Selecteer een pagina

Werken in Australië!  Niet iedereen kan een backpack reis zomaar uit zijn eigen zak betalen. Zeker niet als je net in de twintig bent, wat de meeste backpackers natuurlijk zijn.

En het leven in Australië is helemaal niet goedkoop als je het vergelijkt met Nederland.
Daarom is werken in Australië helemaal niet zoon slecht idee. En als je daardoor een aantal maanden langer kan blijven is het zeker geen probleem.

Maar er zijn wel een aantal dingen die je moet weten over het werken in Australië, want je zult er wel wat dingen voor moeten regelen.

1. Waarom zou je gaan werken in Australië?

Misschien is heb je al besloten om een jaar in Australië te gaan werken, of misschien twijfel je nog of het wel een goed idee is.
Je weet nog niet waar in je Australië je wilt reizen, want het land is echt enorm. Of je bent bang om in je eentje aan de andere kant van de wereld te zijn.

Backpacken en werken in Australië is altijd een goed idee, en als je het nog niet zeker weet heb ik hieronder een aantal redenen waarom het geweldig is!

1.1. Het geld van je reis terugverdienen

Zonder geld kan je niet op reis naar Australië, want het is een lange vlucht naar down under. En lange vluchten kosten vaak veel geld!

Ook het leven in Australië is niet goedkoop als je het vergelijkt met de andere “goedkope backpack landen“. Redenen genoeg om af en toe wat bij te verdienen tijdens je reis.

Maar hoeveel geld heb je nodig om Australië binnen te komen? Dat is een veel gestelde vraag door backpackers, en er zijn veel verschillende antwoorden.
Maar als je gaat backpack op een working holiday visum dan is het minimaal 5000 Australische Dollar op je rekening.

1.2. Je kunt reizen

Zoals ik als zij onder het vorige kopje, door te werken in Australië kun je je alle kosten van je reis betalen.
Je kunt bijvoorbeeld van stad naar stad gaan, en in elke stad een beetje werken en een beetje de toerist uithangen. En zodra je alles gezien hebt ga je weer verder naar een andere stad die je wilt zien.

Misschien wil je nog wel een kleine camper kopen om een soort “roadtrip” te maken. Als je daar gaat werken kun je dat zorgeloos doen.

1.3. Leerzaam

Door alles wat je mee maakt als je gaat werken in Australië zul enorme stappen zetten als mens. Er zal een hoop moed voor nodig zijn om zomaar naar de andere kant van de wereld te gaan. Je zult extreem vaak uit je comfort zone moeten gaan om er een succes van te maken.

En dat is erg goed, want buiten je comfort zone leer en ontwikkel je als mens het meest.
Ook door het zien van een andere cultuur kun je enorm veel leren. Je ziet hoe mensen in andere wereld delen leven en werken.

Ook het feit dat je alleen bent en helemaal op jezelf aangewezen bent speelt mee. Het is waarschijnlijk één van de beste leerscholen naar zelfstandigheid en volwassenheid.

1.4. Je ontmoet de locals

Als je gaat werken in een Australisch bedrijf zal zeer waarschijnlijk werken voor een local en misschien ook wel met verschillende locals.
Omdat deze mensen in het land wonen en leven weten ze precies wat voor leuke dingen er te doen zijn, of minder leuke dingen.
Door met locals te praten kom je dat soort dingen te weten, en zo wordt je reis ook een stuk leuker.

Voordat je naar Australie vertrekt is het handig om je te verdiepen in de geschiedenis en de cultuur van het land.
Op die manier zullen de locals je veel aardiger vinden dan andere toeristen.

1.5. Je maakt heel snel nieuwe vrienden

Werken in Australië is enorm populair onder heel veel jonge mensen van over de hele wereld. Dus als je graag nieuwe mensen wilt ontmoeten, dan is Australië de plek voor jou.
En als je tijden het backpacken gaat overnachten in hostels, dan ga je helemaal veel vrienden maken. In hostels komen eigenlijk alleen maar mensen die graag reizen, en die mooie plekken van de wereld willen zien.
En dat is precies waar jij ook in geïnteresseerd bent.

De meeste backpackers sluiten hun reis af met een hele hoop nieuwe vrienden. En een hoop nieuwe telefoon nummers bij hun contacten.
Maar ook hiervoor zul je uit je comfort zone moeten gaan!

2. Werken in Australië? De belangrijkste voorbereidingen thuis

Laten we beginnen bij het begin en direct ook het moeilijkste gedeelte van je reis; de voorbereiding. Je zult een aantal dingen thuis moeten regelen voordat je kunt gaan werken in het mooie Australië. Als je deze dingen hebt gedaan kun je met een gerust hart gaan backpacken.

2.1. Visum

Als je in Australië wilt gaan werken heb je een visum nodig. Het zogenaamde “Working holiday visum“, hiermee mag je twaalf maanden werken in Australië.
Dit visum kun je gewoon via internet aanvragen op de website van de Australische overheid. Daar zie je ook gelijk of je aan de voorwaarden voldoet.

2.2. Reisverzekering

Als je voor een lange periode gaat werken in Australië zul je een speciale reisverzekering nodig hebben.
In Australië zijn een hoop leuke dingen te doen, waaronder ook wat extreme dingen zoals bungejumpen en skydiving. Zorg er dus voor dat je verzekering ook extreme sporten dekt.

Zelfs als je denkt dat je geen gevaarlijke dingen gaat doen is het alsnog aan te raden wel die verzekering te nemen. Je komt veel mensen tegen en die kunnen jou overhalen om het wel te doen, en dan zit je met je verzekering in de knoop.

2.3. Planning

Zorg dat je geen route gaat uitstippelen, dat gaat nooit goed en zorgt voor veel stres. Maak gewoon een globaal plan van de plekken waar je heen wilt, dan kijk je later wel of het daar leuk is.
De meeste backpackers gaan naar de oostkust van Australië, en dan van noord naar zuid of van zuid naar noord.
Dit is belangrijk om te bepalen naar welke stad je gaat vliegen als je voor het eerst het land in gaat.

Over vliegen gesproken. De vlucht naar Australië is echt heel erg lang, en misschien wel de langste vlucht die je ooit zult maken. Daarom is het verstandig om te vliegen met een goede vliegmaatschappij, zodat je in ieder geval een fijne reis hebt. Het duurt ongeveer anderhalve dag om in Australië te zijn met een tussenstop.

Let er in planning op dat je in de juiste seizoenen naar Down Under afreist, en dat je de beste reistijd voor Australië uitkiest.

2.4. Kleine dingen

Zorg dat je telefoon simlockvrij is, zodat je een lokale simkaart in je telefoon kan stoppen. Als je telefoon niet simlockvrij is kan dat bij verschillende telecom winkels voor een paar tientjes.

Je pinpas moet geschikt zijn voor wereldwijd gebruik. Dit is misschien kinderachtig om te zeggen, maar er zijn echt mensen die het zijn vergeten of niet eens weten.

En nu we het toch over je pinpas hebben. Bel je bank ruim voordat je weg gaat met de boodschap dat je gaat backpacken in Australië.
Dan weten ze dat en dan zullen ze je kaart niet blokkeren als je een transactie hebt aan de andere kant van de wereld.

Je gaat werken in Australië, dus je moet straks gaan solliciteren. Maak daarom een cv in het Engels met wat relevante werk ervaring als je die hebt.

3. In Australië

Eenmaal gearriveerd in “Down Under” is het belangrijk dat je eerst de toerist uit gaat hangen. Je bent in een nieuw land en een nieuwe stad en dat moet je eerst goed verkennen.
Geniet van de tijd die je hebt en zoek een hostel waar je je thuis voelt, ontmoet leuke mensen en ga feesten.

Maar als je dat hebt gedaan moet er ook wat geld verdient worden, daarvoor heb je ook dat visum natuurlijk.
Er zijn in deze fase van je reis ook weer wat kleine belangrijke dingen die je moet regelen. Hieronder heb ik ze allemaal neergezet.

3.1. Simkaart

Dit is één van de eerste dingen die je moet regelen, regel een lokale simkaart. Zo kun je bellen binnen Australië erg belangrijk.
En ga niet een abonnement nemen dat is nergens voor nodig gebruik gewoon wifi zodra je het ergens hebt.
Neem gewoon een prepaid simkaart, dat is het goedkoopste!

3.2. Bank rekening

Om geld te kunnen werken in Australië heb je ook een Australische bankrekening nodig.
Soms is het niet mogelijk om met je Nederlandse pinpas te pinnen of betalen, en als het wel mogelijk is is het vaak wat duurder.
De beste oplossing is vaak een creditcard, daarmee kun je zeker overal ter wereld betalen.
Maar het gaat jou niet om het betalen in ieder geval niet in de eerste plaats.

australische-banken


Als je geld wilt verdienen in Australië heb je echt een Australische bankrekening nodig.
Dit zijn de grootste banken in Australië.

De bank die je het beste kunt gebruiken is de Commonwealth Bank. Deze bank is het populairste onder backpackers en heeft het grootste netwerk van pinautomaten. Als je bij een pinautomaat van een andere bank gaat pinnen komen er nog wat kosten bij, dat is ook bij de neutrale pinautomaten.

Daarom is het handig om bij de grootste bank een rekening te openen.

Als je een rekening gaat openen dan kun je gewoon bij een vestiging van die bank binnen lopen, en zeggen dat je een rekening wilt openen.
Zorg dat je een je paspoort bij je hebt, en een adres van het hostel waar je de komende tijd verblijft. De bank zal je nieuwe pinpas naar je hostel sturen binnen ongeveer vijf dagen.

3.3. Tax File Number (TFN)

Wat je ook nodig hebt als je gaat werken in Australië is een “Tax File Number“, dit nummer is belangrijk voor je werkgevers. Het heeft te maken met de belasting en al die saaie verplichte dingen. Je hoeft niet precies te weten hoe het werkt als je maar een tax file number hebt.

Dit tax file number kun je gewoon aanvragen via internet, en dan op een adres in Australië laten bezorgen.
Als je thuis al een hostel hebt geboekt en je weet zeker dat je daar heen gaat, dan kun je je TFN alvast in Nederland aanvragen.
Maar als je pas in na aankomst een hostel boekt kan je het ook gewoon daar doen. Het duurt ongeveer drie weken voordat hij binnen komt.

En zodra je je TFN binnen hebt kun je geld gaan verdienen.

3.4. Medicare

Je bent natuurlijk altijd voorzichtig als je iets doet, maar een ongeluk zit in een klein hoekje dat weet iedereen.
Daarom heb je ook een zorgverzekering nodig in Australië, om ook daar naar de dokter te kunnen gaan.
Je hebt zeer waarschijnlijk in Nederland al een zorgverzekering, en wilt niet dubbel gaan betalen natuurlijk. Voor alle mensen die niet dubbel willen betalen heb ik nieuws, dat hoeft niet!

Als je een Europees zorgpas meeneemt kun je gratis een “medicare pas” aanvragen bij een zorg instelling. Hiermee ben jij verzekerd van zorg in tijd dat je visum geldig is, maar let op het dekt niet alle ingrepen.

4. Regel het zelf, en bespaar je reis budget!

Als je een beetje research gaat doen naar backpacken, werken en alles wat er bij komt kijken, dan kom je bij heel veel informatie.
Er zijn ook verschillende bedrijven uit Nederland en Australië en vast nog meer landen, die aanbieden om alles voor jou te regelen. Het enigste wat je hoeft te doen is vijfhonderd euro betalen, en ze regelen alles.

Dit is geen scam of oplichting (in de meeste gevallen) ze doen het echt, maar ik denk dat het het geld niet waard is. Alles wat ik hiervoor heb genoemd zullen ze voor jou regelen, maar die dingen zijn niet zo moeilijk.

Als je die dingen niet zelf kan, dan is het ook niet verstandig om te gaan reizen naar de andere kant van de wereld in je eentje.

Mijn tip is dan ook: Regel het gewoon zelf en bespaar veel geld. Geld wat je later weer uit kan geven aan alles wat je leuk vind.