Selecteer een pagina

Wat zijn de belangrijkste levenslessen die je leert van backpacken? En waarom backpacken de meest leerzame ervaring van je leven wordt!

Ik herinner me het nog goed. Daar stond ik dan. Op Schiphol met mijn nieuwe beste vriend: mijn backpack. De droom werd eindelijk werkelijkheid, maar waarom was het dan nu opeens zo lastig om afscheid te nemen? Helemaal alleen de wereld rond, dat is natuurlijk ook best een uitdaging!

De meeste mensen willen dan ook niet alleen gaan backpacken, maar toch is dit de meest leerzame ervaring die je kunt hebben. Hierbij de levenslessen die je leert van backpacken (alleen maar ook samen) in willekeurige volgorde.

1. Los kunnen laten

Oke, daar sta je dan. Je stapt net het vliegtuig uit in het drukke Ho Chi Minh en nu? Je hebt natuurlijk al je hostel geboekt voor je eerste nacht, dus je weet tenminste waar je heen moet. Ook heb je van te voren opgezocht hoe je er het beste komt; welke bus is het goedkoopste en brengt je het dichtste bij je hostel?

Je loopt het vliegveld uit en nu? Waar stonden die bussen ook alweer? Ga je nu opzoek naar de bus die je van te voren graag wilde nemen en rondvragen waar je die eigenlijk kan vinden? Of zie je een bus staan waarop staat city center of Ben Thanh en hoop je maar op het beste?
De eerste paar dagen zul je merken dat je misschien nog vasthoudt aan alle informatie die je online al had gevonden, maar na een tijdje zul je merken dat het wel goed gaat komen.

Je voelt zelf echt wel aan wanneer iets goed zit of niet. Misschien moet je heel even over je culture shock heen, maar daarna gaat het echt vanzelf.

2. Culture shock ervaren

Culture shock ervaren

Dat brengt ons meteen bij punt twee. Culture shock. Je hebt er al wel over gehoord en gelezen, maar je snapt pas echt wat het is wanneer je het meemaakt. Ben je nog nooit buiten de westerse wereld geweest? Dan staat je nog iets te wachten.

Voor Azië is dit over het algemeen wennen aan de grote hoeveelheid scooters. Scooters, scooters en nog eens scooters, gewoon overal. Hoe steek je dan de weg over? Nou gewoon gaan en langzaam lopen en opletten (en ja, hopen dat het goedkomt).

Dit is de eerste keer even wennen, maar daarna weet je niet beter! Ook de gewoontes van mensen zullen even wennen zijn (tsja, je bent nou eenmaal niet thuis).
Vooral smakken, op straat eten bij een stalletje waarbij je denkt ieeehh! en op de foto worden gezet door Chinezen die ook op vakantie zijn… Wees gerust, het went vanzelf!

3. Keuzes maken

Ben je misschien gewend aan een zonvakantie waarbij je nooit zoveel hebt ondernomen? Backpacken gaat dan wel even anders zijn. Onderweg krijg je continue te maken met keuzestress. Waar wil ik heen?

Waar ik wil slapen? Wat wil ik eten? Wat wil ik graag bezoeken? Zeker als je alleen gaat backpacken zul je elke keuze zelf moeten maken.
Het is wel een goede leerschool, want zo ga je ook snel merken wat je wel en juist niet uit je backpack ervaring wilt halen.

4. Nieuwe contacten maken

Vaak als je gaat backpakken zul je in hostels blijven slapen. Dit is een goede keuze wanneer je op zoek bent naar nieuwe vrienden met wie je de omgeving kan verkennen of samen te gaan eten.

In Hostels heb je vaak een gemeenschappelijke ruimte waar iedereen kan samenkomen.
Dit kan een bar zijn of een keuken waar je gemeenschappelijk kan koken. Contacten leggen gaat heel makkelijk, helemaal wanneer je alleen reist.

5. Minimalisme

Minimalisme

Met je backpack op je rug kun je niet 100 paar schoenen meenemen. Je zult merken dat je met veel minder spullen kan overleven. 1 paar goede gympen kan voldoende zijn in de warmte van Azië waarbij je 90% van de tijd toch je slippers aan hebt.

Ga je hiken in Nepal dan zal dit weer totaal anders zijn, misschien 1 paar slippers is wel fijn om je voeten rust te geven, maar een paar goede (en vaak zware) wandelschoenen zijn dan belangrijk. Hoeveel broeken heb je nodig? Ga je echt je nagels lakken terwijl je aan het reizen bent?

Dit begint natuurlijk al wanneer je thuis je tas gaat pakken. Maar gaande weg zul je zien dat je bij steeds meer dingen het gevoel hebt ze niet nodig te hebben en ze weggooit.

 

6. Vrijheid om te doen wat je wilt

Alleen of samen op reis kun je zelf bepalen wat je wilt gaan doen die dag. Dit staat misschien haaks op de keuze stress waarover het eerder ging, maar deze keuzes kunnen maken geeft heel veel vrijheid!
Zo kun je bijvoorbeeld bepalen om toch niet die ene tempel die je reisgids aanbeveelt te gaan bezoeken maar in plaats daarvan naar een attractiepark te gaan.
Een gekke keuze misschien als je aan de andere kant van de wereld zit, maar je hebt de vrijheid die keuze te maken. Backpacken geeft je absolute vrijheid.

7. Mensen willen je graag helpen

Ben je verdwaald? Wil je graag iets leren over een plek? Is je iets ergs overkomen en heb je een schouder nodig om op te huilen? Mensen zijn mensen, ze zullen voor je klaarstaan.

Het enige wat je hoeft te doen is het te vragen. Dit is zo’n krachtige les die je kunt leren in je leven en je zeker veel verder zal helpen. Mensen vinden het juist fijn om iemand te kunnen helpen.
Mocht je in een situatie terecht komen waarin je de hulp van iemand anders nodig hebt, vraag! Dit is een van de belangrijkste dingen die je leert van alleen reizen.

8. Je kunnen inleven in de mening van anderen

Zoveel mensen zoveel meningen. Zeker aan de andere kant van de wereld waar de cultuur totaal anders is, zul je merken dat de meningen over bepaalde onderwerpen ook totaal haaks kunnen staan op je eigen mening.

Natuurlijk heb je hier niet een reis om de wereld voor nodig, maar het helpt wel dingen in perspectief te kunnen zetten.

9. Met weinig middelen kun je ook heel gelukkig zijn

Je zult zien dat mensen het ergens anders veel slechter hebben dan in Nederland. We hebben vaak niet eens meer door in wat voor welvaart we hier leven.
Naar school kunnen gaan, de supermarkt die altijd vol ligt met eten, een warme douche in de ochtend. In sommige delen van de wereld hebben ze nog niet eens stromend water en bouwen ze letterlijk nog hun huizen van planken waar enorme tocht kieren in zitten.

Maar toch zijn deze mensen gelukkig, ook al zijn ze 10 uur per dag bezig hun kleine stukje land te verzorgen zodat ze weer te eten hebben. Geluk zit hem niet altijd in welvaart, dit zul je wel meemaken wanneer je op reis bent.

10. Neem je tijd

Neem je tijd

Heb je 3 maanden de tijd om heel Zuid Amerika door te trekken? Het klinkt zo goed, 10 verschillende landen in 3 maanden, maar of dit ook echt leuk is?
Het is vaak veel fijner je tijd te nemen op een bepaalde plek. Vind je een fijne plek waar je leuke nieuwe mensen hebt ontmoet? Blijf dan lekker een extra dag. Heb je het ergens niet zo naar je zin?

Hop dan weer in de bus/trein/vliegtuig en ga door naar je volgende bestemming. Vaak leer je de cultuur en de plek veel beter kennen door lekker je tijd te nemen.
Dit gaat je sowieso mooiere herinneringen opleveren dan flitsbezoeken waarin je eigenlijk net niks doet.

11. Draag zonnebrand!

Draag zonnebrand

Niks zo vervelend dan op je schouders verbranden en vervolgens elke dag een t-shirt aanmoeten terwijl het zo enorm warm is. Zorg ervoor dat je niet verbrand en doe zonnebrand op.

Twijfel je? Smeren! Een vervellende schouder is zo irritant wanneer je in een land bent waar de zon altijd sterk is. Je verbrandde plek heelt zo ook veel langzamer. Zorg goed voor jezelf.

 

12. Niemand weet precies wat ze willen

Je zult merken door je contacten met zoveel verschillende mensen op reis dat niemand eigenlijk precies weet wat ze wel of niet willen.
Iedereen is hier constant naar op zoek. Je zult leren dat het misschien goed genoeg is om de eerste paar traptreden te zien maar dat het daarna allemaal een beetje vaag wordt.

Met elke stap die je neemt zal zich weer meer duidelijk worden. Op reis zie je dit terug in waar je nou precies wel of niet heen wilt, welke landen, welke steden etcetera. Waarom nou wel Thailand en niet Vietnam bijvoorbeeld?

13. Ontdek de onderwaterwereld: ga duiken!

ga duiken

Er gaat een wereld voor je open wanneer je voor het eerst gaat duiken. Zoveel leven en natuur die zich onder het water oppervlakte bevind maar waar je nooit echt weet van hebt tot je het met eigen ogen ziet.

We hebben eigenlijk maar de helft van de wereld ontdekt voordat we gaan duiken, je zult zien dat het je horizon zal verbreden!
Voor mij was dit een van de mooiste ervaringen die ik heb overgehouden aan mijn eerste solo reis.

14. Foto’s zijn leuk voor later en thuis, maar vergeet niet in het moment te leven

Het leven speelt zich voor je ogen af, probeer dus ook te genieten van het moment. Probeer niet continue alleen maar bezig te zijn met net die ene mooie foto maken, maar geniet er ook van en kijk om je heen, neem het in je op.

Die herinneringen zijn voor altijd. Het risico van reizen kan zijn alle mooie foto momenten bij langs te gaan zonder ook echt het leven in het land zelf ervaren. Er is meer dan alleen foto’s!

15. Internet is je beste vriend, maar vergeet ook niet om je heen te kijken

In het buitenland kun je zoveel informatie vinden op internet. Waar zitten de goede restaurants, wat wil ik bezoeken etc. Maar vergeet ook niet om de mensen om je heen te vragen, de locals weten vaak het beste waar je moet zijn voor bepaalde zaken!

En het is vaak nog leuk ook, hoe meer contacten je legt hoe meer kans je hebt op ervaringen die je voor altijd zullen bijblijven.

16. Verminder je plastic gebruik(ook op reis)

Een mooie snorkeltocht langs de kust van een tropisch paradijs. Wauw denk je! Maar het zal je verbazen hoeveel plastic er gewoon in zee gegooid wordt. Alsof het 1 grote vuilnisbelt is. Ga zorgvuldig om met de mooie natuur van deze wereld en probeer rekening te houden met je plastic verbruik tijdens je reis maar ook thuis.

Dit heeft een grote impact op de natuur om ons heen. Neem bijvoorbeeld een waterfles mee die je kunt hergebruiken. Kom je ergens een zwevende plastic zak tegen in zee, neem die dan even mee en gooi hem weg, de schildpadden zullen je dankbaar zijn (deze denken namelijk dat dit kwallen zijn die ze kunnen eten…).

17. De wereld is niet zo eng als je van te voren denkt

Het lijkt misschien soms best eng, helemaal naar een ander land vliegen met een andere cultuur en gewoonten. Wat nou als er iets gebeurt? De horrorverhalen kun je overal wel lezen, maar de mooie verhalen worden vaak alleen maar tussen vrienden / familie gedeeld en schrijft niet iedereen over.

Zorg er gewoon voor dat je op je gevoel afgaat. Voelt iets niet veilig aan, stop er dan mee of ga weg. Je kunt vaak prima inschatten of iets wel of niet veilig is, ga dus op je gevoel af.
De eerste paar dagen met je backpack op zullen even wennen zijn, maar daarna is het echt niet eng meer. Mensen zijn vaak erg open en aardig, het is maar een heel klein gedeelte van de reizigers die iets engs / ernstigs overkomt! De eerste keer backpacken was niet eng!

 

18. Nieuwe cuisine proberen

Een reden om alleen al op reis te gaan is de grote hoeveelheid geweldig eten over de hele wereld. Niks stampot boerenkoop, maar heerlijke pad thai of braai.

Elke streek heeft zijn eigen specialiteiten, wat is er nou leuker om alles te proberen? Misschien ga je wel een keer krekels of slang eten? Op je mooie trip is alles mogelijk!
Het zal je horizon verbreden en je ook veel creatiever maken in de keuken wanneer je weer thuis bent.

19. Je kunt het overal naar je zin hebben

Overal op de wereld kun je mooie momenten meemaken en het naar je zin hebben. Zwemmen in de middellandse zee, feest vieren op Koh Phi Phi, een heerlijk dinner in Hanoi, het maakt niet uit.

Overal kun je het naar je zin hebben en zul je gelijkgestemden ontmoeten met wie je klikt.

20. Zo slecht hebben we het niet in Nederland

Pas helemaal aan de andere kant van de wereld zul je inzien dat veel dingen in Nederland goed geregeld zijn. Bijvoorbeeld het OV rijdt hier zeker niet altijd op tijd maar is wel goed verzorgt.

Iedereen kan hier naar school, er is geen armoede in de zin dat niemand te eten heeft, de staat zorgt voor mensen met behulp van een bijstandsuitkering. Vrijheid van meningsuiting is hier relatief hoog.
Dit is allemaal lang niet zo vanzelfsprekend in het buitenland. Natuurlijk, het regent hier vaak en je zit hier vast aan je baan doordeweeks, maar vergeet niet dat je daar ook een boel voor terug krijgt.

 

21. Er bestaan geen fouten

fouten die beginnende backpackers maken

Fouten maken bestaat niet. Er bestaan alleen situaties waarin je achteraf anders zou hebben gekozen, maar destijds heb je nou eenmaal een bepaalde keuze gemaakt onder bepaalde omstandigheden, en dit heeft ervoor gezorgd dat je er iets van hebt geleerd. Daarom: fouten bestaan niet.

Is het een fout dat je wel naar Singapore gaat maar niet naar Maleisië? Nee.
Is het een fout om je baan op te zeggen en de wereld rond te gaan trekken? Nee. Het zijn keuzes, en die hebben een bepaalde uitkomst, maar fout zijn ze zeker niet.

22. Je leert veel van de geschiedenis

Als er 1 ding zeker is, is het dat je veel leert van de geschiedenis van een land wanneer je op reis bent. Cultuur en geschiedenis gaan hand in hand.

Vaak zijn de meest bezochte en aanbevolen plekken in een land van grote historische waarde. Hier kom je dan vaak ook niet omheen. Hoe is het bijvoorbeeld de Mayas vergaan?

Welke oorlogen hebben er plaatsgevonden en hoe tekenend is dit geweest voor de geschiedenis en cultuur? Welke religies zijn er belangrijk? Een grote schat van algemene kennis die altijd van pas zal komen in de toekomst!

23. De mooiste gesprekken ontstaan op de raarste plekken

Eens was ik bij een specerijenboerderij toen het opeens enorm begon te regenen, echt een tropische bui. Terwijl ik daar aan het schuilen was raakte ik aan de praat met een chauffeur van een stel wat daar ook op bezoek was en hebben we opeens een heel gesprek gehad over Nederland en het red light district.
Had ik er al bij verteld dat dit zich in Maleisië heeft afgespeeld wat een islamitisch land is? Super raar en totaal geen onderwerp waar je eigenlijk zo out of the blue over zou beginnen natuurlijk!

Maar toch is me dit altijd bijgebleven, want deze persoon wist me te vertellen dat het daar nu ook een soort van gedoogd werd en daardoor dus veel minder verkrachtingen plaatsvonden bijvoorbeeld in vergelijking met India.

De feiten hier omheen heb ik nooit gecheckt, maar ik vond het wel een bijzonder gesprek dat ik me zelfs na 4 jaar nog kan herinneren. Zo zie je maar, bijzondere gesprekken ontstaan op de momenten dat je het niet verwacht!

Blijf hier dus altijd voor openstaan.

24. Je zult nieuwe dingen moeten proberen

Ver weg van alle gemakken en gewoontes die je kent uit Nederland is het onvoorkomelijk dat je nieuwe dingen zult gaan uitproberen. Dit kunnen de gekste dingen zijn zoals insecten eten of op een kameel rijden (let op, vaak leven de dieren in niet zulke goede omstandigheden, hetzelfde geld voor olifanten etc.).

Maar het kan hem ook zitten in kleinere dingen: met allemaal onbekende mensen op een zaal slapen bijvoorbeeld, een wildvreemde aanspreken in het park of een aap die opeens een koekje van je jat. Deze gebeurtenissen verbreden je horizon en creativiteit.

25. Je leert out of the box denken

Aanhakend op punt 24 is dat je zult leren out of the box te denken. Vaak zijn de oplossingen die je in Nederland gebruikt voor een bepaald probleem niet toepasbaar in het buitenland.

Je zult dus via een andere manier hetzelfde resultaat moeten bereiken. Alle nieuwe gebeurtenissen en ervaringen die je meemaakt zullen je helpen je resultaat te bereiken en je wereld te openen voor andere mogelijkheden.

Dit wordt erg gewaardeerd in het werkzame leventje, dus zeker een groot pluspunt van je backpack ervaring!

26. Je leert snel schakelen

Een van de dingen die je leert van alleen reizen is snel schakelen. Hoe kom ik van punt A naar B? Vraag het iemand. Je komt iemand tegen in je hostel waar je een enorme klik mee hebt en deze persoon gaat naar plaats X, maar zelf wilde je graag naar plaats Z.
Ga je mee naar plaats X of blijf je bij je plan? Als je meegaat, waar moet je dan allemaal aan denken?

27. Je maakt hechte vriendschappen in een paar minuten

Je maakt hechte vriendschappen in een paar minuten

Je spreekt iemand aan in je hostel en jullie willen toevallig allebei dezelfde activiteit gaan ondernemen die dag. Al binnen een paar minuten beslissen jullie dat samen te gaan doen!
Dit is precies de situatie waaruit hechte vriendschappen kunnen ontstaan, alleen maar door het initiële contact van een paar minuten en een gezamenlijk doel.

Misschien kom je er die dag achter dat het jullie toch totaal niet op een lijn liggen en scheiden jullie wegen daarna weer, maar het kan ook voorkomen dat jullie juist heel goed kunnen opschieten en daardoor misschien wel een week samen gaan optrekken.

Kleine momenten kunnen tot iets heel groots leiden!

28. Je leert relaxt te reizen

Van plek naar plek en van land naar land trekken zorgt ervoor dat je relaxter wordt als je op reis bent. Je gaat je minder stressen of je wel op tijd komt voor het vliegtuig, of je alles wel bij je hebt en of je eigenlijk deze plek wel wilt bezoeken.

Omdat je schema vaak redelijk open ligt kun je ter plekke nog veel keuzes maken en dit zorgt ervoor dat het een stuk relaxter wordt. Als je aankomt op het vliegveld schiet je niet in de stress omdat je niet weer hoe je bij je hostel komt (als je dit al van te voren hebt geregeld tenminste), maar je vraagt de locals of pakt een goedkope taxi of bus naar het centrum.

Er is echt niet veel wat mis kan gaan, dus relax!

29. Je wordt zelfverzekerder

Op eigen benen leren staan is 1 ding wat zeker is wanneer je alleen op reis gaat. Alle keuzes moet je nu zelf gaan maken. Natuurlijk heb je nog wel contact met het thuisfront maar door tijdsverschil of gebrek aan internet kun je ze niet voor elk klein dingetje vragen hoe zij dat zouden aanpakken.

Je bent op jezelf aangewezen. En nee, dit is echt niet eng! Je merkt snel genoeg dat de keuzes die je zelf maakt goed zijn en dit wordt ook steeds makkelijker. Dit maakt je dan ook een stuk zelfverzekerder. Op een wild vreemde afstappen, no problemo! Ga ervoor!

30. Geef terug aan de samenleving

En als laatste punt, geef terug aan de samenleving die je bezoekt. Dit kan in de vorm van eten bij kleine restaurantjes in plaats van de grote fastfood ketens maar ook door middel van het doen van vrijwilligerswerk.

Help jongeren bijvoorbeeld met hun Engels, doneer geld aan een goed doel in de regio waarbij je ook daadwerkelijk ziet dat het echt goed besteed wordt en er geen addertje onder het gras zit.
Wees hierin creatief, er zijn zoveel verschillende manieren om iets terug te geven aan de samenleving waar je je op dat moment bevindt, doe het vanuit je hart en met een glimlach.

Hopelijk heb je iets opgestoken van deze levenslessen die je leert van backpacken. Het is een hele mooie en inspirerende tijd van je leven die je voor altijd kunt koesteren en je veel verder zal helpen in het leven. Kies ervoor dit mee te maken en veel levenslessen die het je zal brengen rijker te worden. Maar boven alles, geniet ervan en leef in het moment!

Heb je zelf nog een geweldige levensles geleerd van backpacken?
Laat het weten in de reacties hieronder!