Selecteer een pagina

Je wilt de wereld gaan zien en daar misschien wel maanden over doen. Je hebt een fantastische reis bedacht, backpacken door 1 of meerdere landen wat allemaal tot een geweldige ervaring zal ontwikkelen. Misschien wil je zoveel mogelijk idyllische eilanden van Indonesië bezoeken, de verloren wonderen van Zuid Amerika ontdekken of het noorderlicht en zuiderlicht aanschouwen.
Je droomt hier al maanden naartoe, langzaam rond je alle verantwoordelijkheden af, jouw ticket ligt klaar en het avontuur kan beginnen! Je bent klaar om te gaan reizen alleen sta je voor jouw kledingkast en vraag je jezelf af, hoeveel kleding neem je mee als je gaat backpacken?

Om antwoord te kunnen geven op deze vraag, gaan we samen stap voor stap bepalen wat je nodig hebt voor jouw reis. Ik heb een stappenplan gemaakt waardoor je makkelijk kan bepalen hoeveel en welke kleding je mee kan nemen.
Hierdoor zal je tijdens jouw reis niet als een pakezel rond slenteren met een backpack van 16 kilo maar lichtvoetig met een draagbare backpack met de juiste materialen de wereld verkent. De volgende vragen helpen jou bij het maken van de juiste keuzes.

 • Waar ga je naar toe?
 • Hoe lang ben je onderweg?
 • Welke activiteiten wil je ondernemen?

Dit zijn de vragen die je normaal gesproken zo beantwoord. Bijvoorbeeld: Ik ga naar Portugal voor 14 dagen waar ik ga zonnebaden, zwemmen, lezen en steden bezoeken. 

Als je van plan bent om voor langere tijd te gaan reizen dan zijn de antwoorden op deze vragen uitgebreider en wordt het kiezen van jouw kleding lastiger. Zeker omdat je die kleding de hele reis op je rug draagt of onderweg achter moet laten. Je zal een goede overweging moeten maken wat je meeneemt. Doordat je deze vragen beantwoord kan je met meer gemak de juiste kleding en accessoires inpakken.

Als deze vragen beantwoord zijn, raad ik nog wat algemene backpack kleding voor mannen en backpack kleding voor vrouwen aan.

Vraag 1: Waar ga je naar toe?

Waar ga je naar toe?

Dit klinkt misschien voor de hand liggend maar het is essentieel om te weten in welk klimaat je gaat backpacken. Is het een warm klimaat of een koud klimaat?
Is er veel regen of juist een constant brandende zon en welk seizoen is het bij jouw bestemming? Zo kan je gemakkelijk vergeten dat de jaargetijden in het zuidelijk halfrond tegenovergesteld zijn van ons. Januari is in Nederland winter en in het zuidelijk halfrond zomer.

Bij een warm klimaat heb je bijna geen dikke kleding nodig, een dunne waterdichte jas een vest en 1 lange broek zal vaak al genoeg zijn voor de onverwachte koude dagen. Soms kan het verstandig zijn om, in plaats van een lange broek, een sarong te kopen voor de momenten dat het fris is, ze zijn zeer dun, licht, en multifunctioneel!
Doe de sarong over je hoofd als je schaduw nodig hebt, over je benen als het fris is of gebruik hem als handdoek als op het strand ligt! De sarong kan je vaak beter in het buitenland kopen, daar zijn ze goedkoper.

Bij een koud klimaat heb je meer kleding nodig en zal jouw tas snel zwaarder worden. Het wordt dus verstandig om te bepalen welke kleding weinig ruimte inneemt maar toch goed verwarmt.
Thermoskleding is hier een goed voorbeeld van het is dun, licht en lekker warm! Door dunne kleding te kiezen waar je makkelijk meerdere lagen van aan kan doen zorg je voor veel variabiliteit in wat je kan dragen en blijf je toch lekker warm.
Zo wordt jouw backpack niet volledig gevuld met 2 truien en 3 broeken en hou je ruimte over voor extra accessoires tijdens het backpacken. Naast thermoskleding is het ook verstandig om waterdichte en winddichte kleding mee te nemen.
Kou is meestal niet een probleem maar als je doorweekt bent in de kou zal je al snel gevaar lopen om onderkoeld te raken. Zorg er dus voor dat je een regenpak of waterdichte kleding en schoenen meeneemt zodat ook regen geen tegenslag is tijdens het reizen.

Het kan zo zijn dat jij 6 maanden of langer aan het backpacken bent. Dan moet je misschien rekening houden met een warm klimaat en een koud klimaat.
Dan kan je overwegen om jouw backpack verder te vullen met kleding die je over 4 maanden nodig hebt. Je kan het ook overwegen om de benodigde kleding in het land zelf te kopen, hier moet je dan wel geld voor apart zetten.
Als je duidelijk hebt in welk klimaat jij gaat backpacken dan komt de volgende stap. 

Vraag 2: Hoelang ben je onderweg?

Hoelang ben je onderweg

Wanneer je weet wat het klimaat van jouw bestemming is, wordt het belangrijk om te kijken hoelang je aan het reizen bent.
Ben je 2 weken weg, ben je een maand weg, 6 maanden, zelfs een jaar of voor onbepaalde tijd? Door te weten hoelang je gaat backpacken zal het makkelijker worden om rekening te houden met het klimaat en hoeveel kleding je mee kan nemen.
Een handig ezelsbruggetje is om het aantal dagen dat jij gaat reizen, door 3 deelt en dat is het aantal sets kleding dat jij ongeveer nodig hebt. 

Stel ik ga 6 dagen naar Duitsland dan kan ik 6 dagen / 3 = 2 sets kleding meenemen. Dit ezelsbruggetje is makkelijk voor korte reizen maar als je gaat backpacken zal je niet 6 dagen reizen maar misschien wel 150 dagen of meer backpacken. Om dan even te bedenken hoeveel kleding je mee mag nemen 150 dagen / 3 = 50 sets kleding. Zie je het al voor je, een backpack met 50 sets kleding.
Misschien als je alleen maar de meest lichtste en dunste kleding inpakt kom je in de buurt om je backpack vol te proppen.

Dit wil je alleen niet! Dus je denkt vast: ‘leuk dat je dit zegt maar dit kan ik niet gebruiken.’ Ik denk van wel, als je gaat backpacken zal je net als thuis weleens een wasje draaien. Ik zeg: bepaal hoeveel kleding jij meeneemt aan de hand van het aantal dagen tussen het wassen van je kleding.

Door elke week of om de week een wasje te draaien kan je met 3 of 4 sets kleding jouw hele reis lekker licht backpacken. Nu ik er over nadenk klinkt het absurd 6 maanden backpacken met 3 broeken, 3 shirts en de andere benodigdheden.
Het kan wel, backpacken is gelukkig geen modeshow van 6 maanden maar een fantastische ervaring om, het liefst met gemak, de wereld te zien. Weinig kleding heeft als voordeel dat je jouw geen hernia tilt aan al jouw bagage.

Als een lichte backpack jou nog niet overtuigd heeft om 90 procent van jouw kledingkast thuis te laten, bedenk dan dit. Als jij 4 sets kleding bij je hebt, waarvan 1 set iets nettere kleding, dan heb je 4 stuks onderkleding x 4 stuks bovenkleding = 16, 16 verschillende kledingcombinaties. Dat is veel! Het wordt nog mooier als jij 5 sets kleding hebt, 5 stuks onderkleding x 5 stuks bovenkleding = 25 verschillende kledingcombinaties! Als je ook nog kleine accessoires om jouw look te verbeteren meeneemt dan kan je er altijd leuk en steeds verschillend uitzien.

Nu blijft er nog 1 vraag over die jou tas misschien zwaarder zal maken.

Vraag 3: Welke activiteiten wil je ondernemen?

Welke activiteiten wil je ondernemen?

Nu komen we bij het interessante van het backpacken, wat ga je allemaal doen? Ga je surfen, duiken, bergwandelingen maken, door de jungle lopen, lekker veel in de zon liggen, van stad naar stad reizen of dit allemaal en meer?
Misschien ga je zolang weg dat je activiteiten gaat doen waar je nu nog niet eens over kan fantaseren!

Het is niet verstandig om jouw backpack te vullen met spullen die je misschien 1 of 2 keer gaat gebruiken. Zo hoef je ook geen surfplank of kitesurf set mee te nemen.
Deze materialen zijn vaak te huur in land waar je bent en het scheelt jou kilo’s aan gewicht als je groot materiaal thuis laat. Als je van plan bent om bij elke zee te gaan surfen moet je zeker jouw surfplank meenemen.

Het is verstandig om te kijken naar de activiteiten die je elke dag gaat doen zoals wandelen (koop stevige schoenen), zwemmen (1 of 2 setjes zwemkleding met handdoek) of lezen (neem een e-reader om kilo’s aan boeken te besparen). Dit zijn activiteiten die ik vaak doe maar dit kan voor jou anders zijn en als dit duidelijk voor jou is kom je minder snel voor onverwachte problemen te staan!

Welke kleding kan je allemaal inpakken?

In de onderstaande lijst staat een voorbeeld voor backpack kleding voor mannen en backpack kleding voor vrouwen. Hier kan je rekening mee houden als je jouw backpack inpakt.
Ook deel ik een lijst met handige accessoires om over na te denken tijdens het inpakken.

 • Lichte kleding waar je meerdere lagen van kan dragen
 • Lange mouwen shirts
 • Vesten of fleece truien
 • T-shirts en tank tops (kleed je naar de cultuur van het land dat jij bezoekt)
 • Korte en lange broeken
 • Een riem
 • Sokken, wollen sokken zijn het best voor wandelen
 • Goede wandelschoenen
 • Regenjas of windbreaker
 • Pyjama of slaapkleding
 • Onderbroeken en bh’s
 • Zonnebril en brillenkoker
 • Jurk of rok 
 • Hoed of pet
 • Sjaal, bandana of sarong
 • Zwemkleding
 • Telefoon en oplader
 • Reiskussen, oogmasker en oordopjes
 • Elektrische converter
 • Apps die helpen met de taal, routes en geld omzetten
Wat doe je in je backpack?
Afbeelding van backpackblog.nl

Toilettas en andere handige spullen

Het is ook handig om een toilettas te hebben zodat je jezelf kan verzorgen. Denk eraan dat als je jouw backpack als handbagage hebt, zal je rekening moeten houden met de douane regels dat je alle vloeistoffen in 1 doorzichtig her sluitbaren zak zitten en maximaal 100 milliliter zijn.

 • Tandenborstel, tandpasta, tandenstokers of flosdraad
 • Borstel, haar elastiek
 • Deodorant
 • Shampoo en of douchegel
 • Zonnebrandcrème 
 • Zon blokkerende lip balsem 
 • Vrouwelijke hygiëne producten zoals een menstruatie cup met menstruatie wipes of zeep zonder parfum 
 • Extra lenzen, vloeistof en lenzen bakjes
 • Voorgeschreven medicatie met label (nodig voor de douane) zodat je dit ook kan aanvullen
 • Scheermesjes (kan je ook onderweg kopen)
 • Naaiset
 • Reishanddoek
 • Nagelschaartje en pincet
 • Een eerste hulp setje (bandages, pleisters, ontsmettingsmiddel enzovoort
 • Medicijnen voor een specifiek land of activiteit

Ik ga op reis en ik neem mee!

Bedankt voor het lezen en ik hoop dat jij nu met meer gemakt jouw backpack met genoeg kleding kan inpakken, een beter beeld heb van wat jij nodig hebt en met een gerust hart kan gaan backpacken! Fijne reis.