Selecteer een pagina

Een hostel is een soort van hotel voor mensen met een klein budget. Hostels zijn over het algemeen een stuk kleiner dan de meeste hotels, en het is gebruikelijk om met meerdere mensen op één kamer te slapen. 4 tot en met 10 mensen is gebruikelijk, maar privé kamers zijn ook in bijna elk hostel wel te vinden.

Een tentje op een camping kan ook, maar een goed bed ontbreekt daar vaak. Een tussenweg is mogelijk, door bijvoorbeeld te kiezen voor een hostel.
Wat is een hostel? Een hostel is een beetje de sociale versie van een hotel. Een hotel is vaak strak, zakelijk en wat afstandelijk en ontmoet je hooguit een gast op de gang of tijdens het ontbijt in de eetzaal.

In een hostel, is het mogelijk, dat je zelfs een kamer met een andere gast deelt. Je kan er veel contacten opdoen met andere reizigers en ervaringen met elkaar delen.
Vaak komen er leuke contacten uit en dikwijls gebeurt het, dat gasten besluiten om als reismaatjes verder te reizen. Dit is vooral leuk als je aan het backpacken bent.

Wat is een hostel en hoe werkt het wordt hier behandeld, zodat je exact weet wat je kan verwachten, als je voor een hostel gaat kiezen.

Wat is een hostel?

Een hostel is een soort van klein hotel met lagere prijzen en een vrijere sfeer. In de meeste gevallen worden hostels vaak dus gebruikt door backpackers. Het woord backpacken zegt het eigenlijk al: het is een vorm van rugzaktoerisme.

Het zijn vaak jongeren die kiezen voor backpacken. Veel jongeren die hun studie hebben afgerond, twijfelen nog wat na de studie te doen en gaan in de tussentijd backpacken. Men reist dan lekker de wereld over, zien van alles en doen nieuwe contacten op.

Voor deze backpackers, is een hostel een uitstekende uitkomst. Een hostel wordt ook wel vaak jeugdherberg genoemd, omdat het veelal jongeren zijn, die er gebruik van maken. Hostels zijn gemoedelijker en huiselijker. Soms is er een heuse woonkamer aanwezig, waar reizigers elkaar kunnen treffen.

Ook zijn er hostels die een gemeenschappelijke keuken hebben, zodat je, al dan niet met medereizigers kunt koken. Ook de slaapkamers kunnen er in verschillende soorten en maten zijn. Hostels zijn aanzienlijk goedkoper dan hotels.

De geschiedenis van hostels

Geschiedenis van hostels

Aan het einde van de 19e eeuw ontstonden in Duitsland trekkersbewegingen, waarvan de beweging ‘Wandervogel’ de bekendste is. Het waren back-to-nature jeugdgroepen, die, regelmatig de natuur ingingen.

Daar ging men wandelen en hield men zich met natuur bezig. Mede door de opkomst van dit soort groepen, opende Richard Schirrmann in 1912 de eerste jeugdherberg. Hier konden de groepen dan enigszins comfortabel overnachten, wanneer zij meerdere dagen in de natuur verbleven.

Dit jeugdherberg bevond zich in Altena in Nordrhein-Westfalen in kasteel ‘Burg Altena’. Vandaag de dag zijn de oude kamers nog te bezichtigen en is de jeugdherberg verplaatst naar een ander gedeelte op het terrein.
Het oudste hostel van Nederland staat in Rhijnauwen (Bunnik) en is in 1933 geopend. De prijs van de toenmalige hostels lag toen zo laag, omdat gasten zelf allerlei huishoudelijke werkzaamheden verrichtten. Dit is tegenwoordig niet meer het geval, maar is de prijs lager omdat een bepaalde mate van luxe ontbreekt.

Soorten kamers in hostels

Soorten kamers in hostels

Een kamer in een hostel wordt vaak ‘dorm room’ genoemd. De letterlijke vertaling is slaapzaal. Dit omdat een standaard slaapkamer een ruimte is waar meerdere bedden (stapelbedden) staan. De soorten kamers kunnen per hostel verschillen, maar sommigen hebben grote groepszalen, waar 10 personen of meer kunt overnachten. Maar er zijn ook slaapvertrekken, met drie tot acht bedden.

Iets luxer kan ook. Er zijn ook hostels die privé-kamers aanbieden, zoals een single room voor één persoon, een twin room, met twee aparte bedden, of een double room met een tweepersoonsbed. Deze kamers zullen in veel gevallen iets duurder zijn, maar nog steeds goedkoper dan een hotel.
Ook kan een hostel soms een familiekamer aanbieden. Sommige hostels hebben een zogenaamde ‘female dorm’. Een kamer waarbij meisjes de zekerheid krijgen, dat ze de kamer niet met jongens hoeven te delen.

Over het algemeen is de badkamer altijd gedeeld. Deze bevindt zich vaak op de gang. Dit noemt men ‘shared bathroom’. Maar soms kan een badkamer zich ook op de kamer bevinden. Dit noemt men ‘ensuite’. Dit is vooral handig dat alleen de gasten van de betreffende kamer van deze badkamer gebruik maken.
Soms hebben kamers in een hostel ook een koelkastje. Let er dan wel op dat je onthoudt waar jij je eten in de koelkast zet. Of zet je naam erop, om te voorkomen, dat andere kamergenoten er met jouw eten vandoor gaan.

Overige faciliteiten

Overige faciliteiten in een hostel

De kamers behoren dus tot het belangrijkste onderdeel van een hostel. Maar een hostel kan meerdere faciliteiten aanbieden. Grote hostels kunnen bijvoorbeeld een bar of een restaurant hebben. Dit is overigens wel een uitzondering.

Wel beschikken de meeste hostels over een eetzaal, waar je bijvoorbeeld kan ontbijten. Vaak kun je een gratis ontbijt krijgen. Het hangt een beetje van het land en cultuur af, wat voor soort ontbijt het is. Handig kan het zijn als een hostel over een wasruimte met wasmachines en drogers beschikt.
Vooral als je al wat langer reist, is het lekker om je kleren even te kunnen wassen. Optionele faciliteiten zoals het huren van een fiets of een scooter, komt ook vaak voor.

Om met andere gasten te ontspannen en te recreëren, hebben sommige hostels soms een zwembad of sportveld. Maar bijvoorbeeld ook een ruimte waar een collectie boeken staat en je rustig kan zitten lezen, of een ruimte met een biljarttafel. De meeste hostels hebben ook een ‘luggage room’.

Dit is een afgesloten ruimte, waar je tijdelijk je bagage kan stallen. Bijvoorbeeld als je al uitgecheckt bent, maar je nog niet vertrekt en nog een beetje de buurt gaat verkennen. Kluisjes zijn in hostels onontbeerlijk. Hier kan je veilig je bagage indoen en hoef je je daar geen zorgen meer over te maken.

Hoeveel kost een hostel gemiddeld per nacht

De prijs per nacht voor een hostel hangt helemaal af van het land en de bestemming. Maar ook wat voor soort hostel en het type kamer. Hostels die iets luxer zijn hebben hogere prijzen. Zelfs soms zo hoog, dat je een afweging moet maken of een hotel niet beter is.

Maar dergelijke luxe hostels zijn er niet zoveel. De meeste hostels weten dat men vaak met jongeren of backpackers van doen hebben, die juist een hostel kiezen omdat zij goedkoop zijn.
Een keuze tussen een dorm of een privé-kamer kan ook invloed op de prijs hebben. Vaak geldt: met hoe meer personen je op de kamer ligt, hoe goedkoper. Het is dan niet meer dan logisch, dat een privé-kamer veel duurder is.

De tijd van het jaar kan ook van invloed op de prijs zijn. Ga je bijvoorbeeld rond de kerst of nieuwjaar, dan moet je rekening houden dat in sommige gebieden, de prijzen torenhoog kunnen zijn. Afhankelijk van het jaargetijde, kan het seizoen ook een factor zijn.
Hier in Europa bijvoorbeeld, zijn de prijzen in het hoogseizoen, vaak wat hoger, dan als je boekt in het laagseizoen.

Sommige hostels vragen je ook om een minimaal aantal nachten te boeken. Dit kan goedkoper zijn dan één enkele nacht. Daarnaast kan het soms verschil maken, of je van te voren online boekt, of dat je gewoon een hostel binnenstapt.
Een zogenaamde ‘walk in’ boeking is vaak ietsje duurder, dan als je reeds gereserveerd hebt. Er is dus niet duidelijk te zeggen dat er een gemiddelde prijs voor een hostel is. Loop alle factoren af en kijk op de website van het betreffende hostel om achter de prijs te komen.

Hoeveel kost een hostel gemiddeld per nacht

Tot welke leeftijd kun je overnachten in hostels?

Hoewel hostels voornamelijk gebruikt worden door jongeren en backpackers, bestaat er niet een maximum leeftijd om een hostel te bezoeken.
Hostels staan open voor iedereen, ongeacht leeftijd. Wel moet je rekening houden, dat sommige hostels huisregels hebben waarin staat dat het na een bepaalde tijd stil moet zijn.
Toch kan je overlast hebben van langdurig rumoerig en kan het zijn dat mensen ’s nachts laat, na het uitgaan terugkomen. Als je dit geen probleem vind, kan je ook als senioren of familie gerust een hostel boeken.

hoe gedraag je je in een hostel?

Hoe gedraag je je in een hostel

Alle mensen zijn verschillend, met ieder zijn eigen karakter en gewoontes. Hostels hebben normaal gesproken huisregels. Het is heel normaal om je aan deze huisregels te houden. Vaak zijn het geen moeilijke regels, maar met veel mensen bij elkaar in een bepaalde ruimte, heb je nu eenmaal wat regels nodig.

Een alcoholisch drankje drinken kan best, maar ga niet dronken rondlopen en mensen lastigvallen. Dit is vaak één van de grootste ergernissen in hostels. Ga geen lawaai maken na een bepaalde tijd. Dit staat vaak ook in de huisregels. Het helpt ook als je sociaal bent.
Aangezien je veel verschillende mensen in een hostel kan ontmoeten, is het sociale aspect heel belangrijk. Ook kunnen sociale contacten je helpen bij je reis en soms kunnen er zelfs goede vriendschappen uit voortkomen.

Ben gewoon jezelf, is het belangrijkste gedrag in een hostel, ga sociaal om met andere gasten, dan blijft het voor jezelf en ook voor het hostel en de overige gasten leuk.

Wat moet je meenemen naar een hostel?

Omdat je in een hostel vaak je kamer deelt met overige reisgenoten, kan het soms handig zijn om bepaalde artikelen mee te nemen. Heb je bijvoorbeeld snel last van lawaai, of word je snel wakker van geluid, dan is het handig om oordopjes mee te nemen.

Deze doe je in en je hebt een heerlijk rustige nacht. Misschien doet een kamergenoot ’s nachts het licht aan, of laten de gordijnen veel licht door? Dan is een slaapmasker een goede oplossing. Soms zijn kluisjes in hostel niet al te groot en kan je er niet alles in kwijt.
Als je dan toch nog bagage bij je bed moet zetten, dan is een slotje noodzakelijk, zodat niet iedereen je bagage open kan maken. Vaak moet je in een hostel een handdoek huren. Zelf een handdoek meenemen is dan de oplossing. Mocht je de lakens van je hostel niet zo fris vinden, kan je een slaapzak gebruiken.

Overigens wordt het gebruiken van een eigen slaapzak soms wel verboden, omdat hostels dit niet altijd hygiënisch vinden. De badkamer wordt door veel verschillende mensen gebuikt. Voetschimmel ligt dan altijd op de loer en is het verstandig om slippers te dragen.
Misschien dat je thuis wel gewend bent om naakt te slapen, maar in een hostel kan je dit niet doen. Trek als je gaat slapen een pyjama, of in ieder geval een shirt en korte broek aan.

Wil je anderen op de slaapzaal niet storen, als je bijvoorbeeld ’s nachts naar het toilet moet? Neem een zaklantaarn mee, daar kun je beperkt mee schijnen en zie je toch waar je loopt.

Hoe vind je een hostel?

hostelworld

De vraag: hoe vind je een hostel? is niet zo moeilijk te beantwoorden. Op internet zijn genoeg mogelijkheden. Als je al een bepaald hostel in gedachten hebt, kun je de website van dit hostel opzoeken. Daar vind je dan alle informatie over het hostel en vaak kan je er ook online boeken.

Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld eens op Hostelworld of Hostelbookers. Op deze sites vind je ontelbare hostels, wereldwijd in allerlei prijsklassen. De sites werken op commissiebasis, zodat het soms mogelijk is, dat je hier goedkoper uit bent, dan op de website van het hostel zelf.
Gebruikelijk is dat je bij boeking een aanbetaling moet doen van meestal 25%. Het restant betaal je dan contant of met creditcard bij aankomst. Let op deze boekingssites wel op de categorie hostels.

Je kan dan een hostel van een bepaalde categorie nemen. Als je bijvoorbeeld veel van feesten houd, zoek je een ‘party hostel’. Wens je wat meer luxe, zoek dan op een ‘boutique hostel’.
Dit zijn de hostels met het hoogste aantal sterren. Je kan ook zoeken op grootte van het hostel. Grotere hostels zijn vaak gericht op grotere groepen, terwijl kleinere hostels zich meer richten op het sociale aspect.

Betrouwbaarheid

Net zoals hotels, kunnen hostels ook een keurmerk dragen, wanneer zij aangesloten zijn bij één van de organisaties van Hostelling International (HI), International Youth Hostel Federation (IYHF) of Youth Hostel Association (YHA). Met dit keurmerk mag je er vanuit gaan dat deze hostels, schoon zijn, goede kwaliteit en veel faciliteiten hebben.

Ben jezelf ook nog lid van één van deze organisaties, dan krijg je korting op je verblijf. Dit houdt niet in, dat hostels die niet bij deze organisaties zijn aangesloten, geen kwaliteit hebben.
Ook onafhankelijke hostels kunnen kwalitatief goed zijn, maar met het keurmerk wordt het je gegarandeerd.

Of je nu aan het backpacken bent of gewoon een stedentripje maakt, een hostel is voor iedereen een goedkope oplossing.