Selecteer een pagina

Ben je van plan een avontuurlijke reis te maken en wil je de beste backpack om je spullen in mee te nemen?

Een rugtas kan op sommige reizen wel erg makkelijk zijn, vooral als je van plan bent niet op één plek te blijven en te gaan rondtrekken. Daarnaast kun je kleine rugtassen ook vaak meenemen als handbagage en dus geld besparen op je vliegticket.

Hier lees je alles over backpacks, wat de beste merken zijn, wat het verschil is tussen een backpack voor mannen en voor vrouwen en hoe je de beste rugtas kiest voor jouw bestemming.

Inhoudsopgave.
Beste backpack

 1. Backpack of koffer?
 2. Goede backpack merken
 3. Verschil mannen en vrouwen backpack
 4. Hoeveel liter backpack
 5. Beste backpack inhoud per gebied
 6. Beste rugtas voor jou

1. Backpack of koffer?


Het antwoord op de vraag of je het beste voor een rugtas kunt kiezen of dat je toch beter een koffer aanschaft hangt af van het soort reis dat je hebt gepland, je eigen voorkeur en je bestemming.
Als je gaat backpacken spreekt het eigenlijk voor zich dat je een backpack als reistas kiest. Maar ook voor andere reissoorten kan een rugtas een uitkomst bieden. Denk hierbij aan rondtrekken, wanneer je van plan bent veel te gaan lopen of over het strand moet om bij je slaapplaats te komen.
Heb je echter een zonvakantie geboekt en blijf je de hele vakantie op dezelfde plek, dan is een koffer misschien beter. Je kunt dan meer meenemen en je spullen kreukelen niet. Een rugtas is klein en makkelijk mee te nemen, een koffer is groot maar lastiger te sjouwen.

1.1. Bestemming maakt verschil

De bestemming kan ook een verschil maken wanneer je een keuze moet maken wat betreft je reistas. Ga je bijvoorbeeld naar meer ontwikkelde landen of westerse landen.

In westerse backpack landen kun je met beide prima uit te voeten. Hier heb je namelijk taxi’s waarmee je makkelijk naar je hostel gebracht kunt worden of goed ontwikkeld openbaar vervoer. Veel sjouwen met je koffer is dan dus niet nodig.

Ga je echter naar Azië of Zuid-Amerika, dan zijn deze voorzieningen niet zo vanzelfsprekend en kan het maar zo zijn dat je een stuk moet lopen of met een tuk tuk of riksja moet reizen. Dan zal het lastiger zijn als je een zware koffer hebt om mee te slepen.

1.2. Eigen voorkeur

Als laatste wordt deze keuze natuurlijk ook erg beïnvloedt door jouw eigen voorkeur. Zelfs met de beste backpack zullen je kleren nog kreukelen en als je dit niet wilt is een koffer beter.

Vind je het echter niet erg om wat minder mee te nemen en dat je spullen misschien wat minder goed geordend zijn, dan is een backpack de beste optie voor je.
Je kunt altijd een rugzak meenemen, naar elke bestemming en op elke reis, maar een koffer is in sommige landen en voor sommige reissoorten echt niet altijd even praktisch.

2. Goede backpack merken


Ben je van plan te gaan backpacken, dan heb je een goede backpack nodig. Let op dat de beste backpack voor jou  niet altijd de duurste is. Dit hangt af van het volume dat je wilt, je bouw, en eventuele kenmerken, zoals een regenscherm, een extra licht model of een verstelbare inhoud.

Wat wel belangrijk is, is dat de rugtas die je kiest van goede kwaliteit is, zodat je er de gehele reis (en nog vele in de toekomst) mee kunt doen en je niet tussendoor een nieuwe hoeft aan te schaffen.
Daarnaast sluiten goede rugzakken beter aan op je bouw en als je ver gaat lopen zal je dan minder snel hinder van de tas ondervinden. Je betaalt hier uiteraard wel iets meer voor, maar je zal er langer veel meer plezier van hebben als je deze investering één keer maakt.

Voor een kwalitatief goede backpack, kun je zoeken op de volgende merken:

 • Deuter
 • Nomad
 • Lowe Apine
 • The North Face
 • Osprey

3. Verschil mannen en vrouwen backpack


Wanneer je op zoek gaat naar een rugtas om mee te gaan reizen, zal je er achter komen dat er verschil wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen.

In principe is het belangrijker dat je een rugtas uitkiest die goed past, dan een speciaal gemaakt voor je geslacht. Er zijn wel goede redenen voor waarom dit verschil er is.
Zo hebben vrouwen vaak kortere ruggen en bredere heupen, dus er zitten verschillen in de lengte van het rugpand en de heupbanden.

Daarnaast zijn ook de schouderbanden anders vormgegeven en lopen deze bij vrouwentassen ronder weg zodat ze niet tegen de borsten schuren. De beste backpack voor jou kan echter prima bij de andere doelgroep zitten, dus vergeet niet bij het aankopen ook deze tassen te passen.

Het is belangrijker dat je onderweg geen last krijgt van je tas en dat deze goed aansluit bij je lichaamsvorm en postuur, dan dat je een tas kiest omdat deze geschikt is voor jouw geslacht.

4. Hoeveel liter backpack


Er zijn ontzettend veel soorten backpacks, met allerlei kleuren, uitvoeringen, accessoires en ook volumes en het lijkt misschien lastig de beste backpack te kiezen voor jouw reis.

Wil je weinig meenemen en zo flexibel mogelijk zijn, dan kun je al een rugtas krijgen van maar 20 liter waar je prima mee uit de voeten kan.

Aan de andere kant zijn er ook rugtassen van 85 liter of meer.

Het aantal liters dat je kiest hangt af van het weer op je bestemming en ook weer van het soort reis dat je maakt. Wil je zo veel mogelijk mee kunnen dragen, dan kun je geneigd zijn een grotere rugtas aan te schaffen.
Houdt er dan wel rekening mee dat je dit allemaal mee moet sjouwen, dat een grote rugtas bij hoge temperaturen heel warm is en dan je met een grote rugtas in de toekomst ook aanzienlijk minder flexibel bent.

4.1 Flexibel door een kleine tas

Kleine tassen, daarentegen, wegen weinig en zijn veel sneller op te binden en mee te nemen. Rennen voor een taxi of tuk tuk gaat dan ook veel makkelijker en vooral in warme klimaten kan een kleine lichte rugtas echt een uitkomst bieden.

Daarnaast heb je als je gaat backpacken niet zo veel nodig en is het belangrijker dat je van A naar B komt dan dat je een bepaald kledingstuk of artikel kunt meenemen. Er is onderweg bijna altijd wel de gelegenheid om je kleren uit te spoelen of te wassen.

En ook niet onbelangrijk; een kleine rugtas kan vaak gratis mee als handbagage in het vliegtuig. Dit is niet alleen handig omdat je dan minder betaalt, maar je kunt online inchecken en zo doorlopen naar de douane.
Aan boord van het vliegtuig heb je dan alle spullen bij de hand en je loopt na de paspoortcontrole zo weer naar buiten.

5. Beste backpack inhoud per gebied

Het is dus van belang dat je de juiste inhoud kiest. Is de reistas die te klein, dan kun je niet genoeg meenemen en is hij te groot dan moet je te veel sjouwen en kun je het erg warm krijgen.

Wil je zo mobiel mogelijk zijn en zo min mogelijk last hebben van je rugtas, dan is het vaak beter een kleiner exemplaar te kiezen. Hier zal je later dankbaar voor zijn.

Om je te helpen bij je keuze kun je onderstaande tips gebruiken.

5.1. Beste backpack Zuidoost-Azië

Ga je reizen door Zuidoost-Azië, dan is het belangrijk dat je een rugtas aanschaft die aansluit bij het weer en de reisomstandigheden.
Een kleiner volume van tussen de 40 en 50 liter is dan het beste, met een goed ventilatiesysteem. Een tas met minder inhoud is makkelijker mee te nemen in overvolle bussen of tuk tuks en zal minder warm zijn op je rug.

Wat betreft het ventilatiesysteem kun je het beste kiezen voor een tas met goede ventilatiekanalen tussen de gewatteerde vakken, met mesh ventilatie of een rugnet waardoor er een opening tussen de tas en je rug ontstaat.

Een combinatie is ook mogelijk en zo zal je aanzienlijk minder zweten. Er bestaan ook rugtassen met een drinksysteem, zodat je gemakkelijk gehydrateerd blijft zonder je tas af te hoeven doen.

5.2. Beste backpack Australië

Is Australië het land van je bestemming, dan kun je te maken krijgen met uiteenlopende weersomstandigheden. En vooral als je van plan bent lang weg te blijven, moet je ook wel het één en ander mee kunnen nemen.

Een allround rugtas met voldoende volume die aansluit op de activiteiten die je wilt gaan doen, is dus wat je zoekt. Wat betreft inhoud kies je voor een volume van 50 tot 70 liter. Zo kun je meenemen wat je wilt zonder jezelf te overlasten.
Wil je echter gaan backpacken, veel lopen en veel rondtrekken, dan kun je beter een exemplaar kiezen aan de onderkant van dit spectrum.

Wat betreft de weersomstandigheden is het belangrijk zowel te letten op een goed ventilatiesysteem (ventilatiekanalen tussen de gewatteerde vakken, mesh ventilatie of een rugnet) als een regenhoes. Deze hoes trek je zo van boven over je rugtas heen.
Ook een bijbehorende travelbag kan handig zijn voor als je met een vervoersmiddel gaat reizen, zodat je rugtas beschermd blijft en er onderweg niets uit kan vallen.

5.3. Beste backpack Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is een schitterend land en je kunt er van alles doen, van skiën tot duiken en van bergbeklimmen tot strandwandelingen maken.

Dit maakt het echter ook lastig om een goede rugtas te vinden en de keuze hangt vooral af van de activiteiten die je hebt gepland.
Het weer in Nieuw-Zeeland is wisselvallig, dus een regenhoes is een vereiste. Het wordt er echter niet zo heel erg warm en een grote rugzak is hier dus ook praktisch.

Ga je op avontuur in Nieuw-Zeeland en plan je verschillende soorten activiteiten, dan is een allround tas van tussen de 50 en 80 liter prima.
Kies wederom voor een kleiner exemplaar als je veel gaat wandelen en reizen en een grotere tas als je langer op één plek blijft en bijvoorbeeld op individuele excursies wilt gaan.

5.4. Beste backpack Midden-Amerika

Ook Midden-Amerika heeft veel te bieden. Je kunt hier duiken, rondtrekken, de jungle ingaan of juist een strandvakantie boeken. Het is er wel bijna altijd erg warm en de luchtvochtigheid is hoog.
Je zal dus veel zweten en dan is een grote rugtas alleen maar lastig.

Een kleine rugtas van tussen de 40 en de 60 liter met een goed ventilatiesysteem (een rugnet is het beste) is daarom ten zeerste aan te raden. Met een drinksysteem kun je het vocht in je lichaam aanvullen zonder de tas af te hoeven doen en vocht zal je daar veel nodig hebben.
Ga je in het regenseizoen of ben je van plan met de boot te reizen, dan moet je ervoor zorgen dat je spullen droog blijven. Een rugtas met regenhoes biedt dan een uitkomst.

En wil je niet dat je tas vies wordt of beschadigd als deze ergens wordt neergezet of opgeslagen, dan kun je een travelbag overwegen.

5.5. Beste backpack Europa

Zoek je het dichter bij huis en ga je een rondreis maken door Europa, dan zal je niet worden teleurgesteld. Op ons continent hebben we schitterende bergketens, witte stranden, romantische steden, glooiende heuvellandschappen en prachtige meren.

De backpack die je hiervoor aanschaft moet aansluiten op je activiteiten, maar aangezien deze waarschijnlijk uiteen zullen lopen kun je het beste gemiddeld blijven.
Kies dus een gemiddelde inhoud (50 – 70 liter) en overweeg een tas te kiezen die je rug goed ventileert als het warm is en met een regenhoes voor als je in een regenachtig gebied bent. Gelukkig is het openbaar vervoer in de meeste Europese landen prima in orde en kun je hier ook grotere tassen makkelijk kwijt.

Wil je echter trekken door de alpen of een wandelpad lopen, dan kies je wederom voor een kleinere inhoud.

6. De beste rugtas voor jou


Bij het aanschaffen van jouw tas vraag je jezelf af: wat is het klimaat, wat zijn mijn activiteiten, wat wil ik meenemen, welke accessoires heb ik nodig en welke reizen ga ik in de toekomst nog maken?

Op die manier kun je gemakkelijk de beste backpack vinden voor jouw reis.