Selecteer een pagina

Veel mensen dromen er van om de wereld te zien. Als backpacker kan je de wereld ontdekken op je eigen tempo en dat ook nog eens zonder dat je daarvoor een groot budget moet voorzien. Toch is het ondernemen van een wereldreis een heel karwei.

Dus,

Een goede voorbereiding en planning zijn dan ook een absolute vereiste. Wil jij ook graag onze prachtige planeet ontdekken, maar kan je nog wat hulp gebruiken bij het plannen van jouw wereldreis als backpacker?

Ja?

In dat geval zal de informatie in dit artikel je daar ongetwijfeld bij kunnen helpen! We wensen je alvast erg veel plezier met de voorbereiding van één van de meest spannende ondernemingen
in je leven!

Alles wat je moet weten over
het maken van een wereldreis!

 1. Iets voor jou?
 2. Voorbereiding
 3. Planning
 4. Kosten
 5. Routes
 6. Waarom?
 7. Alleen?

1. Is een wereldreis als backpacker wel iets voor jou?


Wereldreis maken

Voordat je kan beginnen met de voorbereiding en planning van je wereldreis is het interessant om bij jezelf na te gaan of dit echt is wat je wil.
Natuurlijk is het ondernemen van een wereldreis bijzonder spannend en krijg je (zeker als backpacker) een groot deel van deze prachtige planeet in een relatief korte tijd te aanschouwen. Dit neemt echter niet weg dat er ook heel wat bij komt kijken.

Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag of je wel zolang vrij kan nemen op je werk of school kan missen. Hou echter buiten dit aspect ook rekening met de financiële kant van de zaak. Backpacken wordt vaak gezien als een hele goedkope manier van reizen, maar bij het maken van een wereldreis is het een iets ander verhaal.

Voorbeeld:

Veel mensen moeten eerst een aantal jaren sparen vooraleer ze voldoende geld bij elkaar hebben verzameld.

 • Ben je er van overtuigd dat het ondernemen van een wereldreis echt je ding is?
 • En heb je bovendien alle vereiste financiële middelen tot je beschikking?

In dat geval staat niets je nog in de weg om te beginnen aan de voorbereiding en planning!

2. De voorbereiding van je wereldreis


Wereldreis voorbereiding

Wanneer je hebt besloten om een wereldreis als backpacker te ondernemen is een goede voorbereiding uiteraard cruciaal. Je wil namelijk tijdens je wereldreis geen tijd verliezen of te maken krijgen met vervelende situaties door een gebrek aan voorbereiding.

De voorbereiding van je wereldreis bestaat uit verschillende onderdelen. Om er zeker van te zijn dat je geen enkel onderdeel over het hoofd ziet heb ik deze even allemaal voor je op een rijtje gezet.

2.1. Het aanvragen / controleren van de vereiste reisdocumenten

Eén van de belangrijkste onderdelen van de voorbereiding voor je wereldreis is terug te vinden in het controleren en / of aanvragen van de vereiste reisdocumenten.

Verschillende landen hanteren zeer strikte voorwaarden wanneer het aankomt op het verkrijgen van toelating om het land te kunnen betreden. Dit geldt in het bijzonder voor landen als China en Noord-Korea, maar ook voor andere landen zoals Australië gelden strenge voorwaarden.
Er zeker van zijn dat je ver van te voren het vereiste visum aanvraagt is dan ook van bijzonder groot belang.

2.1.1. Reisdocumenten, bewaar ze goed

Uiteraard is het aanvragen van de verschillende visums die je nodig hebt niet alles. Controleer bijvoorbeeld ook of je paspoort tot minimaal 6 maanden na terugkeer uit het buitenland geldig is.
Bij verschillende landen is dit een vereiste om het land te mogen betreden. Een andere interessante tip gaat schuil in het bewaren van belangrijke reisdocumenten zoals vliegtickets en boekingsdocumenten voor hostels of andere accommodaties.
Druk deze niet alleen af, maar bewaar ze ook digitaal op je smartphone, laptop of tablet. Op deze manier heb je altijd een back-up bij de hand.

2.1.2. Het goede rijbewijs voorkomt problemen!

Tot slot is het eveneens belangrijk om er rekening mee te houden dat je in verschillende landen zoals de Verenigde Staten over een internationaal rijbewijs dient te beschikken.
Lang niet iedereen heeft reeds een dergelijk rijbewijs in bezit. Ben je van plan om regelmatig een kleine roadtrip te doen in de landen die je als backpacker bezoekt? In dat geval is het aanvragen van het internationale rijbewijs zeker en vast een must.

2.2. Vaccinaties en medicijnen

Een cruciaal onderdeel van de voorbereiding voor je wereldreis is terug te vinden in de medicijnen en vaccinaties die je mogelijks nodig kan hebben. Voor een groot aantal verschillende landen zijn inentingen voor met name DTP, Hepatitis A/B en buiktyfus vereist.
Hou er bovendien ook rekening mee dat je in diverse landen pillen tegen malaria dient te slikken. Vooraleer je wereldreis aan te vatten is het dan ook altijd aan te raden om even een afspraak met de dokter te regelen of een bezoek te brengen aan een erkend vaccinatiecentrum.

Moet je dagelijks bepaalde medicijnen innemen en ga je daarom een relatief grote hoeveelheid met je meenemen naar het buitenland?
Zorg dan bij voorkeur voor een documentje van de dokter (in het Engels) waarop staat te lezen wat de medicijnen zijn en waarom ze moeten worden ingenomen. Verschillende landen zoals de Emiraten kunnen tijdens de controle bij de douane nog wel eens moeilijk doen over grotere aantallen medicijnen.

2.3. Het afsluiten van een goede reisverzekering

Indien je een wereldreis onderneemt spreekt het voor zich dat je regelmatig in landen zal vertoeven waar het allemaal op hygiënisch en medisch vlak heel wat minder goed is dan bij ons. In dat geval kan het van belang zijn om over een goede reisverzekering te beschikken.

Maak hiervoor gerust een afspraak met een verzekeraar en vertel hem over je plannen. Bij voorkeur heb je ook reeds een planning gemaakt van je reis waaruit blijkt welke landen en gebieden er allemaal bezocht zullen worden. Alleen op deze manier kan je bij onverwachte (medische) problemen altijd rekenen op de meest optimale bijstand.

2.4. Het kopen van een kwalitatieve backpack

Voor een backpacker valt of staat zijn of haar vakantie vaak met de kwaliteit van de backpack. In het bijzonder wanneer je er voor kiest om een wereldreis te ondernemen loont het de moeite om hier niet op te besparen. Koop dus een kwalitatieve backpack die is gemaakt van kwalitatief materiaal en is voorzien van stevige ritsen.

Hou bij het kopen van een backpack ook altijd rekening met het gewicht (je moet ze immers toch overal en altijd mee op je rug zeulen) en vergeet ook zeker niet om een kwalitatieve regenhoes aan je lijstje toe te voegen.

3. Het plannen van je wereldreis


Wereldreis plannen

Met bovenstaande is een belangrijk deel van de voorbereiding achter de rug. Ondertussen is het dan ook tijd geworden om te starten met de daadwerkelijke planning van je wereldreis.

Spannend!

Op dit vlak zijn er een aantal vragen die je aan jezelf moet stellen, namelijk:

 1. Welke landen wil je absoluut bezoeken?
 2. Ga je tussen de landen vliegen of maak je gebruik van andere vormen van transport?
 3. Ga je alleen backpacken of samen met iemand anders?
 4. Van welke accommodatie(s) zal je gebruik gaan maken tijdens je wereldreis?

3.1. Vliegtickets, doe het slim!

Uiteraard vormen ook de kosten een niet onbelangrijk onderdeel van je planning, maar daar komen we verder in dit artikel nog uitgebreid op terug. Voor een wereldreiziger is het in eerste instantie belangrijk om een zo optimaal mogelijke route uit te stippelen.
Indien je er voor kiest om te gaan vliegen tussen de verschillende landen die je wenst te bezoeken en je reeds een bepaalde volgorde van landen hebt bepaald kan het boeken van een zogenaamd ‘wereldticket’ een aanrader zijn.

Denk hier goed over na!

Het boeken van vliegticket na vliegticket na vliegticket is altijd bijzonder duur.
Dit heeft alles te maken met het feit dat er per ticket niet alleen servicekosten, maar ook belastingen moeten worden betaald. Het boeken van één wereldticket is dan ook veel interessanter.
Een around the world ticket kan worden geboekt bij verschillende reisorganisaties die je ook graag helpen bij het opstellen of perfectionaliseren van je reisplan. Ben je nog student? In dat geval is de kans groot dat er je ook nog eens een mooie studentenkorting wordt aangeboden.

3.2. De overnachtingen

Een ander belangrijk onderdeel van de planning van je wereldreis is terug te vinden in de accommodaties waar je gebruik van gaat maken. Het merendeel van de backpackers kiezen er voor om in hostels te overnachten.

Maak voor jezelf uit of je deze verblijfsadressen op voorhand gaat reserveren of je dat op goed geluk ter plaatse gaat doen. Deze laatste werkwijze hanteren kan er voor zorgen dat je voor vervelende verrassingen komt te staan, maar ze geeft je wel de meeste vrijheid. Let op, bepaalde landen kunnen vragen naar de boekingsdocumenten van je accommodaties. Probeer je hier dan ook goed op voor te bereiden.

* Tip: Zorg voor een goede reisgids!

Er zijn door de jaren heen verschillende reisgidsen op de markt verschenen die specifiek zijn bedoeld voor backpackers. Het bekendste voorbeeld hiervan zijn ongetwijfeld de Lonely Planet reisgidsen. Dergelijke boeken zijn niet alleen interessant om te gebruiken tijdens de voorbereiding van je reis, daarnaast kunnen ze uiteraard ook een mooie meerwaarde realiseren ter plaatse.
Voor elk (bijzonder) land in de wereld is er wel een Lonely Planet reisgids beschikbaar boordevol met handige tips voor bezienswaardigheden, speciale locaties, voordelige verblijfsadressen, betaalbare restaurants, etc.

4. Hoeveel kost een wereldreis als backpacker?


Wereldreis kosten

Het is bijzonder moeilijk om aan te geven hoeveel budget je precies dient te voorzien voor het maken van jouw wereldreis. Backpacken kan zeer voordelig zijn, maar kan ook heel wat duurder uitvallen dan je op het eerste zicht zou verwachten. Het ligt er uiteraard maar aan wat je eisen precies zijn.

Alleen reizen als backpacker betekent namelijk niet dat je elke dag voldoende moet nemen met droog brood en water. De ene backpacker kan hier mee leven terwijl de ander wil skydiven, duiken, een rondvlucht met een helikopter wil maken, etc.

4.1. Kosten concreet!

Om je toch een beetje te kunnen helpen bij het opmaken van je budget voor je wereldreis hebben ik uitgezocht wat de gemiddelde kosten zijn waar een backpacker in verschillende werelddelen mee geconfronteerd wordt. Op deze manier kan je min of meer voor jezelf uitmaken welk budget je moet voorzien.

RegioBudget per dagVliegreis
Australië & Nieuw-ZeelandTussen 45 & 85 euro per dagTussen 1.000 & 1.500 euro
Verenigde StatenTussen 55 & 85 euro per dagTussen 550 & 1.000 euro
Zuid-AmerikaTussen 35 & 60 euro per dagTussen 700 & 1.250 euro
AziëTussen 30 & 55 euro per dagTussen 600 & 1.100 euro
West-EuropaTussen 50 & 85 euro per dagTussen 150 & 550 euro
Oost-EuropaTussen 25 & 55 euro per dagTussen 100 & 500 euro

Alle prijzen die staan aangegeven in bovenstaande tabel zijn uiteraard per persoon. Het werelddeel waar je tijdens je wereldreis het meeste geld zal uitgeven is dus duidelijk Australië.
Veel wereldreizigers kiezen er voor om deze uiteraard zeer verre bestemming aan het einde van hun trip in te lassen. Indien dit eveneens geldt voor jou is zorgen voor voldoende, resterend budget uiteraard noodzakelijk.

*Tip: Hou ook rekening met de kosten voor vertrek!

Bovenstaande kosten geven je een relatief goed beeld van de bedragen waar je tijdens je wereldreis rekening mee moet houden. Er zijn echter ook een aantal kosten die voor vertrek moeten worden betaald.
Denk op dit vlak bijvoorbeeld maar eens aan de kosten voor een bezoek aan de huisarts voor de nodige vaccinaties, het aanvragen van verschillende visums, het kopen van een backpack en eventuele reisgids, etc.

5. Populaire routes voor een wereldreis


Wereldreis route

Als wereldreiziger kan je uiteraard volledig zelf bepalen welke werelddelen en landen je precies wenst aan te doen. Toch zijn er een aantal klassieke routes die niet alleen praktisch, maar ook financieel interessant kunnen zijn. Wij hebben de drie populairste routes voor een wereldreis als backpacker even voor jou op een rijtje gezet.

1.) Azië > Australië > Nieuw-Zeeland > Zuid-Amerika

Indien je er voor kiest om deze wereldreis te ondernemen vertrek je vanaf Amsterdam en vlieg je naar Azië. Je maakt een stop in Singapore en Indonesië.

Van hieruit is het mogelijk om een bezoek te brengen aan Maleisië of een uitstap te maken naar andere populaire landen zoals Thailand, Vietnam, Cambodja evenals de prachtige Filipijnen. Je kan er op dit vlak voor kiezen om over land te reizen, maar de vliegtickets van Air Asia zijn vaak verrassend voordelig.

Voor minder dan 50 euro heb je vaak reeds een enkele vlucht. Vanaf het Aziatische continent kan je vervolgens doorreizen naar Australië, meer bepaald naar Perth. Over land kan je, je tocht verder zetten naar het noordelijk gelegen Darwin.
Van hieruit neem je het vliegtuig naar Nieuw-Zeeland. Vanaf Auckland heb je vervolgens de mogelijkheid om landen als Chili of Argentinië in Zuid-Amerika aan te doen.

Heb je er altijd al van gedroomd om Fiji te bezoeken? Dan is een kleine omweg uiteraard een mogelijkheid. Een vlucht naar Fiji kost je vanuit Nieuw-Zeeland bovendien amper tussen de 50 en 100 euro. Een omweg meer dan waard dus!

2.) Singapore > Australië > Bangkok

Niet alleen is deze route de meest klassieke, maar bovendien ook één van de goedkoopste voor wereldreizigers. Bij het ondernemen van deze route kom je aan in de drukte van het indrukwekkende Singapore. Van hieruit kan je Maleisië bezoeken of maak je een uitstap naar Indonesië.

Daarna reis je verder naar Australië waar je de prachtige oostkust ontdekt samen met de populaire stad Sydney. Vergeet ook zeker niet om het noordelijk gelegen Cairns aan te doen waar je het indrukwekkende Great Barrier Reef kan ontdekken.

Vanaf Cairns zet je, je wereldreis verder naar Bangkok in Thailand. Hier bezoek je uiteraard de prachtige tempels, maar voorzie je ook de nodige tijd om te genieten aan één van de schitterende stranden. Wil je tijdens je wereldreis meer te zien krijgen van indrukwekkend Azië?
In dat geval kan je er altijd nog voor kiezen om een uitstap naar Laos, Vietnam en Cambodja te ondernemen.

3.) Thailand > Australië > Nieuw-Zeeland > Amerika

Veel mensen dromen vooral van het ondernemen van een reis naar Oceanië en Amerika. In dat geval is deze route een aanrader. Je start op een ontspannende manier op één van de vele prachtige stranden van Thailand om vervolgens met de backpack af te reizen naar Australië.

Vergeet vooraleer naar Amerika te vliegen ook het prachtige Nieuw-Zeeland aan te doen waar je verschillende indrukwekkende omgevingen uit enkele van de beste films aller tijden kan bezoeken.
Je reis naar Amerika los je in met het bezoeken van enkele van de meest tot de verbeelding sprekende steden aan de oost- of westkust en uiteraard mag ook het eiland Hawaii niet op je planning ontbreken.

6. Waarom een wereldreis maken?

backpacker

De keuze maken om een wereldreis te ondernemen is er één die je niet elke dag zal maken. Wat trekt mensen nu precies zo aan om een wereldreis te maken en welke voordelen zijn er nu eigenlijk aan verbonden? Wij hebben alvast 10 goede redenen op een rijtje gezet waarom een wereldreis maken altijd de moeite waard is.

6.1. Hier 10 goede redenen om het te doen!

 1. Alleen reizen en de wereld verkennen is een onvergetelijke ervaring waar je enorm veel van bij kan leren.
 2. Een paar maanden backpacken zorgt er voor dat je de hoge levensstandaard in ons land nadien nog meer gaat waarderen.
 3. Reizen betekent ontstressen. In het bijzonder als backpacker de wereld rondtrekken betekent dat je de dagelijkse zorgen en lasten even achter je kan laten.
 4. Tijdens het reizen ontstaan vaak de mooiste ideeën. Heel wat locaties die je zal ontdekken hebben ongetwijfeld in het verleden aan de basis gelegen voor het succes van menig aantal kunstenaar.
 5. Winkelen in andere landen laat je elke keer weer nieuwe spullen ontdekken. Terug thuis kan je mooie verhalen vertellen over waar je die bijzondere zaken hebt gekocht.
 6. Alleen reizen betekent dat je jezelf nog beter leert kennen. Het lijkt op het eerste zicht een beetje cliché, maar het is wel helemaal waar.
 7. Door een wereldreis te maken proef je niet alleen van andere culturen, daarnaast wordt je ook geconfronteerd met nieuwe talen. Een mondje Spaans, Russisch of misschien zelfs Chinees leren? Het is op reis altijd veel leuker dan thuis!
 8. Je doet nieuwe culinaire ideeën op. Mensen leren tijdens een wereldreis nieuwe producten kennen en ervaren heel wat nieuwe smaken.
 9. Misschien een beetje een verrassend punt, maar een wereldreis staat uitstekend op je CV! Door het ondernemen van een wereldreis wordt duidelijk dat je initiatiefrijk en ondernemend bent.
 10. Je ontdekt binnen een afzienbare tijd enkele van de mooiste locaties, boeiendste steden en meest prachtige stranden die er op deze planeet zijn terug te vinden. Heerlijk!

7. Een wereldreis alleen maken? Een leerrijke en onvergetelijke ervaring!


Wereldreis alleen maken

Alleen reizen zorgt er voor dat je met niemand anders rekening dient te houden. Je ontdekt de locaties en steden die jij wil en dat bovendien ook nog eens geheel op je eigen tempo. Veel mensen die de wereld rond gaan backpacken krijgen tijdens hun reis de mooiste ideeën.

Ze komen zichzelf tegen en bepalen hoe ze hun verdere leven precies zien. Daarnaast is het verrassend hoe vaak er tijdens het backpacken nieuwe, hechte vriendschappen ontstaan.
Solo reizigers zijn dan ook erg toegankelijk en vinden het altijd wel fijn om reisideeën uit te wisselen en samen een hapje te eten.

Het feit dat het merendeel van de backpackers er voor kiest om te overnachten in hostels draagt hier uiteraard haar steentje in bij. Eén ding staat in ieder geval vast, alleen de wereld rond reizen is een belevenis die je nooit of te nimmer zal vergeten!

Ik wens je alvast een bijzonder fijne en onvergetelijke wereldreis!