Selecteer een pagina

Azië is een groot continent en de mogelijkheden om te backpacken zijn er eindeloos. De landen in Azië verschillen onderling in sfeer, prijs en mogelijkheden.

Er zijn landen met grote bezienswaardigheden, landen die bekend staan om hun rust, stilte en natuur, landen waar je naartoe gaat om te feesten,
landen waar je actief bezig kunt zijn en landen die een mix bieden van deze verschillende facetten.

Wij hebben de populairste backpack landen in Azië voor je op een rijtje gezet.
Zo kan je direct zien welk land aansluit op jouw wensen!

1. India

Dit land is in zijn cultuur even divers als in zijn natuur. Je vindt er oerwouden, woestijnen, bruisende steden, authentieke dorpen, hoge bergen en prachtige stranden. Het kent een kastesysteem waarmee bij iemands geboorte zijn plaats in de maatschappij wordt vastgesteld.

De bevolking verschilt sterk in taal en godsdienst. Je vindt er veel Hindoestanen, boeddhisten, aanhangers van het sikhisme en enkele moslims en christenen. De locals zijn over het algemeen erg gastvrij en oprecht in jou geïnteresseerd.
Er wordt veel waarde gehecht aan het onderhouden van goede familiebanden en sterke sociale contacten.

Openbaar vervoer

Je kunt je het beste per taxi verplaatsen. Grote afstanden kun je beter per vliegtuig afleggen. Het is een overbevolkt land en de meeste mensen verplaatsen zich per bus of per trein.

Dat maakt het openbaar vervoer voor de gemiddelde backpacker geen plezierige ervaring.

Seizoenen

Je kunt het best in de maanden oktober tot en met februari afreizen naar dit land. In maart start het hete seizoen waarin de temperaturen op kunnen lopen tot wel 50⁰C.

In juni start het regenseizoen dat duurt tot eind september, de moesson zorgt dan voor veel regen.

2. Cambodja

Cambodja is een klein paradijsje met een hels verleden dankzij de Rode Khmer.

Nu is het een land om verliefd op te worden. Het heeft vruchtbare laaglanden die in het noorden overgaan in het bergachtige landschap van de Himalaya. De bevolking is zeer gastvrij.

Gewoontes

Als vrouwelijke backpacker moet je er rekening mee houden dat je je niet te bloot kleedt. Zorg dat je decolleté en bij voorkeur ook je armen en benen bedekt zijn.
Je mag in dit land ook niet je hoofd aanraken of iets aanwijzen met je voeten. De locals beschouwen dit als een regelrechte belediging.

Openbaar vervoer

De infrastructuur is erg slecht en je verplaatsen met het openbaar vervoer wordt sterk afgeraden.

Avontuurlijk eten

Men kent hier een aantal aparte eetgewoontes die de avontuurlijke backpacker wel kan waarderen. Heb je altijd al eens krekels, sprinkhanen of spinnen willen eten? In Cambodja is het zeker mogelijk!

3. Laos

In tegenstelling tot veel andere Aziatische landen is Laos zeer dunbevolkt. De bevolking is er erg vriendelijk. Het land is niet erg toeristisch en kent geen beroemde trekpleisters.
Je kunt echter wel afreizen naar dit land om te genieten van de natuur, de rust en de stilte.

Een populaire activiteit die veel backpackers ondernemen, is een reis van Huay Xai naar Luang Prabang met een slowboat. De steden Vang Vieng, Luang Prabang, de hoofdstad Vientiane en de eilanden bij Si Phan Don zijn zeker een bezoekje waard.

Laos is behalve heel erg mooi en ongerept ook erg goedkoop. Wanneer je een beperkt budget heb is dit een bestemming in Azië waar je voor een klein bedrag het meest kunt genieten.

4. Indonesië

In het zuidoosten van Azië vind je het mooie land Indonesië dat in feite uit meer dan vijftienduizend eilanden bestaat. De bekendste en grootste eilanden zijn Bali, Java, Sumatra, Celebes en de Kalimantan.

De natuur is er erg divers, je vindt er witte stranden, zwarte stranden, rijstvelden, oerwouden en zelfs vulkanen. De bevolking staat bekend als zeer gastvrij en de Indonesische keuken is heerlijk.
De echte backpacker kiest Indonesië om te eilandhoppen en zo alle facetten van het land te leren kennen.

Openbaar vervoer

Je kunt hier prima gebruikmaken van het openbaar vervoer. Er rijden stadsbussen, fietstaxi’s en gewone taxi’s. Je kunt er ook auto’s huren, maar dit wordt toeristen afgeraden vanwege de chaos op de weg.

Het is aan te raden om bij het gebruikmaken van de taxi van tevoren een prijs af te spreken om te voorkomen dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

5. De Filipijnen

Wanneer je op zoek bent naar ongerepte natuur, rust en stilte, moet je zeker afreizen naar de Filipijnen.
Dit land kent geen grote bezienswaardigheden, maar de natuur is een bezienswaardigheid op zich. Het land is erg populair onder liefhebbers van snorkelen en duiken.

Duikliefhebbers moeten zeker afreizen naar Cebu, Malapascua of Oslob. Dit land is ook ideaal om te eilandhoppen.

Vrouwvriendelijk backpack land

De Filipijnen is een ideaal backpack land voor vrouwen die solo reizen, zeker wanneer zij voor het eerst alleen op reis gaan. In dit land hebben vrouwen dezelfde status als mannen en worden zij met respect behandeld.

6. Thailand

Het meest populaire Aziatische land onder backpackers is verreweg Thailand. De hoofdstad Bangkok telt vele tempels en paleizen die zo kenmerkend zijn voor dit land.

De bevolking is zeer gastvrij en zorgt ervoor dat je je volledig thuis voelt. Het land kent een rijke cultuur die je overal waar je kijkt kunt zien, van de boeddhistische monniken tot aan de traditionele Thaise danseressen.

Meer dan tempels alleen

De meeste mensen concentreren zich tijdens de reis op de bruisende hoofdstad, met zijn authentieke eettentjes en prachtige architectuur. Het bergachtige noorden waar de bergvolkeren wonen is echter ook zeer de moeite waard om te bezoeken.

In het binnenland kun je de typische groene rijstvlakten zien die zich uitstrekken over de laagvlakten. En wanneer je wilt relaxen kun je naar het zuiden afreizen waar je uren kunt vertoeven op de tropische stranden. Met zijn diversiteit aan cultuur en vermaak is Thailand een ideaal backpack land!

7. Vietnam

Het bergachtige noorden van Vietnam met het dorp Sapa is een veel bezochte plaats door backpackers. Deze omgeving staat bekend om zijn uitgestrekte rijstvelden. Je vindt in Vietnam ook grotten, rotspartijen en nationale parken die steeds populairder worden.

In de badplaats Mui Ne kun je genieten van het strand. Bekende steden zijn Hanoi, Ho Chi Minh City (voormalig Saigon), Hué en Dalat. Ook het karakteristieke Hoi An mag je als backpacker zeker niet missen.

Beste reisperiode

Je kunt het best naar dit land afreizen in de maanden december tot en met april. In deze maanden is het niet extreem warm en valt er ook niet zo veel regen.

Bovendien wordt het land in de maanden juni tot en met augustus veel bezocht door toeristen waardoor het met name in het openbaar vervoer erg druk wordt.

8. Singapore

Singapore is met zijn voorzieningen, infrastructuur en hygiëne één van de meest moderne landen in Azië. De stad bestaat uit een groot aantal wolkenkrabbers en er verblijven dan ook veel zakenlui.

Er is in de stad veel te doen op cultureel gebied, er zijn grote winkelcentra, een het kent een bruisend nachtleven en er is een bekende dierentuin. Een verblijf in de stad is duur, daarom trekken veel backpackers naar Little India waar het leven een stuk betaalbaarder is.

De sfeer is hier ook heel anders dan in de stad, in Little India kan je de authentieke sfeer van Singapore proeven.

9. Nepal

De aardbeving in 2015 heeft veel schade aangebracht waardoor er veel bezienswaardigheden verwoest zijn, maar er is nog steeds veel te doen in Nepal! Nepal is een uitstekende bestemming voor de avontuurlijke backpacker.

Je kunt er bijvoorbeeld naar hartenlust hiken en wild-water raften. In het noorden vind je het Himalayagebergte met de Mount Everest, de hoogste berg van de wereld.
Het Nationale Park waar je grote wilde landdieren kunt spotten is ook zeker een bezoek waard.

Vervoer en verblijf

Je kunt het beste gebruikmaken van de bus of de (fiets)taxi. Het is niet mogelijk om een auto te huren. In de steden zijn er diverse hostels te vinden, daarbuiten zijn er weinig mogelijkheden om te verblijven.

10. Maileisië

Maileisië is een land waarin de oosterse sfeer en westers comfort samenkomen. Het land is namelijk een voormalige kolonie van Groot-Brittannië waardoor de bevolking vaak goed Engels spreekt en er duidelijk westerse invloeden zichtbaar zijn.

De locals zijn erg gastvrij. Het is een zeer populair land onder liefhebbers van watersporten zoals windsurfen, snorkelen en duiken.
Veel backpackers denken dat Maileisië duur is, maar er zijn voor backpackers veel goedkope opties beschikbaar. Het is wel één van de duurdere landen in Azië.

Openbaar vervoer

De infrastructuur is hier erg goed en je kunt er prima gebruikmaken van de bus, de trein of de taxi. Het is aan te raden een brommer te huren wanneer je het land zelfstandig wilt verkennen.

11. Myanmar

Myanmar is nog niet zo lang toegankelijk voor toeristen en daardoor nog zeer authentiek. De bevolking is vriendelijk, gastvrij en oprecht in jou geïnteresseerd. Voor het noorden van Myanmar geldt een negatief reisadvies, maar de rest van het land is veilig te bezoeken.

Het is een relatief duur land, omdat je vaak gedwongen zal zijn om in een privékamer te overnachten. Je kunt daarom beter met meerdere mensen afreizen naar dit land om deze kosten te besparen.
Ook het openbaar vervoer is in dit land duurder dan in andere Aziatische landen, maar de kosten voor levensmiddelen zijn vergelijkbaar.

12. Japan

In Japan heerst een compleet andere sfeer dan in de overige Aziatische landen. Japan is schoon, modern en duur. Het land kent een prachtige cultuur en architectuur en het eten is er natuurlijk ongelooflijk lekker.
De hoofdstad Tokyo en de stad Kyoto zijn uitermate geschikt om te winkelen, te eten en te feesten. Het is een geweldig land om te bezoeken, maar je moet er wel het budget voor hebben.

Openbaar vervoer

Je kunt je in dit land heel comfortabel verplaatsen met de trein. Dit is duur, maar je kunt geld besparen door in Nederland alvast een Railwaypass aan te schaffen waarmee je onbeperkt gebruik kunt maken van de trein.

Let op: je kunt deze Railwaypass niet meer aanschaffen wanneer je al gearriveerd bent.

13. China

China is ontzettend groot en als je alles wilt zien, moet je daar een lange periode voor uittrekken. Of je moet later nog eens terugkeren. Het meest uitdagende aan backpacken in China zit hem in de taal. De meeste mensen spreken geen Engels en de Chinese taal kan niet meer van de onze verschillen.

Het is aan te raden om voor aanvang van de reis een aantal belangrijke Chinese woorden te leren en een vertaalapp op je telefoon te zetten. Stippel je reis ook thuis zoveel mogelijk uit.
De bezienswaardigheden zoals de Chinese Muur, de bruisende steden en rijke cultuur maken het zeker de moeite waard om dit land te bezoeken. Voor de locals hoef je het echter niet te doen, die staan bekend als zeer ongastvrij.

Openbaar vervoer

Het wordt afgeraden om te reizen met de bus, omdat dit zeer oncomfortabel is. Je kunt het best kiezen voor de metro of de trein. De taxi is lastig vanwege de taal.

Dit is alleen een optie wanneer je de bestemming in Chinese tekens op een briefje meeneemt, maar dan blijft communicatie over de prijs nog altijd lastig. Grote afstanden leg je het makkelijkst af met het vliegtuig, het land heeft een nationaal vliegnetwerk.
Een nadeel is wel dat je dan het prachtige uitzicht op het land mist.

14. Taiwan

Zo onvriendelijk als de Chinezen zijn, zo gastvrij en vriendelijk zijn de inwoners van buurland Taiwan. Als gevolg van Chinese en Japanse bezettingen zie je veel invloeden uit deze landen terug in de cultuur en het eten. De sfeer in het land is goed, je voelt je als toerist erg welkom.

De natuur in het land is schitterend en je kunt er prima wandelen en fietsen. Een bezoek aan Taroko National Park mag zeker niet ontbreken. Je zal je reis waarschijnlijk starten in Taipei met zijn tempels, eetgelegenheden en bruisende nachtleven. Wanneer je echt oude tempels wilt zien, kun je het beste Tainan bezoeken.

Tot slot.

14 populaire Aziatische landen met ieder hun eigen sfeer, prijs en mogelijkheden. Kies jij voor een land met een relaxte sfeer waar je je terug kunt trekken in de natuur?
Ga jij de onderwaterwereld ontdekken door te duiken of te snorkelen? Of kies je voor een land met een rijke cultuur en zoek je de locals op?

It’s all up to you!

Voorbereiding Backpacken in Azië

Wist je dat de voorbereiding op je backpack avontuur voor de meeste mensen een verschrikkelijk stressvol en tijdrovend proces is.
Er zijn zelfs mensen die hierdoor de reis niet hebben gemaakt.

Moet je nagaan hoe erg de voorbereiding kan zijn!

Gelukkig hebben we tegenwoordig het internet met zijn geweldige hulpmiddelen en informatie. Zo hebben we ook de “Backpackgids Azië” het e-boek waar alle informatie die je nodig hebt bij elkaar verzameld is door een expert.

backpackgids Azië