek, omdat het land wellicht niet op je programma stond, kun je gewoon een visum ter plekke aanvragen. Je wordt per shuttle naar de ‘Friendship Bridge’ gebracht waar je nog op Thais grondgebied uitstapt.

Een busrit (20 Baht) brengt je de grens over, alwaar je jouw visum kunt aanschaffen. Het immigratiekantoor heeft drie loketten, bij het tweede loket dien je het aanvraagformulier in ontvangst te nemen.

7.2. Laos

Hoe duur is backpacken in Laos

Het is een van de mooiste Aziatische landen om te bezoeken tijdens je backpack avontuur. Het is naast een van de dunst bevolkte gebieden, ook het minst toeristische.
Ideaal als je op zoek bent naar een authentiek Aziatisch land en dito cultuur. Verwacht dus geen spannende steden of bruisend nachtleven, de culturele rijkdom maakt dit ‘gemis’ echter meer dan goed.

Belangrijke, of liever gezegd, interessante steden zijn Vang Vieng, Nong Khiaw en Muang Ngoi Neua. Met name de grotten en lagunes in Vang Vieng zijn spectaculair en mogen eigenlijk niet ontbreken bij een bezoek aan dit land.

 7.3. Vietnam

Hoe duur is backpacken in Vietnam

Het land is uiteraard alleen al vanwege de geschiedenis een bezoek waard. In feite heeft het land alles in huis voor een geweldige vakantie. De diversiteit maakt het extra boeiend om hier te verblijven. De prachtige stranden, de vriendelijke bevolking en de rijke geschiedenis zijn zonder twijfel pluspunten.

Als je daarnaast open minded bent, zal je zeker kunnen genieten van de gevarieerde keuken. Heerlijke gerechten die je gewoon op elke hoek van de straat kunt kopen.

Belangrijke bezienswaardigheden zijn onder andere de prachtige baai van Ha Long Bay. Maak hier een fantastische boottocht als je er bent.
Andere leuke plekken zijn het bergachtige Sapa, ideaal voor bijzondere wandeltochten. het eiland Phu Quoc mag eigenlijk ook niet ontbreken op je persoonlijke ‘to-do’ lijst als je tenminste van strand houdt.

7.4. Indonesië

Hoe duur is backpacken in Indonesië

Dit is een van de grootste Aziatische landen en eigenlijk kan je het niet maken om dit land over te slaan. Voor je op reis gaat kan het verstandig zijn om even wat onderzoek te don, niet elke regio is verstandig om te bezoeken, met name vanwege de politieke situatie.

Met ruim 17.000 eilanden is het land een bijzondere locatie voor elke backpacker. Dat er naast al het natuurschoon ook een oude band bestaat met Nederland geeft een bezoek aan extra inhoud. Bezoek het schitterende Bali met de prachtige rijstvelden, de tempels en de vriendelijke bevolking.

Andere eilanden zijn minstens zou interessant, met name Lombok heeft een bijzonder fascinerende natuur. De afwezigheid van het massa toerisme doet het eiland goed waardoor je kan genieten van een authentiek Aziatische omgeving. Voor cultuur liefhebbers is Yokyakarta de juiste keuze.
Met name de aanwezigheid van de beroemde Javaanse architectuur is bijzonder te noemen. Vergaap je aan het prachtige kraton de beroemde tempel is een bezoek meer dan waard.